Kısa Dönem İkamet İzni 2025

Kısa Dönem İkamet İzni Nedir?

Kısa dönem ikamet izni 6458 sayılı kanun 31 ve 33.maddelerinde düzenlenmiştir.

Ayrıca Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 28 ve 29. maddelerinde kısa dönem ikamet izni (Oturum izni) düzenlenmiştir

14 çeşit kısa dönm ikamet izni çeşidi vardır. Sizler için başvuruda bulunabileceğiniz hangi çeşit ikamet izinleri var göstermeye çalıştık. Her kısa dönem ikamet izni çeşidi ile ilgili ayrıntılı açıklamalar ve ikamet iznine başvurmak için gerekli evrakları bulabilirsiniz.

Hemen şunu sizler için söyleyelim ki, Türkiye’de yabancıların genel olarak başvuruda bulunduğu ikamet izni bu 14 çeşit ikamet izninden biri olan Turizm ikamet iznidir. Turizm ikamet izni de kısa dönem ikamet izni çeşitlerinden biridir.

Kısa Dönem İkamet İzni Çeşitleri 2025

Kısa Dönem İkamet izni şartları nelerdir?

*14 çeşit kısa dönem ikamet izninden birisine başvurmak

*Gerekli sağlık sigortasına sahip olmak

*Türkiye’ye girişlerine izin verilmeyecek yabancılardan olmamak gerekir. YUK madde 7′ de sayılan kişilerden olmamak gereklidir.

*Türkiye’de yaşanılacak dönemde gerekli olan maddi imkana sahip olma. Kısa dönem ikamet izni için maddi durum ispatına gerek bulunmamaktadır,  ikamet izni randevusu alınırken maddi durum beyanı verilmesi yeterli olmaktadır. Maddi durum beyanı e randevu ikamet sitemi üzerinden ikamet randevusu alınırken karşımıza çıkmaktadır.

*Başvurulacak ikamet izni süresinden en az 60 gün fazla süreli geçerli pasaporta sahip olmak.

*Türkiye’de adres bilgisi verebilmek. Otelde kalınıyorsa otelden alınan kalma belgesi, eğer kirada kalınıyorsa noter onaylı kira kontratı, kendi evinizde kalıyorsanız tapu örneği gerekmektedir.

*Ayrıca YUKK kapsamında madde 7 ve madde 15 ‘te sayılan yabancılardan olmamak.

NOT: Burada sayılan şartlar ortak şartlardır. Var olan 14 adet kısa dönem ikamet izninden hangisine başvuruda bulunursanız bulunun hepsi için bu ortak şartların gerçekleştirilmesi gerekir.

Örnek: Kısa dönem ikamet izinleri arasında sayılan “Bilimsel Araştırma İçin İkamet İzni” için yukarıda satılan ortak şartlar sağlanması gerekir ve ayrıca bilimsel araştırma izni belgelerinin dosyada bulunması gerekmektedir.

Kısa dönem ikamet iznine başvuruda bulanacak yabancı kişiler şartlarına göre aşağıda bulunan kısa dönem izinlerinden birisine başvurmak durumundadırlar.

Kısa Dönem İkamet İzni Nasıl Alınır?

Kişiler vize sürelerinin sona ermeden il göç idarelerine ikamet izni için e ikamet randevu sistemi üzerinden başvuruda bulunarak e ikamet randevusu almaları gerkmektedir. Başvuru sonrasında sizlere ikamet izni başvuru formu verilecek ve bu formda randevu günü ve yeri yazıyor olacak. Bu form İle beraber Göç İdaresine giderek evraklarınızı teslim etmeniz gereklidir.

Randevu gününde de kısa dönem ikamet izni evrakları ile randevu yerine bizzat gitmeleri gerekmektedir. Randevu gününde evraklar yabancı kişi tarafından veya avukatı tarafından il göç idaresine teslim edilir ve kısa dönem ikamet izni için idarenin kararı beklenmeye başlanır.

Kısa Dönem İkamet İzni Başvuruları Kaç Gün İçinde Sonuçlanır?

İl göç idaresi ikamet izni başvurusu için ilk olarak online başvuru yapılmalıdır, Online başvuru yapıldıktan sonra sitem yaklaşık olarak 14 gün sonraya randevu vermektedir. Randevu gününde gidilir ve evraklar teslim edilir. Evrakların teslim edilmesinden sonra yaklaşık 14 gün içinde istambul ili için başvuruların sonuçlandırıldığını görmekteyiz. Yani İstanbul İli için yaklaşık olarak ikamet alma süresi 1 aydır.

Kısa Dönem İkamet izni kaç yıllık alınabilir?

Kural olarak en fazla iki yıl, uygulamada ise bir yıl verilmektedir. Şöyle ki;

Kısa dönem ikamet izinleri YUKK’ a (Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu) göre her defasında en fazla 2′ şer yıllık olarak düzenlenebilir ancak uygulamada il göç idareleri 1 yıldan fazla kısa dönem ikamet izni vermemektedir.

Ayrıca YUKK uygulama yönetmeliğinde de her defasında en fazla birer yıllık süreler ile kısa dönem ikamet izni verilebileceği belirtilmiştir.

İstisnalar:
1- Türkiye’ye yatırım yapacak kişiler ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları için 5 er yıllık kısa dönem ikamet izni düzenlenebilir.
2- Türkçe kursuna katılacak kişiler için en fazla iki kere kısa dönem ikamet iznine başvurulabilir.
3- Türkiye’de üniversite öğrenimini tamamlayan kişiler kısa dönem ikamet iznine en fazla bir kere başvurabilir.

Gerekli Belgeler

14 çeşit kısa dönem ikamet izni türü vardır. Bu başlık altında sayılan belgeler her başvuru için gereklidir ve ortaktır. Bu belgelere ek olarak ayrıca başvurmuş olduğunuz ikamet türüne göre ek belgeler istenebilir.

Kısa Dönem Oturum İzni İçin Gerekli Belgeler

1- İkamet izni başvuru formu (online başvuru sonrası sitem size verecektir)
2- Pasaport fotokopisi.
Kimlik bilgilerinin olduğu sayfa, fotoğrafın bulunduğu sayfa ve vize giriş çıkış bilgileri hakkında işlem gören sayfalar.
3-2 adet biyometrik fotoğraf (son 6 ay içerisinde çekilmiş ve arka fonu beyaz)
4-İkamet harcı ve kart bedelinin ödendiğine dair makbuzlar.
https://intvrg.gib.gov.tr/gocborc.jsp adresinden ödenebilir. Ödemek için İkamet izni başvurusunu yaptıktan sonra başvuru formunun üzerinde yazan başvuru numarasını/tahakkuk numarasını kullanabilirsiniz. Güncel olarak kart bedeli: 810 TL ikamet izni harç bedeli ise ülkeye göre değişmekte olup 2000 – 3000 TL arasındadır.
DETAYLI ANLATIM İÇİN;
İkamet izni harcı ödenmesi konusunda detaylı bilgi için bakınız ; İkamet harcı nasıl ödenir?
İkamet izni harcı nasıl ödenir videolu anlatım: https://www.youtube.com/watch?v=taTIT-jgt38&t=72s
5- Sağlık sigortası poliçesi              
İmzalı ve kaşeli olmalıdır. Sağlık sigortası süresi istenen ikamet süresi kadar olmalıdır.
6- Kalınan yeri gösteren belge.
Otelde kalınıyorsa otel kayıt belgesi, kendi evinizde kalıyorsanız tapu fotokopisi, Kirada yaşıyorsanız noterde düzenleme şeklinde kira sözleşmesi (kira kontratı noterde düzenlenmelidir, noterde onaylanma değil) veya 3.kişinin taahütü ile üçüncü bir şahsın evinde kalabilirsiniz.
Yabancı Misafir Taahhütnamesi Nedir?
7- GÜNCEL!!! Uzatma işlemlerinde artık PTT’ den UETS adresi alarak evraklarınız arasına eklemeniz gerekmektedir.
Kısa dönem ikamet izni belgeleri konusunda ayrıntılı bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz : Kısa Dönem İkamet İzni Belgeler

Önemli Not: 14 çeşit kısa dönem ikamet izni türü vardır. Bu başlık altında sayılan belgeler her başvuru için gereklidir ve ortaktır. Bu belgelere ek olarak ayrıca başvurmuş olduğunuz ikamet türüne göre ek belgeler istenebilir. Örnek: Bilimsel amaçlı ikamet iznine başvuruda bulunduğunuz zaman araştırma için gerekli izinleri de dosyanıza koymanız gerekmektedir.

Yukarıda ayrıntılı olarak Kısa Dönem ikamet izni türlerini de anlattık. Oradan size uygun olan ikamet türünü seçmeli ve ona göre hangi ek belgeleri hazırlamanız gerektiğini öğrenmelisiniz.

Kısa dönem ikamet izni çeşitleri

Aşağıda kısa dönem ikamet izni çeşitleri sayılmıştır. Kısa dönem ikamet iznine başvuruda bulanacak yabancı kişiler şartlarına göre aşağıda bulunan kısa dönem izinlerinden birisine başvurmak durumundadırlar.

Kısa dönem ikamet iznine başvuruda bulanabilecek yabancılar kimlerdir?

1-Bilimsel Araştırma Amacıyla Türkiye’ ye Gelecek Olan Yabancılar
2-Türkiye’de evi bulunan yabancılar.
3-Ticari bağlantı veya iş kuracak olan yabancılar;
4-Meslek içi eğitim proğramına katılacak olan yabancılar
5-Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde ülkeye gelenler ya da erasmus proğramları çerçevesinde eğitim veya benzeri amaçla gelecek yabancılar
6-Turizm amacıyla gelecek yabancılar
7-Tedavi amacıyla gelecek yabancılar
8-Adli veya idari bir karar ile veya talepleri ile Türkiye’de kalması gereken yabancılar.
9-Aile İkamet izni şartının ortadan kalması ile kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulacak yabancılar
10-Türkçe Öğrenmek İçin Türkiye’de Kursa Katılacak Olan Yabancılar
11-Kendi devletinin bursu ile Türkiye’de eğitim, araştırma ve kurslara katılacak olan yabancılar
12-Türkiye’de üniversiteden mezun olan yabancılar.
13-Türkiye’ de çalışmayacak olan fakat devlet tarafından belirlenecek miktarda ve alanlarda yatırım yapacak olanlar ve bunların eşi , çocukları oturum iznine başvurabilecektir
14-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları için en fazla beşer yıllık süreler ile ikamet izni düzenlenir

Önemli Not:
Ülkemizde kısa dönem ikamet izni genellikle turizm amacıyla başvurulmakladır. Ancak kısa dönem ikamet izni için başvuruda bulunabilecek 14 adet başvuru şekli öngörülmüştür. Eğer kişinin şartları bu 14 şarttan birisini taşımıyor ise o zaman başvurusunu turizm ikamet izni kısmından yapabilir. Ayrıca YUKK yönetmeliği Madde 28 de de bu durum belirtilmiştir.

YUKK yönetmelik 28.madde – (10) “… sayılan kısa dönem ikamet izni başvuru çeşitleri dışındaki ikamet izni talepleri turizm amaçlı talepler olarak değerlendirilir.

Özet: Kişi kanunda sayılan yukarıda saydığımız sebeplerden birini seçerek Kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunabilir veya bu sebeplerden birisi kişiyi karşılamıyorsa bu durumda “turizm” amaçlı ikamet izni kısmını seçerek başvuruda bulunması gerekir.

Av. Cihat BALTAŞ

Avukat Cihat BALTAŞ 2006 Yılında Polis Koleji, 2010 Yılında Polis Akademisi, 2016 Yılında Yalova Hukuk Fakültesini derece ile bitirmiş olup meslek hayatı boyunca yabancı hukuku alanında çalışmalar yapmış ve uzmanlaşmıştır. Halen İstanbul Kadıköy’de avukatlık yapan Cihat BALTAŞ BaltaşGlobal hukuk ve danışmanlık bürosunun kurucusudur.

ikamet izni,oturum izni e randevu , il göç idaersi
ikamet izni,oturum izni e randevu , il göç idaersi
istanbulda ikamet izni almak

“Kısa dönem ikamet izni” için 6 yorum

  1. Merhaba benim azeri bir kız arkadaşım Hatay dan oturum izni almak istiyor . Azeriler için oturum izni şartı nedir ve nereden başvuru yapacak istenılen şartlar nelerdir, teşekkürler

    1. Merhabalar ismail bey,
      Azeri vatandaşları için herhangi bir oturum izni muafiyeti bulunmamakta ve oturum izni almak için sizin şartlarınıza uygun oturum iznine başvurmanız gerekmektedir.
      Başvurular yaşanmak istenen illerin valiliklerine(İl göç idareleri) yapılmaktadır.
      Kişiler gerekli başvuruları bizzat kendileri yapabilecekleri gibi BaltaşGlobal ile iletişime geçerek size atayacağımız bir avukat aracılığı ile de yapabilirler.
      Ülkemizde genellikle kısa dönem ikamet iznine başvuruda bulunulmaktadır, ancak bizimle iletişime geçerek hangi ikamet türünün şartlarınıza daha uygun olduğuna karar vermeniz gerekebilir.
      Ayrıca ikamet izni şartları için https://www.baltasglobal.com/kisa-donem-ikamet-izni-gerekli-belgeler/ adresinden ikamet izni için gerekli belgeleri inceleyebilirsiniz.

  2. Merhabalar,
    Eşim yabancı ve 18 yaşından büyük yabancı ülke vatandaşı bir oğlu var . Şimdi kısa dönem ikamet izni ile Türkiye’ de. İkamet izninin süresi 1 yıl olup 6 ay sonra bitecektir. Kendisinin işi yok. Kısa dönem ikamet izni den aile iznine almamız mumkunmudur? Çok teşekkürler.

    1. Merhabalar,
      Yabancı eşinizin 18 yaşından büyük çocuğu aile ikamet izni alabilmesi için eşinize bağımlı olduğunun kanıtlanması gereklidir. Buradaki bağımlılık ekonomik bağımlılık, fiziksel bağımlılık ve 18 yaşından büyük bireyin kendi başına hayatını idame ettirememesi anlamına gelmektedir. Bu ispatın yapılması durumunda aile ikamet iznine geçiş yapılabilir. Aksi durumda eşinizin 18 yaşındaki oğlunun Türkiye’de kalabilmesi için öğrenci ikamet izni iyi bir seçenek olabilir. Şartlar uyduğu ölçüde diğer ikamet izinleri de değerlendirilebilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir