Aile İkamet İzni Gerekli Belgeler 2025
This page is available in English please click
Aile ikamet izni başvurusunda iki grupta belgeleri incelememiz gereklidir. Buradaki belgeler aile ikamet iznini dayanak göstererek aldığımız kişi için gerekli olan belgeler ve başvuruda bulunan kişinin belgeleri olarak iki farklı kişi için belge hazırlamamız lazım.
Örnek; Türkiye’de yasal olarak kalış hakkı olan bir kişi var diyelim ve bu kişinin eşi için ikamet izni alacağız. Burada Türkiye’de kalış izni olmayan eş için aile ikamet iznine başvuruda bulunacağız ve yasal olarak Türkiye’de kalış hakkı bulunan kişiyi destekleyici olarak kullanacağız.
Aile ikamet izni açısından gerekli belgeleri iki ayrı grupta inceleyebiliriz.
1- Başvuruda Bulunan Kişi İçin Gerekli Belgeler
2- Destekleyici İçin Gerekli Belgeler
Başvuruda Bulunan Kişi Açısından Belgeler:
1. İkamet İzni Başvuru Formu
2. Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin fotokopisi (Talep edilen ikamet izni süresinden en az 60 gün fazla pasaport)
3. İki (2) adet biometrik fotoğraf
4. İkamet harcı ve kart bedelinin ödendiğini gösterir makbuzlar
5. Evlilik cüzdanı veya evli olunduğunu kanıtlayan belgenin fotokopisi ve
Türk vatandaşı ile evli ise evlilik bilgisinin yer aldğı vukuatlı nüfus kayıt örneği.
6. Başvuran çocuk ise çocuğun anne babasını gösterir belge.
Destekleyici Açısından Gerekli Belgeler:
1. Kimlik Kartı / Nüfus Cüzdanının aslı, pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin fotokopisi
2. Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair onaylı belge. Türk vatandaşları için beyan yeterlidir.
3. Tüm aile bireylerini kapsayan geçerli sağlık sigortası. SGK’dan yararlanılıyor ise SGK müdürlüğüne gidilerek destekleyici ve başvuruda bulunan adına SGK provizyon belgesi alınmalıdır. (E devletten de alınabilir)
4. Adli sicil kaydı(Tüm aile bireyleri için değil, sadece destekleyici için) Adli sicil kaydında dava kaydının olması durumunda dava dosyalarının sunulması zorunludur.
5. Yerleşim Yeri Belgesi + destekleyici adına son 2 ay fatura(Elektrik,su,doğalgaz)
6. Kalınacak Yeri Gösterir Belge(Adres kaydınızı yaptıysanız yerleşim yeri belgesi yeterli olacaktır, kira kontratına gerek yoktur)
7. Bir (1) adet biometrik foto
Do you have any questions? Please feel free to contact us from the contact section. Your questions are answered confidentially and quickly.

Başvuruda Bulunan Kişi Açısından Gerekli Belgeler
1-İkamet İzni Başvuru Formu
Aile ikamet izni gerekli belgeler açısından ikamet izni başvuru formu başvuruda bulunan tarafından imzalanmalıdır. İkamet izni başvuruları için ilk olarak göç idaresinin web sitesi üzerinden online bir ön başvuru ve kayıt oluşturulması gerekmektedir. Göç idaresinin web sitesi üzerinden yapılan başvuru sonucunda tarafımıza verilen form ikamet izni başvuru formudur. Form elle doldurulmayacak, sistem üzerinden online olarak yapılan başvuru sonucunda sistemden yazdırılacaktır.
2-Pasaport
Kimlik bilgilerinin olduğu sayfa ve fotoğrafın bulunduğu sayfa. Ayrıca Türkiye’ye giriş çıkışları gösteren sınır kapısında işlem gören sayfalar. Kişinin Türkiye’de herhangi bir ikamet iznine başvuruda bulunabilmesi için her durumda Türkiye’de yasal durumda bulunması gerekmektedir.
Talep edilen ikamet izni süresinden en az 60 gün fazla pasaport olması gereklidir.
3- Fotoğraf
Son 6 ayda çekilmiş iki adet fotoğraf olmalıdır.
Arka yüzü beyaz olmalıdır.
İkamet izni başvurusu yapılırken ayrıca sistem sizden dijital fotoğraf yüklemenizi de istemektedir. Dijital ortamda biyometrik bir fotoğrafınız olması gerekmektedir.
4-İkamet harcı ve kart bedelinin ödendiğini gösterir belgeler.
Aile kamet izni başvurusu online olarak göç idaresi web sitesi üzerinden yapıldıktan sonra sistem tarafınıza bir tahakkuk numarası verir ve bu numara ile ikamet izni harcı ve kart bedelinin ödenmesi gerekir. Ödeme yapıldıktan sonra ödeme dekontunu başvuru belgeleri arasına koyarak randevu gününde göç idaresine teslim etmeniz gerekmektedir.
2025 yılında ikamet izni kart bedeli 810 TL ve ülkelere göre değişen ikamet harç bedeli vardır. 2025 yılı için yaklaşık olarak 2500 TL civarında olmaktadır.
Örnek İkamet İzni Harcı ve Kart Bedeli Dekontu

1-İkamet Harcı
2-İkamet İzni Kartı Harcı
İkamet harcı nasıl ödenir? isimli yazımızdan ayrıntıları öğrenebilirsiniz.
Not: Bazı ülke vatandaşları için ikili anlaşmalar ve karşılıklılık ilkesi gereği tek giriş vize harcı da istenmektedir. Ancak İkamet izni başvurusu yapılırken tek giriş vize harcı istenen kişilere sistem uyarı vermemekte ve genellikle kişiler tek giriş harcını yatırmadan göç idaresindeki randevularına gitmektedirler. Başvuru yapılırken hangi ülke vatandaşı olunduğuna dikkat edilmeli ve buna göre tek giriş harcı gerekli ise ödenmelidir.
Örnek: Rusya vatandaşları tek giriş harcı ödemezken, Brezilya vatandaşları tek giriş harcı ödemek durumundadırlar. Tek giriş harcı süreksiz vergi dairesine gidilerek veya Ziraat bankası, halk bankası bankalarından ödenebilmektedir.
5-Evlilik cüzdanı veya evli olunduğunu ispata yarar belgenin fotokopisi
Evlilik cüzdanı veya evli olunduğunu ispata yarar belgenin fotokopisi. (aslı randevu gününde yanınızda olmalıdır) – Destekleyicinin eşi açısından gereklidir
Bilgileri içeren ilk 3 sayfanın fotokopisi.
Evlilik belgesi Türkiye’den temin edilecek ise il nüfus müdürlüklerinden temin edilebilmektedir. Türk makamlarından alınan belgeler için imzalı olması veya e-devletten alınmış bordolu olması yeterlidir. Ancak yabancı makamlardan alınan evlilik belgeleri için noter onaylı tercümesi ve apostil onaylı olmalıdır.
Not: Kişi eğer Türk Vatandaşı ile evli ise bu durumda e devletten yabancı kişinin evlendğini söyleyen satırında olduğu “vukuatlı nüfus kayıt örneği” de belgelerin arasına eklenecektir.
6-Çocuğun anne babasının kim olduğunu gösteren, ispatına yarar belge
Çocuğun anne babasının kim olduğunu gösteren, ispatına yarar belge.– Çocuklar açısından gerekli belgeler
Aile ikamet izni gerekli belgeler; Başvuruda bulunan kişinin çocuk olması halinde gerekli belgeler.
(Destekleyicinin ve destekleyicinin eşinin Ergin Olmayan Çocuğu veya Bakmakla Yükümlü Olduğu Çocuğu)
Örnek: Yasal olarak Türkiye’de kalma hakkı olan kişinin çocuğu olabilir veya destekleyicinin kendi çocuğu olmasına gerek yok. Burada destekleyicinin eşinin çoçuğu da olabilir. Önemli nokta ise çoçuğun ergin olmaması yani 18 yaşından büyük olmaması gerekliliğidir.
Dikkat edilmesi gerekenler;
*Pasaport veya pasaport yerine geçen belgeden çocuğun anne babası tespit edilebiliyorsa pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin fotokopisi. Tespit edilememesi halinde çocuğun onaylı doğum belgesi.
*Aile ikamet izni gerekli belgeler boşanma durumunda ekstra olarak çocuğun velayetinin kimde olduğunu gösterir belge. Ortak velayet olması durumunda diğer eşin muvafakati olması gerekmektedir.
*Aile ikamet izni gerekli belgeler ebeveynlerden birinin ölmesi halinde ölen ebeveynin ölüm belgesi
Not: Bu belgeler yurt içinden temin edilmiş ise bu durumda imzalı veya bordolu olabilir. Ancak yurt dışından temin edilmesi halinde noter onaylı tercümesi ve apostil onayı olması gerekmektedir.

Aile İkamet İzni Destekleyici Açısından Belgeler
Burada destekleyici diyerek anlatmaya çalıştığımız kişi; Türkiye’de yasal kalış hakkı bulunan ve kalan kişidir. Aile İkamet iznini başvuruda bulunurken bu kişiyi dayanak olarak göstereceğiz.
1-Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin Fotokopisi
2-Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkana sahip olunduğuna dair beyan.
TÜRK VATANDAŞLARI İÇİN
Türk vatandaşlarının destekleyici olması durumunda yazılı gelir beyanı yeterli olmaktadır. Yazılı beyandan kastımız ise göç idaresine hitaben yazılı bir dilekçe ile gelirinizin neler olduğunu açıklamanızdır.
Kendisine bağlı olarak Aile Oturma İzni çıkacak olan destekleyicinin toplam geliri her durumda asgari ücretten az olmamalı ve ailedeki her fert için en az asgari ücretin 3’ te 1’ i kadar geliri olması gerekir.(Asgari : 22104TL – Asgari ücretin 3’te 1’i : 7368 TL )
Örnek hesaplama: Destekleyicini her durumda toplam geliri 22104 TL’den az geliri olmamalıdır. Ancak Anne-baba ve iki çocuktan oluşan bir aile için en az 7368*4 =29472 TL geliri bulunması gerekir.
Not: Unutulmamalıdır ki burada söylenen rakamlar en az olarak istenen rakamlardır. Bir yabancı kişinin ikamet izni başvurusu yaparken ikamet izni istediği devleti(Göç idaresini) Türkiye’de kalırken herhangi bir ekonomik problemi olmadığına ikna etmesi gerekir. Bu açıdan bakıldığında ekonomik durum açısından herhangi bir sorununuz olmadığı ve gelirinizin yüksek olmasının gösterilmesi ikamet başvurusunda lehinize olacak bir durumdur.
Gelir Düzeyinin İspatı Nasıl Yapılmaktadır?
Üç aylık maaş bordrosu veya 6 aylık hesap dökümü(hesap dökümü imzalı,kaşeli ve banka imza sirküleri ile beraber olmalıdır)
Kişilerin yukarıda sayılan şartlara göre gelirlerinin olması gerekmektedir. Bir kişinin maaşlı olarak bir yerde çalışması ve düzenli bir gelire sahip olması gelir ispatında önemli bir yer tutar. Kişi maaş bordrosunu göç idaresine sunarak gelir düzeyini ispatlayabilir.
Kişinin bankada parası olması durumunda bankada hesap dökümünü göç idaresine sunarak gelirini ispatlayabilir.
Ayrıca kişinin gelir getiren bir taşınmazı, gayrimenkulü bulunması halinde buradan gelen gelirlerde kabul edilmektedir.
3-Tüm aile bireylerini kapsayan geçerli sağlık sigortası.
Destekleyici kişi eğer çalışma izni ile çalışıyorsa ve SGK’sı eşini ve çoçuklarını kapsıyorsa bu durumda SGK’dan alınacak bir sigorta dökümünü dosyalarınızın arasına koyarak işlemlerinizi yapabilirsiniz. SGK
Türkiye’de SGK’lı bir işte çalışıyorsanız bu durumda sağlık sigortanız kurallar gereği eşinizi de kapsayacaktır. SGK’ya giderek eşinizin kaydını yaptırabilir ve SGK merkezlerinden aldığınız ıslak imzalı kağıdı başvuru evrakları arasına koyarak eşinizin sizin SGK’nızdan yararlanacağını gösterebilirsiniz. SGK size eşinizin ikamet izni alması durumunda SGK’dan yararlanmaya başlayacağına dair bir kağoıt verecektir.
Eğer geçerli sağlık sigortanız yoksa herhangi bir sigorta acentesini arayarak veya sağlık sigortası yapan internet siteleri üzerinden sağlık sigortanızı yaptırabilirsiniz.
4-Adli sicil kaydı
Son 5 yılı kapsamalıdır. Bu belge sadece destekleyici için gereklidir, destekleyicinin aile üyeleri için gerekli bir belge değildir.
Eğer son 5 yıldır Türkiye’de kalıyor iseniz e-devletten veya adli makamlardan alınan adli sicil kaydı geçerlidir.
E devletten adli sicil kaydı nasıl alırım?
E-devlette arama butonuna “adli sicil kaydı sorgulama” yazıyoruz ve çıkan ilk sonuca tıklıyoruz. Gelen ekrandan “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum ve kabul ediyorum” tıklıyoruz. Daha sonra belgenin verileceği kurumu ve hangi yere verilecekse bunu seçiyoruz. Göç İdaresine verilecekse belge kurum türü “resmi” Belgenin verileceği yer “diğer” olarak seçiyoruz ve belgenin nereye verileceği kısmına “Göç İdaresi” yazarak devam et butonuna tıklıyoruz ve çıkan sayfadan PDF olarak indiriyoruz. E-devletten alınan Adli sicil kaydı belgesi direkt olarak başkaca bir işleme gerek olmadan kullanılabilir.
Eğer Türkiye’de 5 yıldır kalınmıyorsa bu durumda eksik yıllar için ülkenizden adli sicil kaydı belgesi talep etmeniz gerekir ve bu belgenin apostil onayı yapıldıktan sonra tercüme yaptırılıp noterde onaylatılması gereklidir.
Bazı ülkelerin Türkiye’deki konsoloslukları vatandaşları için adli sicil belgesi vermektedir. Eğer vatandaşı olduğunuz ülkenin konsolosluğu adli sicil belgesi veiyorsa adli sicil belgesini vatandaşı olduğunuz ülkelerin konsolosluklarından alınabilirsiniz. Vatandaşı olduğunuz konsolosluktan bu durumu öğrenebilirsiniz.
5-Adres kayıt sistemine kayıtlı olduğuna dair belge
Aile ikamet izni gerekli belgeler, adres kayıt sisteminden anlaşılması gereken yerleşim yeri belgesidir. E-devlet üzerinden alınan yerleşim yeri belgesi yeterli olmaktadır.
Bu belge eğer dayanak olarak gösterilen kişide varsa yeterlidir. Kişi yerleşim yeri belgesi ve adına bir fatura ibraz etmesi durumunda işlemleri tamamlanacaktır. Destekleyici kişinin adres kayıt sistemine kayıt olması gereklidir. Adres kayıt sistemine kayıt olduktan sonra artık Göç İdaresine kira kontratınızı sunmanıza gerek yoktur. Destekleyici yerleşim yeri belgesi ve kendi adına son 2 aylık elektrik,su veya doğalgaz faturalarından birisini ibraz etmesi halinde yeterli olacaktır.
Adres kaydım vardı, ancak adres kaydım silinmiş, e devletten adres kaydıma ulaşamıyorum diyorsanız ilgili yazımızdan bilgi alabilirsiniz. Adres kaydımı nasıl yapacağım?
Adres kaydı konusunda uzman avukatlarımızdan yardım alarak yerleşim yeri belgenizi hızlı bir şekilde alabilirsiniz.Whatsapp hattımızdan profesyonel destek için iletişime geçiniz.
6-Kalınacak yeri gösteren belge
Kendi evinizde kalıyorsanız tapu fotokopisi.
Kirada kalınıyor ise noterde yapılmış kira kontratı. Noterde düzenlenmiş olmalı, kira kontratı düzenlenerek noterde onaylatılmış olmamalı.
Örnek Kira Kontratı.
