Mukimlik Belgesi – Çifte Vergilendirmeyi Önleme

Eğer Türkiye’de vergi mükellefi / Mali İkamet sayılacak şekilde kalıyorsanız ve vergi verdiğinizi diğer ülkelerde ispatlamak istiyorsanız bu durumda Mukimlik belgesi alarak bu durumu ispatlayabilirsiniz. Çifte vergilendirme anlaşmaları gereği iki kez vergi ödemek istemiyorsanız Hazine ve Maliye Bakanlığına başvurarak “Mukimlik Belgesi” talep ediyorsunuz. Almış olduğunuz bu Mukimlik Belgesini vergi vermek istemediğiniz ülkenin ilgili makamlarına vererek Türkiye’de vergi mükellefi olduğunuzu ispatlayarak çifte vergilendirmeyi önlemiş oluyorsunuz.

Bazı durumlarda çifte vatandaşlığı olan kişilerin kendi ülkesinde vergi beyannamesi vermesi gerekli olmaktadır. Bu durumda Türkiye’de bir şirkette çalışan, vergisini Türkiye’de ödeyen kişiler Mukimlik Belgesi ile vatandaşı oldukları diğer ülkelerde vergiden muaf olmaktadırlar.

Türk vatandaşı veya yabancı bir kişi Türkiye’de yaşıyorsa, vergi mükellefi olduğunu ispatlamak için yapılacak işlem e-devlet üzerinden Mukimlik belgesine başvurma şeklinde olmalıdır. Aşağıda sizlere bu konunun detaylarını anlatmaya çalıştık;

Mukimlik Belgesi Nedir (Mali ikamet)?

Mukimlik belgesi için kişi Hazine ve Maliye Bakanlığı – Gelir İdaresi Başkanlığına başvurarak aldığı kişinin Türkiye’de vergi mükellefi olduğunuzu ispatlarsınız. Mukimlik belgesi iki nüsha olarak verilmektedir. Mükimlik belgesinin bir nüshası ingilizce bir nüshası Türkçe olarak verilmektedir.

Mukimlik belgesi örneği;

Mukimlik Belgesi Nasıl Alınır?

Mukimlik begesi almak isteyen kişinin e-devleti olması gereklidir. Kişi e-devlet üzerinden “mukimlik belgesi başvuru dilekçesi” yazarak çıkan sekmeden başvuruda bulunabilir. Başvuru sırasında sizden sırası ile;

Pasaport numarası, mukimlik belgesinin posta ile gönderileceği adres, hangi ülkeye bu belgenin verileceği, belgenin ne amaç ile istendiği, yurt dışında bulunan gelirlerinizin neler olduğu, iş sözleşmeniz gerekmektedir.

E-devlet üzerinden mukimlik belgesi başvuru sayfasına ulaştıktan sonra karşımıza çıkan sayfada gerekli bilgileri dolduruyoruz. Bilgilerin doldurulmasından sonra Gelir İdaresi Başkanlığı posta ile adresinize ilgili belgeyi göndermektedir.

Mukimlik belgesi örnek başvuru sayfası;

Vergi mükellefi yabancılar

Mukimlik belgesi alınması ile ilgili gerekli evrakların ve resmi yazıların olduğu Gelir İdaresi Başkanlığının sayfası: Gelir İdaresi Başkanlığı Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları Sirküleri 

Avukattan Yardım; Mukimlik belgesini BaltaşGlobal avukatları sizin için başvuruda bulunarak alabilir. Eğer profesyonel olarak bizden yardım almak isteseniz lütfen iletişim bilgilerinden bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Mukimlik Belgesi Kimlere Verilmektedir

Mukimlik belgesinin verilebilmesinin ilk şartı Türkiye’de yerleşik olarak yaşıyor olmanızdır. Türkiye’de yerleşik olarak yaşayan kişiler ve Türkiye’de vergi veren kişiler kural olarak bu belgeyi talep edebilir.

Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması kapsamında Mukimlik belgesi alınabilecek ülkeler; (Güncelleme : 28.02.2025)

Almanya, Amerika, Arjantin, Arnavutluk, Avusturya, Azerbeycan, Bahreyn, Bangladeş, Belçika, Beyaz Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Brazilya, Bulgaristan,Cezayir, Çad, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Endenozya, Estonya, Etiyopya, Fas, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Gambiya, Güney Afrika, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İran, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Kamboçya, Kanada, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Kuveyt, KKTC, Letonya, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malezya, Malta, Meksika, Mısır, Moğolistan, Moldova, Norveç, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Ruanda, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Sierra Leone, Singapur, Slovak C, Slovenya, Sri Lanka, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tayland, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Umman, Ürdün, Venezuela, Vietnam, Y.Zelanda, Yemen, Yunanistan.

Yukarıdaki liste 28.02.2025 yılında hazırlanmış olup güncel listedir. Liste Mukimlik belgesi başvuru sayfasında aktif olarak başvuruda bulunulabilecek ülkelere bakılarak hazırlanmıştır.

Mukimlik belgesi ne kadar sürede çıkar?

Mukimlik belgesi genel olarak başvuru yapıldıktan 3 hafta sonra başvuruda belirtmiş olduğunuz adrese posta ile gelmektedir. E-Devlet üzerinden başvuru yapıldıktan sonra Dijital vergi dairesi hesabından dilekçenizin durumunu takip edebilirsiniz. E-Devlet üzerinden başvuru sonrası Gelir İdaresi Başkanlığı dilekçenizi kaydeder ve size bir numara verir, bu numara ile dilekçenizin takibini yapabilirsiniz.

Av. Cihat BALTAŞ

Avukat Cihat BALTAŞ 2006 Yılında Polis Koleji, 2010 Yılında Polis Akademisi, 2016 Yılında Yalova Hukuk Fakültesini derece ile bitirmiş olup meslek hayatı boyunca yabancı hukuku alanında çalışmalar yapmış ve uzmanlaşmıştır. Halen İstanbul Kadıköy’de avukatlık yapan Cihat BALTAŞ BaltaşGlobal hukuk ve danışmanlık bürosunun kurucusudur.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir