Yabancı Kişi Evlilik İşlemleri Nelerdir 2025

Yabancı uyruklu kişi ile evlilik işlemleri için istenen belgeler ve yabancı kişi evlilik işlemlerinin nasıl yapılacağı konularına bu yazımızda sizler için odaklandık. Ayrıca yabancı kişinin evlilik sonrası aile ikamet izni işlemlerini de sizler için detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağız.

Yabancı kişi ile Türkiye’de evlilik nasıl yapılır?

Yabancı kişi Türkiye’de yasal olarak bulunmalıdır

İlk olarak evlenmek isteyen yabancı kişi, Türkiye’de yasal olarak bulunuyor olması gereklidir. Kişi eğer kaçak olarak Türkiye’de bulunuyorsa bu durumda nikah işlemlerini yapamaz. Türkiye’de yasal olarak bulunan kişiler adresinin bulunduğu belediye evlendirme dairesine başvuruda bulunarak evlilik işlemlerini başlatabilir.

Kişiler adreslerinin kayıtlı olmadığı evlendirme dairelerine de gidebilirler. Belediye evlendirme dairesine başvuruda bulunularak kişi gün alır ve randevu gününde evlilik için gerekli işlemler için belediyeye gider. Evlilik işlemleri beledeye evlendirme dairelerinde olmaktadır.

Evlilik öncesi işlemleri için belediye’ye başvuruda bulunulacağı zaman bu işlemler avukat aracılığı ile yapılabilir. İşleri yoğun olan, belediyeden evlilik için gün alacak vakti olmayan kişiler Avukat’a vekalet vererek evlilik öncesi işlemleri avukat aracılığı ile yürütebilir. Ancak belediye dairesinde evlilik için imza atılacağı sırada evlenen kişilerin bizzat bulunmaları gereklidir.

Kişilerin evlilik işlemleri için izlemeleri gereken yol kısaca şu şekilde özetlenebilir;
1- Evlilik için gerekli belgelerin hazırlanması
2- Sağlık raporunun alınması
3- Evlilik için belediye’den gün alınması
4- Nikah seramonisinin yapılması
5- Nüfus Müdürülüğünde ve Konsoloslukta isim soyisim güncellemeleri yapılması
6- Aile İkamet iznine başvurulması ve SGK işlemlerinin yapılması.

Yabancı Uyruklular Evlilik İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yabancı uyruklular için Türkiye’de evlilik yapmak için gerekli belgeler Evlendirme Yönetmeliği 20. madde de düzenlenmiştir. Sizler uygulamada istenen ekstra belgeler ile birlikte bu işlemleri detayları ile birlikte açıklayalım;

1- Rıza Belgesi – Bu belge evlendirme dairesine başvurulduğu sırada kişiler tarafından imzalanır. Her evlendirme dairesinde hazır olarak bulunan bir belgedir, evlenme başvurunuza gittiğinizde bu belge imzalanarak ilgili evlendirme dairesine teslim edilebilir.
2- Kimlik Belgeleri – Türk vatandaşı kişinin kimlik fotokopisi ve kimliği, yabancı vatandaşın noter onaylı pasaport tercümesi ve pasaport aslı ve fotokopisi,yabancı kişinin ikamet izni kartı veya varsa çalışma izni kartı.
3- Fotoğraf – Her iki eş için de 4 adet fotoğraf – son 6 ay içerisinde çekilmesi gereklidir.
4- Sağlık Raporu – Her iki taraf için sağlık raporu gereklidir. Sağlık raporu aile hekiminden veya devlet hastahanelerinden alınabilir. Bazı durumlarda özel hastahanelerin sağlık raporlarının da kabul edildiği oluyor ancak genel olarak evlendirme daireleri resmi makamların sağlık raporlarını istemektedir. Bu bakımdan siz işleminizin geçerli olması için Türk Vatandaşının bağlı bulunduğu aile hekimine giderek gerekli sağlık raporunu almanız gereklidir. Aile hekimine evlilik için sağlık raporu istediğinizi söylediğinizde sizi muayene edecektir.
5- Bekarlık Belgesi ve Nufüs belgesi – Yabancı kişinin bekar olduğunu gösteren bekarlık belgesi gereklidir. Bekarlık belgesinde kişinin anne adı, baba adı, doğum yeri, tarihi yazıyorsa ayrıca nüfus belgesine gerek yoktur. Bekarlık belgesi apostilli olmalı ve eğer yabancı dilde yazılmış ise tercümesi yapılarak noter onaylı olmalıdır.

Bazı ülkelerin konsoloslukları Bekarlık belgesini ve nufüs belgesini vermektedirler. Ancak bazı Ülkelerin konsoloslukları bu belgeleri vermemekte ancak sizin bizzat ülkenize dönerek bu belgeleri almanız gerekmektedir.
6- Evlilik yapacak Türk vatandaşı kişinin nüfus kayıt örneği – E-Devlet aracılığı ile alınan bir nüfus kayıt örneği yeterlidir. Ayrıca evlendirme daireleri online olarak sizin bilgilerinizi görmektedir. Bu belge olmadan da işleminizi yapabilirsiniz.

Not: Bu belgelerden yabancı devletlerden alınan belgeler apostilli ve Türkiye’de noter onaylı tercümesi yapılmış bir şekilde ilgili makamlara sunulmalıdır. Ancak bu şekilde belgeleriniz geçerlilik kazanabilir.
Not: Yabancı kişinin Türkiye’de evlenebilmesi için ikamet iznine gerek yoktur. Yabancı kişi yasal olarak vize süresi içerisinde kalıyorsa veya yasal olarak Türkiye’de bulunuyorsa evlilik işlemleri için evlendirme dairesine başvuruda bulunabilir.

İddet Müddeti ve İddet Müddetinin kaldırılması davası nedir?

Yeni boşanmış kadınlar için kanunda zorunlu olarak 300 günlük bekleme süresi vardır. Bu süreye iddet müddeti denir. Kadınlar için boşanma durumunda iddet müddettine dikkat edilmesi gereklidir. Eğer bir kadın yeni boşanmış ise bu durumda Türk kanunlarına göre 300 gün boyunca evlenemez, iddet müddeti süresinin geçmesi beklenmelidir.

Boşanmadan sonra iddet müddetinin bitmesi beklenmeden hemen evlenmek isteyen kadınlar için Aile Mahkemesinde iddet müddetinin kaldırılması davası açılmalıdır. Zira iddet müddetini kaldırmadan yeni boşanmış bir yabancı kişinin Türkiye’de evlenmesi mümkün değildir. BaltaşGlobal hukuk firması olarak açtığımız iddet müddeti davaları genellikle 1 ay içerisinde sonuçlanmaktadır, olumlu sonuç alınmaktadır.

İddet müddetinin kaldırılması ile ilgili birçok dava açarak müvekkilerimize yardımcı olduk. Sizde bu konuda yardım almak isterseniz iletişim numaramızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. İLETİŞİM

Evlilik İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Evlilik için sağlık raporu Türk Vatandaşı için bağlı bulunduğu aile hekiminden alınabilir. Yabancı kişi de yine Türk Vatandaşının bağlı bulunduğu aile hekiminden evlilik için sağlık raporu alabilir. Bu sağlık raporu yine aynı şekilde bazı özel hastahanelerden alınabilir. Ancak uygulamada evlilik için sağlık raporu Türk Vatandaşının bağlı olduğu aile hekiminden alınmaktadır.

Bazı evlilik daireleri özel hastahanelerden alınan sağlık raporunu kabul etmemekte ve devlet hastahanesinden rapor istemektedirler. Bu durumdan dolayı evlilik başvurusunda bulunacağınız evlilik dairesine önceden sorularak ona göre sağlık raporunun hazırlamasında fayda vardır.

Kaçak Olarak Bulunan Yabancıların Evlenmesi Mümkünmüdür?

Türkiye’de kaçak olarak bulunuyorsanız evlilik yapmanız mümkün değildir. Ancak Türkiye’de kaçak olan kişi bir Türk Vatandaşı ile evli olsa bile kaçaklık durumu ortadan kalkmamaktadır.

Yani bir Türk vatandaşı ile evlendiğinizde kaçaklık durmunuz devam etmekte ve hala kaçak olduğunuz için Aile İkamet iznine başvuruda bulunmanız mümkün değildir. Kaçak olarak bulunduğunuz için de eğer 3 yıl evli kalsanız bile Vatandaşlık başvurusunda bulunmanız mümkün değildir. Zira Vatandaşlık başvurularında kural olarak en az 6 aylık ikamet izni kartı bulunması şartı vardır.

Evlilik İle Birlikte Aİle İkamet İznine Başvuru

Kişi evlendikten sonra artık aile ikamet iznine başvuruda bulunabilir. Bu başvuru için gerekli olan evlilik işlemlerinin biterek başvurunun yapılmasıdır. Başvuru sonrasında kişiler https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden online olarak başvuruda bulunabilir ve Aile ikamet iznini alabilir. Aşşağıda ayrıntıları ile sizlere anlatımda bulunduk, yazılarımızdan gerekli bilgileri alabilirsiniz.

Eğer halihazırda bir ikamet izniniz varsa evlilik sonrasında Aile İkamet iznine geçiş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Aile İkamet izni gerekli şartlar : https://www.baltasglobal.com/aile-ikamet-izni/
Aile İkamet izni gerekli belgeler : https://www.baltasglobal.com/aile-ikamet-izni-gerekli-belgeler/
İkamet İznine nasıl başvurulur : https://www.baltasglobal.com/ikamet-iznine-nasil-basvurulur-2/

Evlilik Yolu ile Vatandaşlık mümkün mü?
Evlilik birliği içinde yaşanması koşulu ile evlilikten 3 yıl sonra yabancı kişi Türk Vatandaşlığı için başvuruda bulunabilir.

Evlilik Sonrası Yapılması Gereken İşlemler

Kişiler evlendikten sonra ilk olarak pasaport değişikliği ve nüfus kütüğünde değişiklikler yapılması gereklidir. Daha sonra eğer Türk vatandaşı SGK hakkına sahipse evlendiği kişinin de bu haktan yararlanmasını istiyorsa SGK müdürlüğüne başvuruda bulunarak eşi’nin bu haktan yararlanması sağlanabilir. Bu şekilde kişiler Aİle ikamet izni alırken ikamet izni şartını sağlamış olurlar.

Not: Kişiler 99… ile başlayan yabancı numaraları olmadan SGK girişleri yapılamaz. Ancak SGK genel müdürlüğüne gidilerek kişinin SGK ya uygun olduğu ile ilgili imzalı kağıt alınabilir ve bu kağıt sağlık sigortası şartı için Aile ikamet izni başvurularında yeterli olacaktır.

Yabancılar İçin Evlilik Sözleşmesi

Türk hukukunda kişiler evlenmeden önce evlilik sözleşmesi yapabilirler. Yapılacak evlilik sözleşmesinin yabancılar için olması veya Türk vatandaşları için olmasının hukuki olarak bir farkı yoktur. Yabancılar için yapılan evlilik sözleşmesinin de geçerli olabilmesi için kanuni şartların çok sıkı olarak uygulanması gereklidir.

Kanuni dayanak Türk Medeni Kanunu ;
Madde 203- Mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabilir. Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler.” Kanuni şartlar içinde yapılmayan sözleşemler geçersizdir.

Bu açıdan bakacak olursak evlilik sözleşmesi yapılması için dikkat edilmesi gereken kanuni çok sıkı şartlar vardır. Evlilik sözleşmesi adı altında kişiler filmlerde görmeye alışık olduğumuz tarzda belirlemeler,şartlar veya maddeler kendi aralarında düzenleyemezler.

Evlilik sözleşmesi ile nafaka durumu kararlaşıtılabilir mi?
-Hayır, nafaka kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır, kişiler kendilerinin nafaka hakkı olsa bile, kişiye sıkı sıkıya bağlı olan haklardan anlaşma yaparak vazgeçemezler.Boşanma sonrasında aranızda “nafaka istememe” anlaşması olsa bile kişiler nafaka talebinde bulunabilirler.

Kişi evlilik sözleşmesi ile ;
*Çocuk sayısını
*Birbirlerine kötü davranılması halinde evliliğin sona ereceğini
*Boşanma halinde kimsenin birbirine nafaka ödemeyeceklerine
*Aldatma halinde boşanma olacağına
*Boşanma durumunda kadın/erken diğer eşe çoçukların velayetini bırakmayı kabul edeceği

gibi durumların evlilik sözleşmesinde kararlaştırılması mümkün değildir. Evlilik sözleşmesine bu durumların yazılması evlilik sözleşmesinin geçerliliğine halel getirecektir. Bu tarz ifadeler kesin olarak hükümsüzdür, tarafları rahatlamak veya karşı tarafa korku vermekten başka bir işe yaramaz. Hukuki olarak mahkemeler önüne gidildiğinde usulüne uygun olarak yapılmayan evlilik sözleşmesi ile sonuç alınamaz.

Evlilik sözleşmesi ile kişiler neye karar verebilir?

Evlilik sözleşmesi kısaca kişilerin özgür olarak yapmış oldukları ve evlilikte-evlilik sonrası-evlilik öncesi mallarının nasıl paylaşılacağı,tasarruf edileceğinin karar verildiği bir sözleşmedir. Kısacası evlilik sözleşmesi kişilerin maddi konuları kararlaştırdıkları bir sözleşmedir. Zira boşanma durumunda gerçekleşen mal paylaşımı davasında yapmış olduğunuz evlilik sözleşmesi kesin delil olarak kullanılacak ve mal paylaşımı davası yapmış olduğunuz sözleşmeye göre görülecektir. Mal paylaşımı davasında yapılan sözleşmeye göre hakim malların paylaşımını yapacaktır.

Evlilik sözleşmesi ile kişiler mal rejiminin seçimine karar verebilir. Kişiler evlilik sözleşmesi (Mal rejimi sözleşmesi) ile evlilik öncesi mallarının ve evli iken alacakları malların nasıl paylaşılacağına karar verdikleri bir sözleşmedir.

Mal rejimleri ve evlilik sözleşmesi ilişkisi;

Türk Medeni Kanunu 01.01.2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanuna göre kişiler evlenirken yasal mal rejimi olan “edinilmiş mallara katılma rejimi” ne tabi olurlar. Eğer evlilik öncesi bir mal rejimi seçimi yapılmaz ise evli çiftler kanunen otomatik olarak edinilmiş mallara katılma rejimini kabul etmiş sayılırlar. Evlilik sözleşmesini kişiler yasal olarak seçilen bu mal rejimine tabi olmak istemediklerinde yaparlar.

Edinilmiş mallara katılma rejimi nedir?: Bu rejime göre kişiler evlenmeden önceki malları paylaşmazlar, evlilik içinde aldıkları malları paylaşırlar. Bu mal rejiminde iki çeşit mal vardır, edinilmiş mallar ve kişisel mallar. Eşler edinilmiş malları yarı yarıya paylaşırlar, ancak kişisel malları paylaşma imkanları yoktur. Boşanma sonrasında mal paylaşımında eşler kişisel mallarını saklamaya devam ederler.

Kişisel mallar nelerdir?
1- Eşlerden yalnız birinin kişisel kullanımına ait, (kıyafetler,günlük kullanım eşyaları, araba ve ev bu katogoride değerlendirilmez)
2- Evlenme öncesinde eşlerden birine ait mal varlıkları veya evlenme sırasında miras yoluyla, bağış yoluyla elde edilmiş mallar
3- Manevi tazminat alacakları

Diğer kanuni mal rejimleri;

Mal ortaklığı rejimi : Eşlerin kanunen kişisel malları dışındaki bütün mallar ortak olarak sayılır, eşlerin mallar üzerinde tek başlarına tasarruf yetkilerinin bulunmadığı kabul edilir. Tüm gelirler ve varlıklar ortak olarak paylaştırılır.
Mal ayrılığı rejimi: MK 242-243 maddelerinde düzenlenmiştir. Bu mal rejiminde her eş kendi adına kayıtlı olan mal varlığına sahip olur. Evlilik boyunca edinilmiş mallar kimin adına kayıtlı ise onun olmaya devam eder. Ancak bu rejimde de eşler yapmış oldukları katkıları ispatladıkları ölçüde diğer eşten talep edebilir.
Paylaşımlı mal ayrılığı rejimi: Paylaşımlı mal rejiminde temelde karı kocanın ayrı mal varlığına sahip olması esasına dayanır. Ancak Ailenin ortak kullanımı ve yararına özgüllenmiş mallar için eşler ortak kabul edilir. Kısacası eğer eşler evlilik birliği içerisinde beraber bir mal almışlarsa, eşler kendi katkılarını ispatlayarak katkıları oranında para alabilecektir.

Yabancılar ile evlilik sözleşmesi nasıl yapılır?

Evlilik sözleşmesinin nasıl yapılacağı kanunda belirtilmiştir, sadece resmi şekilde yapılabilir. Evlilik sözleşmesi sadece noter huzurunda yapılabilir. Kişilerin kendi aralarında yapmış oldukları sözleşme yazılı olsa bile geçerli olmayacaktır, yazılı ve resmi şekle tabi olarak noter huzurunda sözleşme yapılmalıdır. Kişiler mal ortaklığı rejimi, mal ayrılığı rejimi, paylaşımlı mal ayrılığı rejimimlerinden birisini seçerek evlilik sözleşmesini yapabilirler. Eğer kişiler yurt dışında bulunuyorlarsa konsolosluklara giderek de evlilik sözleşmesi yapabilirler.

Kanuni dayanak Türk Medeni Kanunu ;
Madde 203- Mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabilir. Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler.”

Evlilik Sözleşmesinin Şekli
Türk Medeni Kanunu ; “Madde 205- Mal rejimi sözleşmesi, noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılır. Ancak, taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak da bildirebilirler.

Ayrıca kişiler evlilik öncesi nikah işlemlerinin başında, evlendirme dairesine yazılı olarak verekleri dilekçe ile hangi mal rejimini seçeceklerini belirtebilirler.

Kişiler notere giderek bizzat evlilik sözleşmesi yapabilecekleri gibi avukat aracılığı ile sözleşme hazırlayarak notere onaylatma şeklinde de sözleşmeyi yapabilirler. Evlilik sözleşmesinde sadece bir rejim seçilebilir veya detay verilerek malların listesi yapılabilir ve malların nasıl paylaşılacağı kararlaştırılabilir.

Evlilik Sözleşmesi Yabancı Dilde Yapılabilir mi?

Evlilik sözleşmesi yabancı dilde yapılamaz. Zira evlilik sözleşmesi resmi şekilde yapılması gerekli olduğundan noterde düzenlenmelidir. Noterlik kanunu gereğince Türkiye Cumhuriyeti Noterleri ve Konsolosluklarda ana dilde yani Türkçe dilinde işlem yapılmaktadır. Noterler ve konsolosluklarda Türkçe dışında işlem yapılmamaktadır.

Evlilik sözleşmesi yapacak yabancı kişi Türkçe bilmiyorsa ne yapılır?
Evlilik sözleşmesi yapacak kişilerden birisi yabancı ve Türkçe bilmiyorsa bu durumda noterde evlilik sözleşmesi sırasına Türkçe yeminli tercüman bulundurulur. Sözleşmenin imzalanmasından önce Türkçe tercüman yabancı kişiye evlilik sözleşmesi ile alakalı olarak tercüme yapar ve Türkçe bilmeyen kişiye ne imzalayacağını açıklar. Türkçe bilmeyen kişi tercüman eşliğinde sözleşmeye imza atar.

-Hayır. Normal tercüman noterde tercümanlık yapamaz. Yeminli tercüman olması gereklidir. Türkçe bilmeyen kişi tercüman talep etmese bile noterler kişinin Türkçe bilip bilmediğine bakarak kişi Türkçe bilmiyorsa yeminli tercüman talep edecektir.

Av. Cihat BALTAŞ

Avukat Cihat BALTAŞ 2006 Yılında Polis Koleji, 2010 Yılında Polis Akademisi, 2016 Yılında Yalova Hukuk Fakültesini derece ile bitirmiş olup meslek hayatı boyunca yabancı hukuku alanında çalışmalar yapmış ve uzmanlaşmıştır. Halen İstanbul Kadıköy’de avukatlık yapan Cihat BALTAŞ BaltaşGlobal hukuk ve danışmanlık bürosunun kurucusudur.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir