Yabancılar İçin Türkiye’de Şirket Kurulum Klavuzu

Türkiye’de şirket kurulumu genel olarak karmaşık bir konudur, eğer Türkiye’de ticari hayata atılmak istiyorsanız ve Türkiye’de ticari hayat hakkında bilginiz sınırlı ise şirket kurulumu sizin için zahmetli bir iş olabilir. Bu aşamada BaltaşGlobal olarak sizlerin sorularını ücretsiz yanıtlıyoruz ve şirket kurulumu ile alakalı sizlere yardımcı oluyoruz. Bu yazımızı herhangi bir şekilde önyargısız bir şekilde hazırladık ve sizlere çok değerli bu bilgileri ücretsiz olarak sunuyoruz.

Bu yazımızda sizlere ayrıntılı olarak şirket kurulum sürecini anlatmaya çalışacağız ve yazıyı okuduktan sonra şirket kurulumu hakkında çok detaylı bilgi sahibi olacaksınız.
İlk olarak akıllara gelen ilk soru olarak;
Yabancılar Türkiye’de Türk ortak olmadan şirket kurabilirmi? -Evet yabancı bir kişi herhangi ikamet izni olmadan veya herhangi bir çalışma izni olmadan şirket kurabilir ve şirketin tek ortağı ve müdürü olabilir.

Yabancılar İçin Şirket Kurulumu

Şirket kurulumu aşamalarını kısaca şu şekilde açıklayabiliriz ;

  • Şirket açılmadan önce hazırlanması gereken evraklar ve şirketin amacının belirlenmesi aşaması.
  • Ticaret bakanlığı Mersis internet sitesinden başvuru yapılarak şirket kuruluşu için ticaret sicil müdürlüğünden randevu almak.
  • Randevu günü için belgelerin hazırlanarak randevuya gitmek.
  • Şirket evrakları için noter işlemleri.
  • Vergi dairesi şirketin kuruluş işlemlerinin yapılması ve şirket için gerekli başvuruların yapılması.
  • Şirket için banka hesabının açılması.
  • Vergi dairesi yoklama memurlarının şirket adresinde yoklamaya gelmesi ile şirketin kuruluşunun tamamlanması.

Yukarıda saymış olduğumuz aşamalar şirket kuruluş aşamalarının sadece kısa bir özeti niteliğindedir. Sayfayı okumaya devam ederseniz yukarıda saymış olduğumuz her başlığın detaylı açıklamalarını ve uygulamadan elde edilen tecrübeler ile faydalı bilgiler öğreneceksiniz.

Şirket kurulumunu üç aşamada anlatabiliriz;
1-Ön hazırlik aşaması
2-Şirketin mersisten kurulması (Mersis başvurusu ve belgelerin il ticaret müdürlüğüne teslimi)
3-Şirket için son hazırlıklar (Banka hesap açılımı, vergi dairesi işlemleri,muhasebeci ile anlaşma,yoklama memurunu karşılama)

1-Ön Hazırlık Aşaması

Şirket Kurulumuna Başlanmadan Önce Gerekli Hazırlık Nelerdir?

Önemli Not: Şirket kurulumuna başlamadan önce şirketin kurulumu için hazırlanması gereken evraklar ve kararlaştırılması gereken bazı bilgiler vardır. Bu konular şirketin adresinin belirlenmesi,şirketin müdürünün belirlenmesi,hisse dağılımının yapılması, kurulacak şirket türünün belirlenmesi gibi konulardır.
*Şirket adresinin belirlenmesi
*Şirketin müdürünün belirlenmesi
*Şirketin hisse dağılımının belirlenmesi
*Şirketi kuran kişi yabancı ise gerekli hazırlıkların yapılması.(pasaport tercümesi,mersis sitemine kayıt,geçici vergi numarası alınması..)

Mersis sistemi üzerinden şirket kurulumu için başvuruda bulunmadan önce hazırlanması gereken belgeler ve işlemler;

1)Şirketin adresinin belirlenmesi.

Şirket adresi iki şekilde belirlenebilir;

1.Adres belirleme yöntemi: Adres kiralama şirketlerinden yani “sanal adres” kiralanarak şirket açılabilir. Bu noktada şirketinizin faaliyet konusuna dikkat etmelisiniz. Her faaliyet alanı sanal adres için uygun olmamaktadır. Şuan Türkiye’nin hemen her şehrinde sanal adres kiralama şirketleri faaliyet göstermekte olup bu şirketlerden gerekli hizmetler alınabilir.
Sanal adresler genellikle belirli merkezlerde olup yıllık fiyatlar kiralama fiyatını peşin ödeyerek kiralamalar yapabilmektesiniz. Vergi daireleri sanal adresleri sorun etmemekte olup sanal adres ile şirket kurulumu yaptığınızda herhangi bir sorun ile karşılaşacağınızı düşünmemekteyiz. Sanal şirketlerin sirketinize gelen telefonların cevaplanması, postların alınması gibi hizmetleri bulunmaktadır.

2.Adres belirleme yöntemi:Şirket için bir kullanım alanı kiralanarak burası fiziksel olarak şirketin adresi yapılabilir. Bu aşamada kiralanan adresle ilgili işyeri kiralama kontratı yapılmalıdır.

2)Şirketin müdürünün belirlenmesi.

Kuruluş işlemlerine başlanmadan önce şirket müdürünün belirlenmesi gerekmektedir. Zira kuruluş işlemleri sırasında şirket müdürünün kim olduğu sorusu gündeme gelmektedir.
Bir kişi limited şirketlerde hem şirketin kurucu tek ortağı hemde şirketin müdürü olabilir. Ayrıca yabancı kişiler içinde kişi şirket müdürü ve şirketin kurucu ortağı olabilir. Ancak burada çalışma izni durumuna dikkat edilmesi gerekebilir.
Şirket müdürü olarak bir veya birden fazla kişi belirlenebilir.

Şirket kuruluş sözleşmesinde şirket yönetim şeklinin belirlenmesi ve şirket müdürünün yazılması.

3)Şirketin hisse dağılımının belirlenmesi.

Mernis kayıt sisteminde şirketin kuruluş aşamalarında şirketin hisse dağılımını belirtmek durumunda olduğumuzdan dolayı kuruluş işlemelerine başlamadan öce hisse dağılımının belirlenmesinde fayda vardır.

Örnek pay senedi dağılımı

4)Şirketi kuran kişi yabancı ise yabancı kişinin noter onaylı pasaport tercümesi yaptırılmalı, ayrıca yanacı kişi için interaktif vergi dairesinden potansiyel vergi numarası alınmalıdır.

Kişinin noter onaylı pasoport tercümesi kişi adına şirket işlemleri yapılma aşamasında mersis adresine kayıt olunması sırasında işimize yarıyacaktır.
Kişi adına potansiyel vergi numarası kişinin pasoport bilgileri ile interrraktif vergi dairesinden alınabilmektedir.

5)Şirketi kuracak kişi yabancı kişi ise pasaport tercümesi ile birlikte mersis kaydı yapılması gerekir, zira online olarak şirket kurulumu yapılırken şirket kurulumu yapacak olan kişi mersis sisteminde bulunması gerekmektedir.
Yabancı kişiler Türk vatandaşları gibi bilgi bankasında olmadıkları için otamatikman mersis kayıt sisteminde çıkmamaktadırlar.
Yabancı kişi için Yabancı kişi mersis sistemine nasıl kayıt edilir?
Mersis siteminde üye ol butonuna tıklanır ve pasaport ile kaydol butonundan kayıt yaptırılır.

  1. Pasaport Tercümesi
  2. Potansiyel Vergi No Görüntüleme
  3. Adres yurt içinde ise noter onaylı İkametgâh Tezkeresi veya Nüfus Dairesinden alınmış İkametgâh Belgesi, yurt dışında ise yazılı beyan yeterlidir.

İlgili adresten kayıt yaptırılabilir.

Türkiye’de şirket kurmak istiyorsanız ve yardıma ihtiyacınız var ise BaltasGlobal olarak sizlere destek vermekteyiz. Danışmana sormak için lütfen tıklayınız.

2-Şirketin Mersisten Kurulması

Türkiye’de kişiler veya tüzel kişiler şirket kurulumu yapmak için ilk olarak Ticaret Bakanlığının Kurmuş olduğu şirketler bilgi veri tabanı Mersis sistemi üzerinden ön başvuru yapılmalıdır.
Mersisten başvuru;
Mersis sisteminden başvuru yapılmadan önce gerekli hazırlıklar yapılması gerekmektedir. Mersis siteminde şirket kuruluş başvurusu sırasında bizden şirketin adresi, şirketin müdürü,şirketin pay dağılımı, yabancı şirket sahibinin pasaport tercümesi, yabancı şirket sahibinin mersis sistemine kayıt ettirilmesi.


#Mersis sitesine giriş yapılır.
Yabancılar için Türkiyede şirket kurulumu

#1 Mersis adresine gidilir. Giriş butonundan sisteme giriş yapılır.
Türkiyede nasıl şirket kurulur

#2 Kuruluş Başvurusu
limited şirket kurulumu

#3 Şirket Tipinin Seçilmesi
türkiyede şirket nasıl kurulur


#4 Şirket Bilgileri Girilir
Türkiye de şirket kurulumu

Şirket sözleşmesi örneği;
Şirketiniz için basit bir şekilde gösterecek olursan şu şekilde bir şirket sözleşmeniz olcak. Şirket sözleşme örneği pdf.İndir

#5 Şirketin gerekli bilgileri doldurulur. ileri butonundan sisteme giriş yapılır. Buradaki portaldan yapılan girişler ile şirketin kurulumu için gerekli bilgiler girilir ve sistem otamatik olarak girilen bilgileri kullanarak şirketin sözleşmesini hazırlar.Sistem tarafından hazırlanan şirket sözleşmesi çok basit bir sözleşmedir, siz size özel daha kapsamlı sözleşmeler kullanmak istiyorsanız bu aşamada BaltaşGlobal uzmanlarına başvurabilirsiniz.

Bu alan doldurulurken sorulan il ve ilçe soruları şirketin belirlemiş olduğunuz adresine göre doldurulması gereklidir. Örnek olarak şirketin adresi beşiktaş ilçesinde ise o zaman şirket boşluğa beşiktaş ilçesi olarak yazılmalıdır.

İlk ekranda çıkan bilgiler doldurulduktan sonra ileri tuşuna basılır ve aşşağıdaki alana gelinir. Bu alandaki bilgi giriş alanındaki bilgilerin hepsi girilmeli ve kutucukların yanındaki ” ! ” işareti kaybolmalıdır. Ünlem işareti kaybolduktan sonra bir sonraki aşamaya geçilebilir.
şirket kurulumu

Yandaki resimde görülen kutucukların içeriğinin nasıl doldurulacağını sizler için tek tek açıklamaya çalışacağız;
Mersis Şirket Kaydı Bölümünün Ayrıntılı Tek Tek Açıklaması;

#Ortak: Bu kısımda yabancı kişiyi ortak olarak ekleyebilmemiz için daha önceden mernis KPS sistemine kayıt yaptırmış olmamız gerekmektedir. Buradan gerçek kişi ortak ekle butonuna tıklanır. Çıkan ekrandan yabancı kişinin uyruğu girilir ve sorgula butonuna basılarak kişi eklenir.
#Unvan:Şirket unvanı belirlemek, işletmenizin kimliğini yansıtan önemli bir adımdır ve bazı temel hususları göz önünde bulundurarak yapılmalıdır. İşte bu süreçte dikkate almanız gereken bazı önemli noktalar:

Unvan seçerken unvanımızın daha önce tescil edilmemiş ve benzersiz olmasına dikkat etmemiz gerekmektedir. Seçilecek unvan Türkiye Sicil Gazetesi Unvan Sorgulama bölümünden sorgulanıp teyit edilmelidir. Yabancı şirket unvanı daha önce tescil edilmemiş bir ünvan olmalıdır.
Ticaret unvanı yabancı dilde belirlenebilir mi? –İşletme konusu ile şirket türünü gösteren ibareler Türkçe olmak kaydıyla ticaret ünvanı serbestçe belirlenebilir.

Yukarıda görülen kutucuktaki boşluklar doldurularak şirketin unvanı belirlenebilir.Unvan eki yazan kısıma şirketiniz için belirlediğiniz ismi yazabilirsiniz. Konu yazan kısımda şirketin faaliyet alanına göre bir isim seçmelisiniz ve bu alanı doldurmadan devam etmeniz mümkün değildir. Bağlaç ve özel kelime seçimi gerekli değildir, isteğe bağlı olarak seçilir.

#Adres: Şirketinizin açık adresini çıkan alana girmelisiniz. Burada şirketiniz eğer fiziksel olarak bir alana ihtiyacı yok ise sanal adres kiralayabilir ve bu kısıma sanal adresinizi yazabilirsiniz.
Şirketin adresini kendi evimin adresi olarak gösterebilirmiyim?
Şahıs şirketi kurulumlarında şirketinin adresini ev adresiniz olarak göterebiliriniz. Limited ve anonim şirketlerin mutlaka kendilerine ait bir adresleri olmalıdır. Bu şirketler için sanal adres veya bir ofis kiralanması yapılarak adres temin edilmelidir.

#Amaç ve Konu: Bu bölümde şirket ile alakalı faaliyet alanlarınızın geniş tanımlamaları yapılmalıdır. Bu bölümde yazacağımız amaç ve konu şirket sözleşmesinde gösterilecektir.Bu bölümde Amaç ve konu örnekleri için tıklayınız. Aşşağıdaki resimde görüldüğü gibi şirketin amacı ve konusu kutucuğa yazılır ve daha sonra kaydedilir. Not: Dikkat edilmesi gereken nokta daha sonra şirketin NACE kodları belirlenirken amaç ve konu ile uyumlu olması gereklidir. NACE kodu ile şirketin amacı uyum göstermelidir.

#Nace Kodu: Şirketler için koyulan NACE kodu şirketlerin gösterdikleri faaliyet alanlarını belirleyen ve ona göre şirketlileri sınıflandıran koddur.
Şirketinizin faaliyetleri ile alakalı nace kodlarını incelemek için tıklayınız.
Yabancılar için şirket nace kodu nasıl eklenir?
Nace kodunuzu ilgili listeden bulduktan sonra, nace kodu ekle kısmından nace kodu ekleye tıklayarak nace kodu numaralarını ilgili bölüme giriyorsunuz. Daha sonra nace kodu ara butonuna tıklıyorsunuz ve nace kodunuz tanımıyla beraber geliyor. Bu kısımda nace kodu ve tanımı bir alt satırda beliriyor.Bu satırın en sağ kısmında çıkan artı işaretine tıklayarak nace kodunu şirketiniz için kayıt ediyorsunuz.
NACE kodu ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler;
*Nace kodunda geçen tanımlamalar şirket amaç ve faaliyet alanı ile uyumlu olmak zorundadır.
*Şirketler toplamda 5 adet NACE koduna sahip olabilir. 1 adet ana faaliyet nace kodu ve 4 adet yedek nace kodu.

#Sermaye: Burada iki adet şirket türünü örnek verebiliriz. Limited şirketlerde en az sermaye 50.000 TL olarak belirlenmelidir.  Anonim şirketlerde ise en az sermaye 250.000 TL olarak belirlenmelidir.
Aşşağıda gösterilen karar ile şirket sermayeleri söylediğimiz gibi belirlenmiş olup karar 01.01.2024′ te yürürlüğe girmiştir.

Not: 25.11.2023 sayılı resmi gazetede yayımlanan 7887 sayılı düzeltme kararı ile ilgili yeni sermayelerin yürürlüğe girme tarihi 01.01.2024 olarak belirlenmiştir.

Sermaye ekle butonundan sermaye ekle bölümü açılacaktır ve şirketinize göre belirlediğiniz sermaye miktarını eklemeniz gerekmektedir. Şirketin ortaklık yapısına göre sermaye paylara ayırım işlemi yapılmalıdır. Şirket tek ortaklı olsa bile şirketin sermayesini paylara ayırabilirsiniz. Sermaye eklemesi yapıldıktan sonra pay ekle butonu açılmakta ve bu kısımda şirket ortakları için pay dağılımı yapılması gerekmektedir.

#Süre: Burada şitketin süresi belirleniyor, sınırsız veya süreli olarak seçimler yapılabilir.

#Müdürler/Yetkililer: Şirketin yetkili müdürünün belirlenmesi sürecidir. Şirket tek ortaklı olabilir ve şirketin müdürü yine aynı şekilde şirketin bütün paylarının sahibi olabilir ve müdürlük görevini yürtebilir.
Şirket müdürü yabancı kişi olabilirmi? Şirketin sahibi yabancı kişi şirketin müdürü olabilirmi?
Evet şirketin müdürü yabancı kişi olabilir ve aynı zamanda şirketin tek sahibi olabilir. Ancak bu durum şirket kurulumundan sonra belirli sorunlara yol açabilir. Banka hesap açımlarında eğer şirketinizin müdürü yabancı ise hesap açımlarında sorunlar çıkabilmekte ve yine şirketinizin faaliyet alanı ile ilgili ruhsat alımı, işletme belgesi gibi bazı belgelere ihtiyaç duruyulması halinde şirket müdürünün yabancı olamsından dolayı sorunlar yaşanabilmektedir.
Şirketin tüm ortakları müdür olarak atanabileceği gibi şirketin sadece bir ortağı da müdür olarak atanabilir. Ancak tüm ortaklarların müdür olarak atanması sonucunda şirketin işlemlerinin yavaşlama ihtimalı vardır zira tüm müdürlerin imzası ile işlem yapılacağı için şirket için karar alma ve işleme alma sürelerinin uzaması olasıdır.

Sonuç olarak şirket ile alakalı tüm kutucuklar doldurulduktan sonra şirket için ilk aşama tamamlanmış olur. Şirkete ait bilgiler doldurulduktan sonra şirketi ticaret sicil müdürlüğüne onaya gönderilir. Bu işlem online olarak gerçekleşir ve onaya gönderildikten sonra yaklaşık iki gün içerisinde size randevu verilir ve randevu gününde ticaret sicil müdürlüğünde ilgili belgeler ile hazır bulunmanız gerekmektedir.

Ticaret sicil randevusu için hazırlamanız gereken belgeler için tıklayınız.

Do you have any questions? Please feel free to contact us from the contact section. Your questions are answered confidentially and quickly.

Randevu gününde belgeleriniz ile bilikte ticaret sicil müdürlüğünde hazır bulunduktan sonra ve belgelerinizi teslim ettikten sonra yaklaşık yarım gün içinde şirketiniz ticaret sicil gazetesinde yayınlanır ve şirketinizin kuruluşu tamamlanmış olur. Ancak daha sonra banka işlemleri, vergi dairesi başvuruları, noter işlemleri ve şirket adresinde yoklama memurlarını karşılamanın yapılmasının ardından şirketin kuruluşu tamamlanır.

3-Şirket İçin Son Hazırlıklar

Noter İşlemleri;
İmza sirküleri: şirket ticaret sicil gazetesinde yayınlandıktan sonra şirketin kurucusu ve yetkili kişileri notere giderek imza sirkülerini çıkartmaları gerekmektedir. İmza sirküleri şirketn yetkili kişisini gösteren kağıt olup şirketin kurumlumdan sonra yapılacak her işlemde ihtiyacınız olacaktır.
Vekaletname: Şirketin muhasebe işlemleri için muhasebeciye vekalet verilmesi.
Banka işlemleri
Şirket limited şirket olarak açılmış ise gerekli evrakların tamamlandıktan sonra bankadan hesap açılması gereklidir. Bu hesap açım işlemi için noter işlemlerinin ve vergi dairesi işlemlerinin bitirilmiş olması gerekmektedir. Anonim şirket kurulmuş ise şirket kurulmadan önce açılan geçici hesap aktifleştirilmelidir.
Vergi Dairesi İşlemleri
Şirketin kuruluşu tamamlandıktan sonra şirketin adresinin bulunduğu vergi dairesine başvuruda bulunularak şirket için gerekli vergi hesaplarının açılması gerekli ve online vergi dairsi şifrelerinin alınması gerekmektedir.
Yoklama mermurlarının karşılanması
Şirket kurlumu yapıldıktan sonra ve vergi dairesine başvuruda bulunulduktan sonra şirketin belirttiğimiz adresine vergi dairesi yoklama memurları gelmektedir ve gerekli incelemeler yapıldıktan sonra şirketin kurulumu tamamlanmaktadır. Şirket yoklama memurlarını şirketin imza yetkilisi kii karşılaması gerekmetedir. Vergi yoklama memurlarının karşılanmaması durumunda şirketin kurulumu tamamlanamaz ve şirket atıl durumda kalacaktır.

Baltas Global uzmanlarından yardım almak;
Baltas Global olarak Türkiye’de şirket kurma sürecinde sizlere destek veriyoruz, 5 yıldızlı adres temini,yerel telefon numarası ve özel resepsiyonist ile şirketiniz ile ilgili sürecin en başından itibaren sizlere yardımda bulunarak gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz ve sizler için Türkiye’de şirket kurmak için gerekli bütün belgeleri hazırlıyoruz.Ücretsiz ilk danışma için Whatsapp hattından bizlere yazabilirsiniz.

Av. Cihat BALTAŞ

Avukat Cihat BALTAŞ 2006 Yılında Polis Koleji, 2010 Yılında Polis Akademisi, 2016 Yılında Yalova Hukuk Fakültesini derece ile bitirmiş olup meslek hayatı boyunca yabancı hukuku alanında çalışmalar yapmış ve uzmanlaşmıştır. Halen İstanbul Kadıköy’de avukatlık yapan Cihat BALTAŞ BaltaşGlobal hukuk ve danışmanlık bürosunun kurucusudur.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir