Türkiye’de İkamet İzni(Oturum izni) Nasıl Alınır 2025
This page is available in English
Yazar: Avukat Cihat BALTAŞ / İstanbul / 5.11.2024
Türkiye’de ikamet (Oturum) izni başvurusu yapmak istiyorsunuz ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bu yazımızı okuyarak Türkiye’de ikamet izni başvurunuzu tek başınıza yapabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere Türkiye’de ikamet izni nasıl alınır sıfırdan başlayarak sonuna kadar detayları ile anlatacağız.
İkamet izni için nelere dikkat etmeliyiz gibi birçok önemli sorunun cevabını öğrenmiş olacaksınız. Yazımızı okuduktan sonra İkamet iznini herhangi bir profesyonel yardım olmadan kendiniz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olacaksınız.
Türkiye’de İkamet İzni başvurusunu 4 aşamaya ayırarak inceleyeceğiz. Bu aşamalar şunlardır;
1- Hazırlık aşaması
2- Online başvuru aşaması
3- Gerekli belgelerin fiziksel olarak hazırlanması
4- Randevu gününe giderek evrakları teslim etme ve parmak izi vermek

Şimdi yukarıda saymış olduğumuz aşamaları sizlere her ayrıntısına kadar tek tek açıklayacağız; İkamet izni başvurusunda bulunabilmek için bir hazırlık aşamamız olmalı, daha sonra online başvuru yapacağız, daha sonra belgelerimizi hazırlayarak randevu gününde Göç İdaresine gideceğiz. Şimdi sırası ile aşamaları açıklayalım;
1- Hazırlık Aşaması
Türkiye’de ikamet izni almak için başvuru öncesinden belirli işlemlerin yapılması gerekmektedir. Bu aşamada online olarak Göç İdaresi e ikamet başvuru sistemine başvurmadan bize bazı bilgiler ve evraklar gereklidir. Online olarak başvuruya başlamadan önce bir hazırlık aşamamız vardır. Gerekli hazırlıklarımız şunlar olmalıdır, bu işlemleri yapmadan ikamet izni başvurusuna başlamamızın bir anlamı yoktur.
a- Türkiye’de Kalacak Adresin Gösterilmesi. Göç İdaresine nerede kalacağımızı göstermemiz gereklidir.
b- Sağlık sigortası
c- Yasal olarak Türkiye’de bulunuyor olmak.
d- Geçerli pasaporta sahip olmak
a-) Türkiye’de Kalacak Adresin Gösterilmesi
Göç İdaresine nerede kalacağımızı göstermemiz gereklidir.
İkamet izni online başvuruya başlamadan önce adresimizin neresi olacağını belirlememiz gereklidir. Adresimizi iki şekilde belirleyebiliriz. Türkiye’de bir ev kiralayabilir veya bir yakınımızdan yabancı misafir taahhütnamesi alabiliriz.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu bazı adreslerin ikamet izni için kapalı olmasıdır. İkamet iznine açık olan bölgelerden ev kiralaması veya taahhütname almamız gereklidir.
İkamet izni adresler ile ilgili : İKAMET İZNİ AÇIK ADRESLER
2024 yılı İstanbul ili ikamet izni başvurularına kapalı ilçeler : (19.10.2022 tarihli il göç idaresi duyurusu)
İstanbul ilinde “Avcılar, Bahçelievler, Bağcılar, Başakşehir, Esenler, Esenyurt, Fatih, Küçükçekmece, Sultangazi ve Zeytinburnu” bölgeleri tamamen ikamet izni başvurularına kapalıdır.
Yukarıda saymış olduğumuz kapalı adreslerden başvuruda bulunmamalısınız, kiralayacağınız ev veya arkadaşınızdan alacağınız yabancı misafir taahhütnamesi bu bölgeler dışında yer alan açık adreslerden olmalıdır.Bu açıdan ikamet izni online başvuru öncesinde adrese ihtiyacımız vardır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise ev kiralaması yaparken noterden düzenleme şeklinde kira kontratı yapmamız gerekliliğidir. Göç İdaresi Noter dışında yapılan kira kontratlarını kabul etmemektedir.
Kira kontratının başlangıç tarihi ile bitiş tarihine dikkat edilmesi gereklidir, kira kontratı süresi talep edilen ikamet izni süresini kapsamalıdır. 6 aylık ev kiralaması yaparak 1 yıllık ikamet izni başvurusunda bulunmamız mümkün değildir.
Kiralamış olduğumuz evin kira kontrat örneği ve yabancı misafir taahhütnamesi örneği şu şekilde olmaldır;


b-) Yabancı Sağlık Sigortası
İkamet izni online başvurusu sırasında ihtiyacımız olacak dökümanlardan birisi de yabancı sağlık sigortasıdır. Online başvuru sırasında hangi tarihler arasında ikamet izni başvurusu yapıyorsak o tarihler arsında sağlık sigortamızın olması gerekmektedir. Ayrıca online başvuru sırasında yapmış olduğumuz yabancı sağlık sigortası poliçe numarasına ihtiyacımız olacaktır.
Örnek: İkamet izni başvurumuz sırasında talep edilen ikamet izni süresi bizlere sorulacaktır. Bu durumda talep edilen ikamet izni süresi ile yabancı sağlık süresi birbiri ile uyumlu olmalıdır. Yabancı sağlık sigortası süresi talep edilen ikamet izni süresini kapsamalıdır.
Yabancı Sağlık Sigortasını Nasıl Yaparım?
Yabancı sağlık sigortasını Türkiye’de herhangi bir sigorta acentasına giderek veya telefon ile arayarak yaptırabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise google’a yabancı sağlık sigortası yazılarak online sigorta acentalarından yardım almak olacaktır. Bu şekilde 15 dk içerisinde PDF formatında yabancı sağlık sigortanızı alabilirsiniz. PDF formatında almış olduğunuz sağlık sigortanızı online başvuru aşamasında kullanabilirsiniz. Yabancı sağlık sigortasının ıslak imzalı veya mühürlü olmasına gerek yoktur.
Örnek yabancı sağlık sigortası için lütfen yazımıza tıklayınız.
c-) Yasal Olarak Türkiye’de Bulunuyor Olmak
İkamet iznine ancak Türkiye’de yasal olarak bulunan kişiler başvurabilir. Türkiye’de kaçak olarak bulunan, yasal vize süresi bitmiş olan kişiler, Türkiye’ye kaçak yollarla girmiş kişiler ve geçerli pasaportu olmayan kişiler ikamet iznine başvuruda bulunamazlar.
Yasal kalış süresini aşan ve kaçak olarak Türkiye’de kalan kişilerin yapmış oldukları online başvuruları sitem otomatik olarak kabul etmemektedir. Türkiye’ye 90 gün serbest vize süresi içinde gelen kişiler ikamet iznine başvurmak istiyorlarsa 90 gün bitmeden ikamet izni başvurularını online olarak yapmak durumundadırlar.
Aynı şekilde ikamet iznine yurt dışından başvuruda bulunmak da mümkün değildir. Türkiye’ye giriş yapılan pasaport bilgileri ile ikamet iznine başvuruda bulunulmalıdır. İkamet izni online başvuru sistemi Türkiye’ye giriş yapmayan pasaport bilgilerini kabul etmemektedir.
d-) Geçerli Pasaporta Sahip Olmak
İkamet izni başvurusunda bulunabilmek için bir pasaport numarasına ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu pasaport ile göç idaresi online e-ikamet sistemi üzerinden başvuruda bulunabiliriz.
Talep edilen ikamet iznü süresi ile pasaportunuzun süresi uyumlu olmalıdır. Pasaportunuzun süresi talep edilen ikamet izni süresinden en az 60 gün fazla olmalıdır.
Ayrıca kira kontratı düzenleyebilmek için pasaportunuzun noter onaylı çevirisini yaptırmanız gereklidir.
2- İkamet İzni Online Başvuru Aşaması
İkamet izni için yukarıda saydığımız belgeleri tamamladıktan sonra online başvuru için artık hazırız. İkamet izni alma süreci bu aşamadan sonra şu şekilde deveam edecek;
1- Göç İdaresine online başvuru,
2- Online başvuru sonrasında gerekli belgelerin hazırlanması
3- Belgeler ile birlikte randevu zamanında Göç İdaresine giderek belgelerin teslim edilmesi.
İkamet izni için Göç İdaresinin resmi online başvuru sayfası https://e-ikamet.goc.gov.tr/ dir. Google ‘a “e ikamet başvuru” yazılarak bu sayfaya ulaşılabilir. Dikkat edilmesi gereken konu bazı danışmanlık siteleri kendilerini Göç İdaresi gibi göstererek sizleri yanıltmak isteyeceklerdir. Göç İdaresi başvuru sayfası aşşağıdaki gibi örneğini gösterdiğimiz şekilde olacaktır.
İkamet İzni Online Başvuru Aşamaları
İkamet izni resmi web sitesindeki başvuru sırasında karşınıza şu ekranlar çıkacaktır. Bu resimlerdeki aşamaları takip ederek online başvuruda bulunabilirsiniz. Aşşağıda sırası ile sizler için gösterdik.
Not: İlk sayfada girilen telefon numarası kullanımda olan bir telefon numarası olmalıdır. İşlemlere devam etmeniz için bu girilen telefon numarasına göç idaresi kod gönderecektir. Burada girilen telefon numarası şu açılardan önemlidir;
*İkamet izni evraklarınız arasında eksik evrak tespit edilmesi durumunda da bu telefon numarasına yine mesaj gönderilecektir
*Randevu gününüzü belirlemek için de size mesaj gönderecek
*İkamet izni başvuru sonucunuz yine burada girdiğiniz telefon numarasına gönderilecektir
*İkamet izniniz onaylanırsa kartınızın posta takip numarası bu telefon numarasına göndereilecektir.
3- İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler
Yukarıda saymış olduğumuz online başvuru aşaması tamamlandıktan sonra e ikamet online başvuru sistemi size PDF olarak İkamet izni başvuru formu verecektir. Bu başvuru formunda sizin için bir randevu tarihi belirlenecektir. (Bazı durumlarda başvuru formunda randevu tarihi verilmemekte daha sonradan telefon kısa mesajı ile randevu tarihi söylenmektedir)ortalama olarak 15 gün sonraya randevu tarihi verilmektedir. Randevu tarihinde burada saymış olduğumuz belgelerin hazırlanması gerekli ve göç idaresine randevu gününde belgeler teslim edilmelidir.

İkamet izni belgelerinin detaylarını aşşağıda sizler için açıklayacağız. Burada açıklayacağımız belgeler Türkiye’de çoğunlukla herhes tarafından başvurulan kısa dönem ikamet izni için gerekli olan belgelerdir.
Kısa dönem İkamet belgeleri için daha ayrıntılı bilgi için : Kısa Dönem İkamet İzni Gerekli Belgeler
Aile ikamet izni için gerekli belgeler için: Aile İkamet İzni Gerekli Belgeler
1-İkamet İzni başvuru formu
E ikamet online başvuru tamamlandıktan sonra bu belge sistem tarafından size otamatik olarak verilecektir. Bu belgenin çıktısını alarak gerekli belgeler arasına konulmalı ve randevu gününde göç idaresine teslim edilmelidir.
4- Maddi Gelir Beyanı
Bu gelir beyanı kısmı online olarak doldurulan bir bölümdür. İkamet izni online başvurusu sırasında dolduracağımız online bilgilerden birisidir.

5-İkamet Harcı Bedeli ve İkamet Harcı Kart Bedelinin Ödendiğini Gösterir Dekont
Online başvuru yapıldıktan sonra devlete ödemeniz gereken iki vergi ortaya çıkar. Bu vergiler;
1- İkamet İzni Kart Bedeli
2- İkamet İzni Harç Bedeli
İkamet izni harcı ve kart bedeli online başvuru yapıldıktan sonra interraktif vergi dairesinden ödenebilir.Ödeme yapıldıktan sonra interraktif vergi dairesinden ödeme dekontunu almalı ve bu dekontu saklamalısınız. Belgelerinizi göç idaresine teslim ederken bu dekontu da göç idaresine teslim edeceksiniz. Örnek belge aşşağıdaki gibi olmalıdır.
Eğer ikamet izni harcınızı nasıl ödeyeceğinizi ayrıntıları ile öğrenmek istiyorsanız ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz: İKAMET İZNİ HARCI VE KART BEDELİ NASIL ÖDENİR?

6- Yabancı Sağlık Sigortası
Yabancılar için sağlık sigortası yapılması online olarak oldukça basittir. Google’dan yabancı sağlık sigortası yazılarak çıkan sonuçlardan güvenilir bir sigorta acentasından sağlık sigortası yapılır ve sağlık sigortası 15 dk içerisinde PDF olarak elde edilebilir.
Yapacağınız sağlık sigortası için ıslak imzaya ve mühür vurulmasına gerek yoktur. PDF şeklinde yapılan ve çıktısı alınan sağlık sigortaları yeterlidir. yukarıda örneğini sizler için verdik.
7- Adres Kayıt Sistemine Kayıtlı Olduğunu Gösteren Belge
İkamet izni başvuru belgeleri arasında bulunan bu belge “Yerleşim Yeri Belgesi” olarak bilinir. Bu belge ilk başvurularda istenmez. “Yerleşim Yeri Belgesi” ancak ikamet izni uzatma başvurularında gerekli olan bir belgedir. İlk kez ikamet izni başvurusu yapıyorsanız 8.madde de saydığımız kalınacak yeri gösterir belgeniz (kira kontratı,misafir taahhütnamesi gibi) sizin için yeterli olacaktır.
“Yerleşim Yeri Belgesi” ile ilgili detaylı bilgi için : YERLEŞİM YERİ BELGESİ NEDİR?
8- Kalınacak Adresi Gösterir Belge
Bu başlık altında vermeniz gereken belge ikamet iznine online olarak başvururken kullanmış olduğunuz belgedir. Burada ikamet izni başvurularında genel olarak Noterde düzenleme şeklinde kira kontratı veya Yabancı Misafir Taahhütnamesi kullanılmaktadır. Ayrıca kendi evinizde kalıyorsanız tapu kaydınızı göstermeniz de yeterli olacaktır.
a)Kişi Kendi Evinde Kalacaksa
Kendinize ait bir apartmanda kalacaksanız tapu fotokopisi yeterlidir. Randevu zamanında tapu belgesinin orjinalinin de yanınızda götürülmesi gerekmektedir.
b)Kira Sözleşmesi (Noterde Düzenleme olmalıdır)
Bir kira sözleşmesi ile bir dairede kalıyorsanız Noterde Düzenleme Şeklinde Kira Kontratı.
Not: Kira sözleşmesi noterde yapılmalıdır. Noter dışında yapılarak noterde onaylatılan kira sözleşmelerini il göç idaresi kabul etmez.
Otel, pansiyon, yurt gibi yerlerde kalıyorsanız bu yerlerde kaldığınıza dair imzalı belgelerde işinizi görecektir.
Öğrenci kişiler kaldıkları yurtta yönetimden alacakları imzalı belge ile yurtta kaldıklarını ispatlayabilirler.
9- UETS belgesi
UETS adresi elektronik posta adresidir. PTT müdürlüklerine kişi bizzat ikamet izni kartı ile giderek bu adresi elde edebilirler. UETS adresi için e-devlet şifresine ihtiyacınız vardır. Eğer e-devlet şifreniz varsa PTT genel müdürlüğüne randevu alınmadan gidilerek UETS adresi temin edilebilir.
Kişiler İkamet izni uzatma başvurusunda bulunuyorlarsa bu belgeye ihtiyaçları vardır. Yabancı kişiler ilk kez ikamet iznine başvuruda bulunuyorsa UETS adresine ihtiyaçları yoktur.
4- Randevu Gününde Göç İdaresine Gitmek
İkamet iznine online olarak başvurduk, online başvuru sonrasında ikamet izni başvuru belgesini yazdırdık. Bu aşamadan sonra başvuru belgesinde bize söylenilen randevu tarihinde gerekli belgeleri hazırlayarak belgeler ile göç idaresine bizzat giderek ikamet izni gerekli belgeleri teslim edilecektir.
Bazı durumlarda randevu tarihi göç idaresi başvuru belgesinde yazmamakta daha sonrasında göç idaresine vermiş olduğunuz telefon numarasına gönderilmektedir.
Randevu gününe giderken dikkat edilmesi gereken konular, yanınızda pembe dosya götürmeyi unutmayın. Belgelerinizi pembe dosya içerisinde veriyorsunuz. Pembe dosya genellikle göç idarelerinin çevresindeki kırtasiyelerde satılmaktadır.
Belgelerinizi randevu gününde teslim ettikten sonra aynı gün içinde parmak izi veriyorsunuz ve ikamet izni başvuru işleminiz bitmiş oluyor. Bu süreçten sonra artık başvuru sonucunuzu beklemeye başlıyorsunuz. Başvuru sonucunuz online başvuru sırasında vermiş olduğunuz telefon numaranıza mesaj olarak gelmektedir.
Başvurunuz olumlu sonuçlanırsa PTT tarfından İkamet izni kartınız tarafınıza gönderilecektir. Başvurunuz olumsuz sonuçlanırsa 10 gün içerisinde Türkiye’den çıkış yapmak zorundasınız.
Not: Turizm kısa dönem ikamet iznine başvuruda bulunuyorsanız, turizm seyahat planı hazırlayarak dosyaya koyulmasını tavsiye ediyoruz. BatasGlobal olarak müvekkilerimiz için her zaman turizm seyahat planı hazırlayarak dosyalarına koymaktayız. Turizm seyahat planı yabancı kişilerin Türkiye’de kalış amaçlarını göç idarelerine anlatmaktadır ve ikamet izinlerinin olumlu sonuçlanması için dayanak oluşturmaktadır.
İkamet İzni Başvuru Sonucu Sorgulama
Başvurunuzu tamamladıktan sonra ikamet işlemleriniz ile ilgili her işlemi https://e-ikamet.goc.gov.tr/ Göç İdaresinin resmi web sitesinden takip edebilirsiniz. Göç İdaresi E ikamet başvuru sayfasına giriyoruz. Buradan “Başvurumun Sonucunu Görmek İstiyorum” sekmesine tıklayarak çıkan ekrandan gerekli bilgileri yazarak devam ederek başvurunuz ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
Başvurunuz ile ilgili kontrol sayfanız bu şekilde görülecektir.Buradan başvurunuzun durumunu görünteleyebilirsiniz.
Türkiye’de İkamet izni Alma Maaliyetleri
İkamet izni kartı vergisi: 810 TL
İkamet izni harç bedeli: 2000 – 3000 TL
Pasaport tercümesi ve noter onayı: 2500 TL
Sağlık sigortası: 2800 TL
Fotograf ücreti: 300 TL
Türkiye’de İkamet İzni ile alakalı detaylı bilgi için ; Türkiye’de İkamet İzni Alma Maaliyetleri yazımızı okuyunuz.
Sık Sorulan Sorular
İkamet izni başvurum sırasında eksik belgem olursa başvurum reddedilir mi?
Randevu gününde eksik belgenizin olması durumunda tarafınıza 30 gün süre verilecek ve eksik belgeyi tamamlamanız istenecektir. Eksik belgenizi tamamladığınızda başvurunuz değerlendirmeye alınır. Eksik belge tamamlanmaz ise başvuru geri çekilmiş sayılır.
İkamet izni başvurumun değerlendirme sürecinde yurt dışına çıkış yapabilirmiyim?
İkamet izni başvurunuzu yaptıktan sonra il göç idaresinden onaylatmak suretiyle müracaat belgesi talep edilir. Bu müracaat belgesi ile kişiler 15 günü aşmamak kaydı ile giriş – çıkış yapabilirler.
Yurt dışından Türkiye’ye gelmeden ikamet izni başvurusu yapabilirmiyim?
Türkiye’ye giriş yapmadan ikamet izni başvurusu yapmak mümkün değildir. Türkiye’ye girmeden adınıza ikamet izni başvurusu yapacaklarını söyleyen kişilere itibar etmeyiniz. Yurt dışından ancak çalışma izni başvuruları yapılabilimektedir.
Arkadaşımın yanında kalacağım, arkadaşım bana taahhütname verebilir mi?
3.kişilerin yanında kalınacak olunması durumunda bu kişilerden noter onaylı yabancı misafir taahhütnamesi istenir. Bu taahhütname ile kalınacak adresi gösterebilirsiniz.
Aile İkameti başvurularında bütün aile üyeleri için adli sicil kaydı belgesine ihtiyaç varmıdır?
Hayır, aile ikamet izni başvurularında sadece destekleyici kişinin son 5 yıllık adli sicil kaydı gereklidir.
e-Devletten alınan belgeler ikamet izni başvurularında geçerli olurmu? Bu belgeleri direkt olarak kullanabilirmiyim?
e-Devletten alınan belgeler barkodlu olması şartı ile Göç İdaresinde kullanılabilir. ancak bazı belgeler e-Devletten alınmış olsa bile Göç İdarelerinde kullanılamaz. Örnek: e-Devlet üzerinden alına telefon abonmanlık kağıdı geçerli olmayacaktır.
İkamet izni başvurumda eksik belge olursa ne olacak?
Eksik belgenizin tamamlanması için size 30 gün süre verilir. Bu 30 gün süre içerisinde eksik belgenizi tamamlayarak evraklarınızı yeniden teslim edebilirsiniz. Eksik belgenizi tamamlamaz iseniz başvurunuz geri çekilmiş sayılır.
İkamet izni için bankada ne kadar paramın olması gerekmektedir?
Kısa dönem ikamet izni için ve öğrenci ikamet izni için Göç idaresi sizden sahip olduğunuz para ile alakalı bir belge göstemenizi istemiyor. Online başvuru sırasında yapmış olduğunuz gelir beyanı yeterlidir. Aile ikamet izni için ise destekleyici kişinin toplam olarak her koşulda asgeri ücretten aaz geliri olmamalı, ve her aile ferdi için asgeri ücretin en az üçte biri kadar geliri bulunmalıdır. Uzun dönem ikamet izni için ise kişinin Türkiye’de düzenli bir gelirinin olması gerekmektedir. Düzenli gelirinin ispatı çalışma hayatından almış olduğu maaş olacağı gibi kişinin gelirgetiren bir gayrimenkulu olması , kişinin bankada Türkiye’de yaşamaya yeterli miktarda parasının olması gibi durumlarda gelir durumu ispatlanmış sayılır.
İkamet izni ne kadar sürede sonuçlandırılır?
İkamet izni istanbul ili için 1 ay içinde sonuçlanmaktadır. Online olarak başvuru yapıldıktan sonra 15 gün sonrasına randevu verilmekte ve randevu tarihinde belgelerinizi teslim ederek başvurunuzu tamamladıktan yaklaşık olarak 15 gün sonra sonuç açıklanmaktadır.