İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kısa dönem ikamet izni için gerekli belgeleri bu yazımızda sizler için açıklamaya çalışacağız. Belirtmek gerekirki 14 adet kısa dönem ikamet izni çeşidi vardır. Kısa dönem ikamet izni çeşitleri arasından hangi çeşit ikamet iznine başvuruda bulunursak bulunalım hepsi için ortak belgeler bulunur ve ayrıca kısa dönem ikamet izni başvurularında ikamet izni çeşidine göre ek belgelere ihtiyaç duyulur.

Bu yazımızda sizlerin belgeleri hazırlarken aklınıza takılabilecek soruları detaylı bir şekilde açıklamaya çalıştık. Bu yazımızı okuduktan sonra tek başınıza ikamet izni başvurusunda bulunabileceksiniz ve gerekli belgeleri hazırlayacaksınız.

Kısa Dönem İkamet İzni konusunda ayrıntılı bilgi için Kısa Dönem İkamet İzni yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

1-Ortak belgeler
2-Kısa dönem ikamet izni çeşidine göre bulunması gereken belgeler

İlk olarak çeşidi ne olursa olsun her kısa dönem ikamet izninde olması gereken ortak belgeler şunlardır:

Kısa Dönem İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler (ortak)

1. İkamet İzni Başvuru Formu Çıktısı
2. Pasaport veya Pasaport Olarak Kullanılan Belgenin Fotokopisi
3. İki (2) Tane Biometrik Fotoğraf
4. Kalınacak Sürede Yeterli ve Düzenli Maddi İmkâna Sahip Olunduğuna Dair Beyan
5. İkamet Harcı ve Kart Bedelinin Ödendiğini Gösterir Belgeler/Makbuzlar
6. Sağlık sigortası
7. Adres Kayıt Sistemine Kayıtlı Olduğunu Gösteren Belge (yerleşim yeri belgesi,ilk başvuruda istenmez)
8. Kalınan Yeri Gösteren Belge (noterde düzenleme şeklinde kira kontratı)
9. UETS adresi (15 Nisan 2024 tarihinden itibaren uzatma başvurularında gerekli olacak)

Şimdi de ayrıntılı olarak her bir maddeyi inceleyelim:

1-İkamet İzni Başvuru Formu

Yabancı ve/veya yasal temsilcisi tarafından imzalanmalıdır.

Türkiye’de ikamet izni başvurusu ilk olarak online yapılmakta ve daha sonra gerekli belgeler fiziksel olarak hazırlanarak göç idaresine randevu saatinde teslim edilmektedir. Randevu saati ve gününü yapılan online başvurudan sonra çıktısı alınan ikamet izni başvuru formundan öğrenebiliriz.
İkamet izni başvuru formu kişilerin https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden online başvuru yapmalarından sonra elde edecekleri formdur. Online olarak başvuru yapıldıktan sonra yazıcıdan yazdırılması gerekir ve başvuru evrakları arasına imzalanarak konulmalıdır. Bu form genellikle 4 sayfadan oluşmakta olup kişiler ilk sayfanın altında yer alan imza bölümüne imza atmalıdırlar.

Aşağıda ikamet izni başvuru formu örnekleri incelenebilir.

2-Pasaport

Tüm pasaportun sayfalarının fotokopisinin çekilmesine gerek yoktur. Kimlik bilgilerinin ve fotoğrafın olduğu sayfanın fotoğrafı ve ayrıca Türkiye’ye vize giriş çıkışının olduğunu gösterir işlem gören sayfanın fotokopisi yeterlidir.

Ayrıca uzatma başvurularında ayrıca giriş çıkış bilgilerinin olduğu sayfaların fotokopisinin çekilmesine gerek yoktur. Uzatma başvurularında ikamet izni kartınızın fotokopisi mutlaka çekilmelidir. Ayrıca avukat ile başvuru yapılıyorsa avukatın da kimlik fotokopisini vekaletname ile birlikte başvuru belgelerime koyması gereklidir.

Ayrıca pasaportun aslı randevuya gittiğinizde yanınızda bulunmalıdır.

3-Fotoğraf

İki (2) tane biometrik fotoğraf. Bir foroğrafçıya gittiğinizde fotoğraf çekilirken dijital olarak da fotoğrafı almanız sizin yararınıza olacaktır. Zira E-ikamet sistemi üzerinden ikamet izni başvurusu yapılırken sisteme dijital olarak fotoğraf yüklenmesi gerekmektedir. Bu açıdan fiziksel olarak foroğraf çekilirken, fotoğrafçıdan fotoğrafın dijital bir örneğini size mail/whatsapp üzerinden yollamasını isteyiniz.

Fotoğraflar en fazla 6 aylık olabilir. Arka fon beyaz olmalıdır.

4-Maddi imkâna sahip olunduğuna dair beyan

Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair beyan

İkamet izni başvurusunun başında online olarak https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden form doldurarak başvuru yapılır. Online olarak doldurmuş olduğumuz bu formda maddi imkanlarımız ile ilgili bizden bir beyanda bulunmamız istenir. Burada maddi imkanımız ile ilgili beyanda bulunuruz ve kısa dönem ikamet izinlerinin hepsinde beyan tek başına yeterlidir.

Başvuru evraklarımızın arasına ekstra olarak banka hesap dokümanı, hesap özetleri gibi evraklar eklememize gerek yoktur. Göç idaresi beyanımız ile ilgili destekleyici evrak isterse o zaman ikamet başvuru formunda vermiş olduğumuz beyanı destekleyici dokümanlar göç idaresine sunulur.
Uygulamada göç idaresi destekleyici evrak istememektedir.

İkamet izni Başvuru formunun 2. sayfasında gelir beyanı kısmı bulunur. Aşağıdaki örnekten gelir beyanı kısmının nasıl göründüğüne bakabilirsiniz.

5-İkamet harcı ve kart bedeli

İkamet harcı ve kart bedelinin ödendiğini gösterir belgeler/makbuzlar

Bu alanda ödememiz gereken iki kalem bulunur.
1) İkamet Harcı: 800- 2500 Türk Lirası arasındadır. (Ücretler ülkelerin vatandaşlarına göre farklılık göstermektedir)
2) İkamet İzni Kartı Bedeli – 2025 yılı için 810 Türk Lirasıdır. Sabittir, değişmez.

İkamet harcı nasıl ödenir?
İkamet izni iki şekilde ödenebilir
*Online ödeme
*Vergi dairesine giderek ödeme

Online ödeme sonucunda sistem tarafından ödeme dekondu oluşturulur ve bu ödeme dekondunun çıktısı alınarak evraklar arasına konulmalıdır.

Vergi dairesine giderek bizzat ödeme yapılması durumunda ise vergi dairesinden alınan ödeme dekondu saklanmalı ve göç idaresine randevu gününde sunulan dosyada bulunmalıdır.

AYRINTILI BİLGİ İÇİN : İkamet izni harcı nasıl online olarak nasıl ödenir konusunda ayrıntılı bilgi için, online ödemenin ayrıntılı anlatımı için “İkamet harcı nasıl ödenir?” isimli makalemizi okuyabilir veya YouTube kanalımızdan “ikamet izni harcı nasıl ödenir?” isimli videomuzu izleyebilirsiniz.

6-Sağlık sigortası

Normalde sağlık poliçeleri yaklaşık olarak 15 sayfa olmaktadır. Ancak siz yaptırmış olduğunuz sağlık poliçesinin ilk 5 sayfasını (poliçe numarası,sigortalı bilgileri, geçerlilik süresi gibi bilgilerin olduğu) ikamet izni başvuru belgeleri arasına koymanız yeterlidir. Online olarak yaptırılan sağlık sigortalarının renkli çıktısının alınması yeterlidir.

Yabancılar için sağlık sigortası nasıl yapılır?

Bu noktada önemli olan sağlık sigortamızın süresinin istenilen ikamet izni süresi kadar olmasıdır. Sağlık sigortası süresi ikamet izni süresinden az olursa ikamet izni başvurumuz ret edilecektir.

Örnek: İkamet iznine online başvuru sırasında istenilen ikamet izni başlama tarihi ve bitiş tarihi seçilmektedir. Bu tarihleri kapsar biçimde sağlık sigortası yaptırılmalıdır. Eğer İkamet izni tarihimiz 18.11.2024-18.11.2025 arasında ise, bu durumda bu tarih aralığında 1 yıllık yabancı sağlık sigortası yaptırabilirsiniz. BaltaşGlobal olarak bize başvuruda bulunan kişilerin sağlık sigortalarını anlaşmalı olduğumuz sağlık sigortası acentalarından yaptırmaktayız. Ancak siz google’a yabancı sağlık sigortası yazarak birçok sigorta acentasına ulaşabilir ve online olarak sağlık sigortanızı yaptırabilirsiniz.

Online olarak sağlık sigortası yaptırdıktan sonra PDF olarak elde ettiğiniz sağlık sigortası poliçenizi alabilir ve başvurunuzda kullanabilirsiniz. Islak imzalı sigorta poliçesine ihtiyacınız yoktur.

İkamet izni örnek sağlık sigortası 2025:

7-Adres Kayıt Sistemine kayıtlı olduğunu gösteren belge

Yerleşim Yeri Belgesi

Bu başlık altında anlatılacaklar sadece UZATMA BAŞVURULARI ve GEÇİŞ BAŞVURULARI için gerekli belge ile alakalıdır.

Bu belge ikamet izni uzatma veya geçiş başvurusu yapıyorsanız gereklidir. İlk kez ikamet iznine başvurusunda bulunuyorsanız bu durumda taahhütname veya ev kira kontratı göstermeniz gereklidir. Kısacası bu şart sadece adres kayıt sisteminde kaydınız bulunması durumunda yerine getirilecek bir şarttır.

Uzatma başvurularında adres kayıt sistemine kayıtlı olduğunuza dair istenen belgeler ;
1- Eğer kendi adınıza bir ev kiraladıysanız
*Yerleşim yeri belgesi. Güncel tarihli olmalıdır.
*Kendi adınıza fatura – elektrik,su veya doğalgaz (Son iki ay içinde alınmış olmalı)
2-Başka birinin taahhütü ile ikamet izni aldıysanız
*Yerleşim yeri belgesi(sizin adınıza)
*Taahhütname
*Taahhütname veren kişi adına fatura – elektrik,su veya doğalgaz (Son iki ay içinde alınmış olmalı)

Not: Yeni aboneler için elektrik,su,doğalgaz abonmanlık sözleşmeleri de geçerlidir.

Burada kast edilen belgenin adı e-devlet üzerinden alınan “yerleşim yeri belgesi” dir.

Yerleşim yeri belgesi nasıl alınır?
Yerleşim yeri belgesi e devlet sitemi üzerinden veya il/ilçe nüfus müdürlüklerine bizzat gidilerek alınabilir. İlgili yazımızı okuyarak yerleşim yeri belgesi nasıl alınır anlayabilirsiniz; https://www.baltasglobal.com/yabancilar-icin-yerlesim-yeri-belgesi/

Örnek yerleşim yeri belgesi:

8-Kalınan Yeri Gösteren Belge

Eğer uzatma başvurusu yapıyorsanız bu başlık altındaki belgelere ihtiyacınız yok demektir. Bu başlık altında anlatılan belgeler ilk kez ikamet izni başvurusu için istenen belgelerdir.

Bu şartta kaldığınız yeri göç idaresine göstermek mecburiyetinde bulunuyorsunuz. Kalınan yeri ispatlanması için birkaç yöntem vardır, bunlardan size en uygun olanı seçerek kullanabilirsiniz.

a) Kendi Eviniz
Kendinize ait bir eviniz var ise Tapu fotokopisi yeterlidir. Randevu zamanında tapu aslının da beraberinizde götürülmesi gerekmektedir.
b) Kira Sözleşmesi
Bir kira sözleşmesi ile bir dairede kalıyorsanız kira sözleşmesinin noter onaylı örneği.
Önemli not: Kira sözleşmesi noterde yapılmalıdır. Noter dışında yapılarak noterde onaylatılan kira sözleşmelerini il göç idaresi kabul etmeyebiliyor.
Otel, pansiyon, yurt gibi yerlerde kalıyorsanız bu yerlerde kaldığınıza dair imzalı belgeler.

Noterde Yapılmış Kira Sözleşmesi Örneği
kira sözleşmesi örneği-ikamet izni-yabancılar adres kaydı

Önemli Not: Kişiler noterde yaptıkları kira sözleşmelerinde ev sahibinin kimlik fotokopileri ve kiralayan kişinin pasaport fotokopileri kira sözleşmelerinin arkalarında olmak zorundadır.
Dask poliçesi ve kiralanan yerin tapu fotokopisi
Kiralanan dairenin dask(zorunlu deprem sigortası) poliçesi ve tapu fotokopisi dosyaya konulmalıdır.

c) Üçüncü kişinin yanında kalınması durumu
Üçüncü kişinin yanında kalmak isterseniz üçüncü kişinin noter onaylı taahhüdü olması gereklidir. Üçüncü kişi evli olması durumunda eşinin de taahhüdü gerekir. Yabancı misafir taahhütnamesi örneği?
Ücüncü kişinin yanında kalınacak olması durumunda taahhüt veren kişi adına güncel tarihli elektrik,su,doğalgaz faturalarından birisinin sunulması gereklidir. Yeni aboneler için abonmanlık szöleşmesi de geçerlidir.

İkamet İzni İçin Adres Belirlerken Kapalı Mahallelere Dikkat Ediniz

Önemli !!!
Türkiye genelinde düzensiz göç ile mücadele kapsamında bazı illerde bazı mahalleler ikamet izni başvurularında adres olarak gösterilemeyecektir, İç İşleri Bakanlığı bu kapsamda bazı mahalleleri kapalı mahalle olarak ilan etmiştir. İç İşleri Bakanlığının kararı ile kapalı mahallelerden yapılan başvurular reddedilecektir. Aşşağıda ikamet iznine başvuruda bulunurken gösterilemeyecek adresler yer almaktadır.

İç işleri bakanlığı kapalı mahalleler duyuru:

Duyuru: 19.10.2022 tarihinde İl Göç İdaresi yeni bir duyuru yayınlayarak İstanbul’da bazı ilçeleri tamamen ikamet iznine kapalı hale getirmiştir. Aşağıda yazımızda istanbul ve tüm Türkiye için kapalı adresler ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

2025 yılı İstanbul ili kapalı ilçeler : (19.10.2022 tarihli il göç idaresi duyurusu)
2025 yılı için ve daha sonraki yıllar için İstanbul ilinde Avcılar, Bahçelievler, Bağcılar, Başakşehir, Esenler, Esenyurt, Fatih, Küçükçekmece, Sultangazi ve Zeytinburnu ilçeleri adres gösterilerek yapılan ikamet izni başvuruları ret edilecektir. İç işleri bakanlığı kararı ile ilgili ilçeler göçmen sayısı açısından yoğun bir orana ulaşmış olduğundan dolayı, ikamet iznine başvuracak olan yabancılar kapalı olan mahalleler dışından bir adres göstermeleri gerekir.

Bu veriler günceldir, sitemiz en son olarak 17.03.2025 tarihinde güncellenmiştir.

Yabancılar için kapalı mahalleler detaylı açıklama: Yabancılar için kapalı mahalleler nerelerdir?

9. İkamet izni UETS adresi

SADECE UZATMA VEYA GEÇİŞ BAŞVURULARINDA GEREKLİDİR

15 Nisan 2024 tarihinden itibaren yabancılar ikamet izni uzatma başvurularında sunacakları belgeler arasında PTT müdürlüklerinden alacakları UETS adreslerini de sunmaları gerekmektedir.

Örnek UETS formu. Bu formu başvuru belgelerinize eklemeniz gerekmektedir.

Kısa Dönem İkamet İzni Kalış Amacına Göre Belgeler (ek belgeler)

Kısa Dönem ikamet iznine başvurmak isteyen herkes yukarıda saymış olduğumuz ortak belgeleri hazırlamak durumundadır. Yukarıdaki ortak belgelere ek olarak başvuruda bulunacağınız ikamet iznine göre aşağıda sayacağımız ek belgeleri hazırlamanız gerekmektedir.

Toplam 14 adet kısa dönem ikamet izni çeşidi bulunmaktadır.

1)Bilimsel araştırma amacıyla gelecekler
*İlk olarak bu amaç ile oturum iznine başvuruda bulunacak olan kişiler amacına uygun olarak vize almış olmaları gerekmektedir.
*Yapılacak araştırmanın süresini ve yerini gösteren belge. (İmzalı, kaşeli ve mühürlü olmalıdır)

2)Türkiye’de Taşınmaz Malı Bulunanlar
*Tapu senedi fotokopisi

3)Ticari Bağlantı veya iş kuracaklar
*Kişi veya şirketlerden alınacak davet mektubu.
*Noter onaylı şirket faaliyet belgesi
*Noter onaylı vergi levhası
*Noter onaylı ticaret sicil gazetesi
*Noter onaylı imza sirküleri

4)Hizmet İçi Eğitime Katılacaklar
*Eğitim süresini ve yerini gösteren belgenin ibrazı

5) İkili anlaşmalar aracılığıyla veya öğrenci değişim programları aracılığıyla gelenler
*Eğitim görüleceği kurumdan alınacak eğitim belgesi

6)Turizm amaçlı ikamet izni
Turizm amacıyla ikamet iznine başvuruda bulunacaklar için ek bir belgeye ihtiyaç yoktur. yukarıdaki ortak belgelerin sağlanması yeterlidir.
Ancak idarenin talep etmesi halinde aşağıdaki belgeler idareye sunulması gereklidir.
*Talep edilmesi halinde seyahat planları ve konaklanacak yerlerin bilgileri.
*Bazı durumlarda aile ikamet izni şartları sağlanamamakta ve kısa dönem ikamet iznine başvuruda bulunulmaktadır. Bu durumlarda kişiler turizm amaçlı ikamet izni şartı altında incelenerek değerlendirilir.

YUKK yönetmelik 28.madde – (10) “… sayılan kısa dönem ikamet izni başvuru çeşitleri dışındaki ikamet izni talepleri turizm amaçlı talepler olarak değerlendirilir.”.

Bu açıdan aile ikamet izni şartını taşımayarak kısa dönem ikamet iznine başvuruda bulunacak kişiler turizm amacıyla ikamet iznine başvuruda bulunacak ve bu durumda ortak belgelere ek olarak ;
*Evlilik cüzdanı veya evli olunduğunu gösterir belgenin fotokopisi.(Belgenin aslı randevu gününde yanınızda bulunmalıdır)
*Türk makamlarından alınan belgeler -e imzalı veya mühürlü olmaları yeterli iken, yabancı makamlardan alınan belgeler için noter onaylı tercümesi yapılmalı ve tercüme yapılan belgeler Apostille şerhi konulması gerekmektedir.

7)Tedavi Görecekler
*Tedavi gördüğü hastahaneden alınacak tedavinin devam ettiğine dair belge ve tedavini süresini gösteren belge. Hastahaneden alınan belge başhekim ve hekim tarafından imzalanmış olmalı ve kaşeli veya mühürlü olmalıdır.

8)İdari Makamların Talebi
İdari makamlardan alınacak talep belgesi. İdari makamlardan alınacak bu belgede yabancı şahsın Türkiye’de kalması gerektiğini anlatan yazı olmalıdır.

9)İdari Makamların Kararı
İdari makamların yabancı şahsın Türkiye’de kalması gerektiğine karar verebilir. Bu şekilde bir karar olması durumunda kararın dosyaya eklenmesi gerekir.

10)Adli Makamların Talebi
Adli makamlardan alınacak e imzalı veya mühürlü yabancı şahsın Türkiye’de kalması gerektiğini belirten belge.

11)Adli Makamların Kararı
Adli makamlardan alınacak e imzalı veya mühürlü yabancı şahsın Türkiye’de kalması gerektiğini belirten belge.

12)Aile İkamet İzninden Kısa Dönem İkamet İznine Geçenler
*Eski ikametgah belgesinin fotokopisi ve belgenin aslı.
*Boşanma gerçekleşmiş ise ve bu gerekçe ile kısa dönem ikametgah iznine geçiş yapılıyor ise
a)boşanma mahkeme kararı (3 yıl evli kalınmış olması gereklidir)
b)Aile içi şiddet gerekçesi ile boşanma olmuş ise o zaman 3 yıl şartı gerekli olmayıp, aile içi şiddet mağduru olunduğunu ortaya koyan mahkeme kararı.
*Destekleyici ölmüş ise , destekleyicinin ölüm belgesi.(Ölüm belgesi yurt dışından alınacak ise Apostille şerhinin olması gerekmektedir).

13)Türkçe Öğrenme Kursuna Katılacaklar
*Amacına uygun vize
*Türkçe dil kursu vermeye yetkili kurumdan alınan eğitimin devam ettiğine dair belge.

14)Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra 6 ay içinde müracaat ederek Türkiye’de kalmak isteyenler
*Diploma veya geçici mezuniyet belgesinin fotokopisi.

15)Yatırım yapanlar
*İlgili yatırım şekillerinden herhangi birisine yatırım yaptıktan sonra uygunluk ilgili kurumdan alınan uygunluk belgesi.

16)K.K.T.C. vatandaşları
*K.K.T.C vatandaşları için kimlik belgesi fotokopisi yeterlidir.

İkamet İzni Eksik Belgelerin Tamamlanması

İkamet izni randevu gününde göç idaresine gittiğinizde bazı belgeleriniz eksik olabilir. İlk randevu gününde eksik belgelerinizin olması durumunda ikamet izniniz hemen reddedilmemektedir.

Eksik belgeniz olması durumunda il göç idaresi memurları size eksik belgelerinizi gösteren bir kağıt verecek ve 30 gün içerisinde eksikliklerinizin giderilmesini isteyecektir. 30 gün içerisinde eksiklikler giderilmez ise bu durumda başvuru geri çekilmiş sayılmaktadır.

Eksik belge olması durumunda il göç idaresinden tarafınıza bu şekilde bir belge verilecektir.

ÇOCUKLAR BAKIMINDAN BELGELER

*Çocukların pasaportlarından anne veya babaları tespit edilebiliyorsa pasaport yeterlidir, tespit edilemiyorsa onaylı doğum belgeleri istenir.
*İkamet izni başvurularında anne-babadan birisinin bulunmaması durumunda bulunmayan kişinin onaylı muvafakatnamesi istenir.
*Eşlerden birisinin ölmüş olması halinde onaylı ölüm belgesi istenir.
*Boşanma durumunda ise onaylı velayet belgesi istenir.
Yukarıdaki belgeler Türk makamları tarafından verilmesi halinde e imzalı veya kaşeli, mühürlü olmak zorundadır, yabancı devlet organları tarafından verilen belgeler ise Apostille şerhli ve Türkçe tercümeli olmalıdır.

Av. Cihat BALTAŞ

Avukat Cihat BALTAŞ 2006 Yılında Polis Koleji, 2010 Yılında Polis Akademisi, 2016 Yılında Yalova Hukuk Fakültesini derece ile bitirmiş olup meslek hayatı boyunca yabancı hukuku alanında çalışmalar yapmış ve uzmanlaşmıştır. Halen İstanbul Kadıköy’de avukatlık yapan Cihat BALTAŞ BaltaşGlobal hukuk ve danışmanlık bürosunun kurucusudur.

ikamet izni,oturum izni e randevu , il göç idaersi
ikamet izni,oturum izni e randevu , il göç idaersi
istanbulda ikamet izni almak

“Kısa Dönem İkamet İzni Gerekli Belgeler” için 2 yorum

  1. Ben Kırım da yaşıyorum.
    Kısa dönem ikamet izni almak istiyorum. Maddi geliri mi nasıl ispat edebilirim? Hangi belgeler gerekli ?

    1. Kısa Dönem ikamet izinlerinde ikamet izni başvuru formunda yapacağınız beyan yeterlidir. İl göç idaresi gerekli görür ise başvuru sonrasında maddi durumunuzu ispat etmek için sizden ek belge talep edebilir. İl göç idaresi ek belge talep etmediği takdirde sizin beyanınız yeterli olacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir