İkamet İzni (Oturma İzni)

İkamet izni Türkiye’de kalmak isteyen yabancılar için verilen bir izin belgesidir. Türkiye’ de İl Göç İdareleri tarafından düzenlenen ikamet izinleri yabancı kişiler için Türkiye sınırları içerisinde belirli bir zaman ve belirli bir yerde yaşama hakkı vermektedir. İkamet izni çalışma izni yerine geçmemektedir, Türkiye’de çalışmak isteyen yabancı kişiler çalışma izni alarak çalışmak zorundadırlar.

İkamet izni belgesi ile yabancı kişiler belgede yazan süre boyunca Türkiye içerisinde rahatça kalabilirler. Kişiler kendi şartlarına uyan oturum izni çeşidini seçerek oturum iznine başvuruda bulunmak durumundadırlar.

İkamet izni için gerekli evraklar, ikamet iznine nasıl başvuruda bulunabilirsiniz detaylı bir şekilde sizlere anlatmaya çalıştık.

İKAMET İZNİ (OTURMA İZNİ) ÇEŞİTLERİ

Türkiye’de kaç tür ikamet izni vardır bunu açıklayarak hemen başlayalım. Türkiye’de başvuruda bulanabileceğiniz 6 tür ikamet izni vardır. Bu ikamet izinlerinden şartları size uygun olanını seçerek online olarak başvuruda bulunabilirsiniz. Online başvuru için Türkiye’ye giriş yapmış olmanız gerekmektedir, yurt dışından başvuru yapmak mümkün değildir.

Bu yazımızda sizlere ikamet izinleri hakkında bilgilere vereceğiz ve yazımızı okuduktan sonra ikamet izni maaliyetleri, ikamet izni başvuru süreci,  ikamet izni başvuru rehberi gibi sizin işinizi kolaylaştıracak bilgiler vereceğiz.

İkamet İzni Sonuçlanma Süresi

İkamet iznine başvurumu yaptıktan sonra ne kadar bekleyeceğim?

İkamet izinleri genelde Türkiye’de 30 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Yabancı kişilerin Türkiye’ye hukuka uygun bir şekilde giriş yapmalarından sonra ;

Vize süresi biten veya Türkiye’de 90 günden fazla kalacak olan yabancı kişiler yasal kalış süreleri bitmeden İl Göç İdarelerine online olarak başvurmalı ve e-ikamet sitemi üzerinden ikamet randevusu almaları gerekmektedir. Randevu tarihinde de gerekli evraklarını hazırlayarak bizzat randevu yerinde hazır olunarak evraklar İl Göç İdaresine teslim edilmelidir.

İkamet iznine başvuru yapıldıktan sonra yaklaşık olarak 2 hafta sonraya randevu verilir. Randevu tarihinde evraklarımızı göç idaresine teslim ettikten sonra da yaklaşık olarak 2 hafta sonra tarafımıza sonuç bildirilir. Buna göre ikamet izni başvuruları Türkiye’de 30 gün içinde sonuçlanmaktadır.

İkamet İznine Başvurma Maaliyeti

Harç bedeli : 2000 – 3000 Türk Lirası
Kart bedeli: 810 Türk Lirası
Özel sağlık sigortası: 3000 Türk Lirası
Diğer Kalemler : Ev kiralaması ortlama aylık 30.000TL, 300 – 500 USD arası değişen avukatlık ücreti (Avukat ile başvuru yapılacaksa)

Yazmış olduğumuz diğer yazımızda detaylı bir şekilde sizler için maaliyet kalemlerini açıkladık. İkamet izni maaliyetleri ne kadardır : TÜRKİYE’DE İKAMET İZNİ ALMA MAALİYETİ

İkamet İznine Nasıl Başvurulur?

İkamet izni başvuru rehberi

İkamet izni ile Türkiye’de kalmak isteyen yabancılar online olarak https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden ön başvuru yapmaları gerekmektedir. Kişiler ön başvuru yapmalarından sonra kendilerine bir randevu saati ve yeri verilecektir. Daha sonra kişiler randevu gününe kadar ikamet izni için gerekli evrakları hazırlamak durumundadırlar. Randevu gününde kişiler gerekli evraklar ile birlikte randevu yerine giderler ve fiziksel olarak bizzat evraklarını il göç idarelerine teslim ederler.

Randevu gününde gerekli evraklar teslim edildikten sonra İl Göç İdaresinin değerlendirme süreci başlar. Değerlendirme olumlu sonuçlanırsa kişinin adresine İkamet izni kartı PTT kargo ile gönderilir.

İKAMET İZNİ BAŞVURU REHBERİ ÇOK DETAYLI : Türkiye’de İkamet İznine Nasıl Başvurulur?

İkamet İzinleri Ne Kadar Süre İçin Verilir?

Kısa Dönem İkamet İzni: 1 yıl

Aile İkamet İzni : 1’er yıllık olarak verilmektedir. Aile İkamet izni destekleyicinin ikamet izni süresini aşmamaktadır.

Öğrenci İkamet İzni : Öğrencinin öğrenim süresi ile eşit olmalıdır. Öğrencinin öğrenim göreceği süreden fazla verilemez. Ayrıca Türkiye’de üniversite eğitimi görmüş olan kişiler mezun olmalarından sonra Koşulsuz olarak 6 aylık kısa dönem ikamet iznine 1 seferlik başvuruda bulunabilir.

Uzun Dönem İkamet İzni Süreleri: Uzun dönem ikamet izinleri süresiz olarak düzenlenmektedir. Süre sınırı yoktur.

İnsani İkamet İzni Süreleri: 1 yıllık verilir.

İnsan Ticareti Mağdurları İkamet İzni Süreleri: İnsan Ticareti mağdurları için en fazla 30 günlük ikamet izni düzenlenebilmekte ve bu süreler 6 şar aylık olarak artırılabilmektedir. Ayrıca toplam süre 3 yılı geçememektedir.

İkamet İzni ve Sağlık Sigortası Şartı

Kişiler ikamet iznine başvurmadan önce geçerli sağlık sigortasına sahip olmalıdırlar. Kişinin Türkiye’ de sağlık sigortası yaptırmasının bir kaç yolu vardır. Yabancı kişiler talep edecekleri ikamet izni süresi kadar yabancı özel sağlık sigortası yaptırmalıdırlar.

Özel sağlık sigortası. Sigorta acentaları aracılığı ile 15 dk içerisinde yaptırılabilir.

Yabancılar için sağlık sigortası nasıl yaptırılır?
Yabancı herhangi bir sigorta acentesine giderek sağlık sigortasını yaptırabileceği gibi, Google’da “yabancı sağlık sigortası” araması yaparak sigortasını internet üzerinden güvenilir sigorta acentelerinden de kolaylıkla yaptırabilir. Bu şekilde sağlık sigortanızı online olarak PDF şeklinde alabilir ve kullanabilirsiniz.

Bekleme Sürecinde Yurtdışı Ziyareti Yapılabilir mi?

İlk olarak söylenmesi gereken konu ikamet izni başvurusu yapıldıktan sonra ve değerlendirme sürecindeyken kişiler müracaat belgeleri ile yurt dışına çıkabilirler. Kişiler bekleme sürecindeyken kimlik kartları olmasa bile müracaat belgeleri ile yurt dışına 15 günü aşmamak kaydı ile giriş çıkış yapabilirler.

İkamet İzni Sıkça Sorulan Sorular

ikamet izni,oturum izni e randevu , il göç idaersi
ikamet izni,oturum izni e randevu , il göç idaersi
istanbulda ikamet izni almak

“İkamet İzni” için 4 yorum

  1. Merhaba, Azerbaycan vatandaşıyım Türkiye’ye şubat ayında 6 aylık Turkce kurs eğitimi almak için gelmek istiyorum.Türkiye’de oturma iznini nasıl ala bilirim?Hangi belgeler lazım?Nasıl yapabilirim

    1. Türkiye’ de Türkçe kursuna katılacak yabancılar kısa dönem ikamet iznine başvuruda bulunabilirler. Türkçe kurusuna katılmak isteyen yabancı kişiler bu sebeple en fazla iki defa ikamet iznine başvuruda bulunabilirler.
      Türkçe kursu için ikamet izni belgelerine Kısa Dönem İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? yazımızdan ulaşabilirsiniz.
      Başvurunuzu kursa katılacağınız ilde bulunan il göç idareleri aracılığı ile yapabilirsiniz. Ayrıntılı sorularınız için bize ücretsiz olarak soru yazabilirsiniz.

  2. Merhabalar kolay gelsin , aile ikamet izni için randevu almaya çalışıyorum ama adres kayıt işlemlerinde Esenyurt bölgesini kabul etmiyor , acaba ne yapabilirim Esenyurt kapalı adres görünüyormus . Teşekkür ederim

    1. Merhabalar normalde kabul edilmesi gerekiyor, eğer sistemsel bir sorun varsa fiziksel olarak göç idaresine giderek randevu oluşumu sağlıyoruz uygulamada. 157 YİMER hattından veya Kumkapı Göç İdaresi çözüm merkezine giderek talebinizi iletebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir