AİLE İKAMET İZNİ 2025
Türkiye’de aile ikamet izni düzenlenebilmesi için belirli şartlara uygun bir kişinin varlığı gereklidir. Bu kişilere hukuk dilinde destekleyici denmektedir. Destekleyicinin kanunda sayılan yakınları (eş ve çoçukları için sadece) Türkiye’de aile ikamet izni alarak kalma imkanına sahip olmaktadırlar.
Aile ikamet izninin şarları, aile ikamet iznine nasıl başvuruda bulunabilirsiniz? yazımızda ayrıntılı olarak sizler için açıklanacaktır.

Aile ikamet İzni İçin Kimler Dayanak oluşturabilir?
Türkiye’de kimler eş ve çocukları için ikamet izni talep edebilir?
Türkiye’de aile ikamet izni alabilmek için hali hazırda Türkiye sınırları içerisinde yasal olarak kalış hakkı olan bir destekleyici bulunması gerekmektedir. Aile ikamet izni bu destekleyicilerin yasal sürelerine istinaden destekleyicinin yakınlarına verilen izinlerdir.
Aile İkamet İzni İçin Destekleyici Kimler Olabilir?
1) Türk Vatandaşları
2) Herhangi bir ikamet izni veya çalışma izni sahibi olan yabancı kişi
3) 5901 sayılı Kanunun 28.maddesinde sayılanlar (Türk vatandaşlığından kendi isteği ile çıkanlar); mavi kart sahipleri denilebilir kısaca
4) Uluslararası koruma kapsamındaki statülerden yararlanan kişiler, mülteciler, geçici koruma kapsamında olan kişiler
Aile İkamet İzni Kimler İçin Düzenlenebilir?
Kimler için aile ikamet izni istenebilir?
Aile ikamet izni Türk Vatandaşları,herhangi bir ikamet izni veya çalışma izni sahibi olan yabancı kişi,mavi kart sahipleri ve Uluslararası koruma kapsamında olan kişilerin aşağıda sayılan yakınları için çıkartılabilir.
Aile ikamet izni kısacası eş ve çoçuk için çıkartılabilir. Ayrıntılar şu şekildedir;
1- Kişinin yabancı eşine
2- Kişinin yabancı olan kendi çocuğuna
3- Yabancı olan eşinin ergin olmayan çocuğuna
4- Kendisinin veya eşinin bağımlı olan yabancı çocuğuna (bağımlılık daha çok ekonomik bağımlılığı ifade edebilir veya fiziksel özürlülük durumunu ifade edebilir)
Aile İkamet İzni Sıkça Sorulan Sorular
Aile ikamet izni ile ilgili bilinmesi gereken bazı hassas noktalar vardır. Bu noktalar uygulamada sıkça karşımıza çıkmaktadır.
Aile ikamet izninde birden fazla eş olması durumunda oturma izni nasıl çıkartılır ?
-Yalnızca bir eş için izin çıkartılabilir.
Örnek: Bir yabancı kişi Türkiye’de oturma iznine sahip olduğunu düşünelim. Bu yabancı kişinin aile oturum izni çıkartma hakkı bulunmaktadır. Ancak bu yabancı kişinin birden fazla eşi var ise o zaman ancak yalnızca bir eş için ikamet izni çıkartılabilir. Ancak yabancı eşin tüm çocukları için ikamet izni çıkartılabilir.
18 yaşını doldurmuş kişiler için aile ikamet izni
Aile ikamet iznine sahip bir çocuk öğrenci ikamet izni almadan 18 yaşına kadar eğitimini sürdürebilir. En az üç yıl boyunca aile ikamet izniyle Türkiyede kalmış kişilerden on sekiz yaşını tamamlayanlar, talep etmeleri hâlinde bu izinlerini kısa dönem ikamet iznine dönüştürebilir.
Çocukların ikamet izni taleplerinde diğer ülkelerde velayet sahibi anne baba var ise o kişilerin izinlerinin alınması gerekir.
Boşanma durumunda aile ikamet izni durumu; Türk vatandaşı ile en az 3 yıl aile ikamet iznine bağlı kalınarak Türkiye’de yaşanmış ise, boşanmadan sonra boşanan yabancı kısa dönem ikamet iznine başvuruda bulunabilir. Aile içi şiddet mağduru olan yabancı eş, bu sebeple boşanmış ise kısa dönem ikamet iznine geçişte 3 yıl şartı aranmaz.
Destekleyicinin ölümü durumunda destekleyiciye bağlı olarak aile ikamet iznini kullanan kişilere süre şartı aranmadan kısa dönem ikamet iznine geçiş hakkı verilir.
Aile İkamet İzni Şartları
YABANCILAR VE ULUSLARARASI KORUMA KANUNU madde 35′ te Aile İkamet İzni Şartları sayılmıştır;
Aile ikamet iznine müracaat edilebilmesi için öncelikle bir destekleyiciye ihtiyaç bulunmaktadır.
Destekleyici kimdir?
Destekleyici :
1- Türk vatandaşı olan kişiyi
2- Mültecileri, geçici koruma kapsamında olan kişileri
3- Herhangi bir ikamet izni veya çalışma izni olan yabancıyı (en az 1 yıldır Türkiye’de kalıyor olmalıdır)
4- Türk vatandaşlığından kendi isteği ile çıkmış kişileri ifade eder.
Aile ikamet izni almak isteyen kişiler bu destekleyicileri kullanarak ikamet iznine başvuruda bulunabilir.
A-Destekleyicinin taşıması gereken şartlar
1-Aile ikamet izni maddi gelirin ispati
Aile ikamet izninde maddi gelirimizi nasıl göstereceğiz?
İlk olarak maddi gelirin nasıl hesaplandığına bakalım;
Kendisine bağlı olarak Aile Oturma izni çıkacak olan destekleyicinin toplam geliri her durumda asgari ücretten az olmamalı ve ailedeki her fert için en az asgari ücretin 3’ te 1’ i kadar geliri olması gerekir.(Asgari : 22.105,00TL – Asgari ücretin 3’te 1’i : 7370 TL)
Örnek: Destekleyicini her durumda toplam geliri 22.105,00TL’den az geliri olmamalıdır. Ancak Anne-baba ve iki çocuktan oluşan bir aile için en az 7.370,00*4 =29.473,00 TL geliri bulunması gerekir.
Not: Unutulmamalıdır ki burada söylenen rakamlar en az olarak istenen rakamlardır. Bir yabancı kişinin ikamet izni başvurusu yaparken Türkiye’de kalırken herhangi bir ekonomik problemi olmadığına ikna etmesi gerekir. Bu açıdan bakıldığında ekonomik durum açısından herhangi bir sorununuz olmadığı ve gelirlerinizin yüksek olmasının gösterilmesi ikamet başvurusunda lehinize olacak bir durumdur.
Aile İkamet İzni Gelir Düzeyinin İspatı Nasıl Yapılmaktadır?
Kişilerin yukarıda sayılan şartlara göre gelirlerinin olması gerekmektedir. Kanun maddesinde geçen ifade kişinin yeterli ve düzenli bir gelire sahip olması gerekliliğidir. Yeterliden kasıt yukarıda sayılan miktarlarda paranın bulunması ve bu paranın düzenli olarak gelmesidir. Düzenli bir geliriniz yok ise de bankada yeterli miktarda bulunan para olarak da maddi gelirinizi ispatlayabilirsiniz.
Maaş geliri: Maaş geliri düzenli ve yeterli bir gelirdir. Bir kişinin maaşlı olarak bir yerde çalışması ve düzenli bir gelire sahip olması gelir ispatında önemli bir yer tutar. Kişi maaş bordrosunu göç idaresine sunarak gelir düzeyini ispatlayabilir.
Bankadaki para: Kişinin bankada parası olması durumunda bankada hesap dökümünü göç idaresine sunarak gelirini ispatlayabilir. Kişi bankaya koyduğu paradan faiz geliri alıyorsa bu durumda bu faiz gelirini de göç idaresinde gösterebilir.
Gayrimenkul geliri: Ayrıca kişinin gelir getiren bir taşınmazı, gayrimenkulü bulunması halinde buradan gelen gelirlerde kabul edilmektedir.
Türk Vatandaşlarının Eşleri İçin Maddi Gelir İspatı İstisnası
Türk vatandaşlarının eşleri için aile ikamet iznine başvurulması durumunda bu kişiler için maddi gelir beyanı yeterli olarak kabul edilmektedir. Türk vatandaşları eşleri için ikamet izni başvurusu yaparken online başvuru sistemi üzerinden verilen beyan yererli kabul edilmektedir.
2- Kalınacak Adres
Destekleyici kişi aile nüfusuna uygun bir evde yaşıyor olmalı. Bu uygunluk için İl Göç İdaresi tarafından veya kanunda herhangi bir sınır belirlenmemiştir. Ancak 10 kişilik bir aile 3 odalı bir evde yaşaması genel sağlık ve toplum kuralları ile çelişeceğinden başvurunun reddedilme olasılığı yüksektir.
Adres seçiminde kapalı adreslere dikkat edilmesine gerek yoktur. Eğer destekleyici kişi kapalı adreste kalıyorsa, kişinin eşi de o adreste kalabilir.
Burada önemli nokta eğer destekleyici adres kayıt sistemine kayıtlı değilse bu durumda destekleyici adres kayıt sistemine kayıt olup “yerleşim yeri belgesi” almalıdır. Destekleyici yerleşim yeri belgesi ve kendi adına fatura aldıktan sonra
3-Sağlık sigortası
Tüm aile fertlerini kapsayan sağlık sigortası sahibi olmak. Destekleyici kişinin sağlık sigortası kişisel olmamalı. Destekleyici kişi tüm ailesini kapsayacak biçimde sağlık sigortası yaptırmış olması gerekir.
Sağlık sigortası yaptırmak Türkiye’de çok zor değildir. Kişiler sağlık sigortasını herhnagi bir sigorta acentasına giderek kolayca yaptırabilir.
Eğer kişi Türkiye’de çalışma izni ile çalışıyorsa bu durumda SGK’dan sigortası her durumda olacaktır. Bu durumda çalışma izni sahibi kişiler SGK kurumuna giderek oradan sigorta dökümlerini alarak dosyaya koyabilirler. Sigortanızın kapsamı eşinizi ve çoçuklarınızı kapsıyor olacaktır. SGK genel müdürlüklerinden durumunuzu sorabilirsiniz.
SGK genel müdürlüğünden alınacak belgeler
Destekleyici SGK’dan eşini ve çoçuğunu yararladığını göstermek için SGK’ya bizzat gitmeli ve oradan eşinizin SGK’dan yararlandığını gösteren imzalı kağıt alınmalıdır.
4-Adli sicil kaydı
Başvuru tarihinden itibaren önceki 5 yıl içerisinde aile düzenine karşı suçlarla alakalı hüküm giymemiş olmak. Bu durumun adli sicil belgesi ile belgelenmiş olması gerekir.
Kişi Türkiye’de 5 yıldır kalıyorise bu durumda son 5 yıllık adli sicil belgesini e devletten kolayca alabilir.
Örnek: Aile içi şiddet, kadına karşı şiddet gibi suçlardan ceza alıp da cezası kesinleşmiş olanlar bu ikamet izni türü için destekleyici konumunda olamazlar.
5-Oturma izni süresi
Destekleyicinin Türkiye’de en az 1 yıldır ikamet izni ile kalıyor olması gerekir. Bu şart Türk vatandaşı ile evli olan yabancılar için geçerli değildir, destekleyici Türk vatandaşı ise 1 yıl oturma şartına gerek yoktur.
Ayrıca talep ettiğiniz ikamet izni süresi her durumda destekleyicinin ikamet izni süresinden fazla olamaz.
Ayrıca bilimsel amaçlı araştırma veya çalışma izni bulunan destekleyicinin ve kendi isteğiyle Türk vatandaşlığından çıkan destekleyici için de 1 yıl oturma izni ile kalmış olması şartına gerek yoktur.
6-Aile ikamet izni yerleşim yeri belgesi
Destekleyicinin Türkiye’de adres kayıt sistemine kayıt olması gerekmektedir. E-Devletten arama butonuna “yerleşim yeri belgesi” yazılarak bu belge alınabilir.
Yabancı kişinin adres kayıt sistemine kaydı nasıl yapılır? -detaylı adres kaydı yazısı için tıklayın-
Bu durumda Yabancılar kanunu madde 26 ve YUKK uygulama yönetmeliği madde 22/12 ‘i dikkate alınmalıdır.
Yurt dışından ikamet izni veya oturma izni alan kişiler Türkiye’ye girişlerinden itibaren en geç 20 gün içinde göç idaresine başvurmalı ve adres kayıt sistemine kayıt olmalıdır.
Ayrıca İkamet iznini Türkiye içerisinde alan kişiler aynı şekilde ikamet başvuruları olumlu sonuçlanarak ikamet belgelerini aldıklarından sonra en geç 20 gün içinde adres kayıt sitemine kayıt olmalılar. Adres kayıt sistemine kayıt olmak için Göç idaresine başvuruda bulunmak gereklidir.
B-Aile ikamet izni almak İsteyen kişi açısından şartlar
1-Aile üyelerinden olmak
Destekleyici kişinin yanında kalmak üzere ikamet izni almak isteyen aile üyeleri hakkındaki şartlar:
Destekleyiciye bağlı olarak ikamet izni alacak kişinin aile üyelerinden birisi olduğunu ispat etmesi gerekir. Ancak aile üyesi olan kişiler aile ikamet izninden yararlanabilir.
Aile üyeleri kimlerdir?
” Yabancının eşini, yabancı kişinin kendisinin veya eşinin ergin olmayan yabancı çocuğuna, yabancı kişinin kendisinin veya eşinin bağımlı yabancı çocuğuna”
Aile İkamet izninde aile üyesi olduğunu kişiler nasıl ispat edebilir?
1)Evlilik Cüzdanı; Destekleyici kişinin eşi evlilik cüzdanı ile aralarındaki evliliği ispat edebilir.
Diğer aile üyeleri (ergin olmayan çocuğu ile bağımlı ergin çocuğu) destekleyici ile bağlarını nasıl ispat edebilir?
2) Pasaport veya kimlik kartlarında anne baba tespit edilebiliyorsa bu belgeler yeterlidir, yoksa çocuğun doğum belgesi gereklidir. Yabancı ülkelerden alınacak olan doğum yeri belgesi apostil olmalı ve noter onaylı tercümesi yapılmış olmalıdır.
3)Onaylı velayetname: Aile ikamet izninden yararlanacak eşin çocuğu hakkında velayet ile ilgili bir belgeye ihtiyacı olması durumunda bu belge gereklidir. Aile ikamet izninden yararlanacak eşin eski eşinden boşanma durumlarında bu belgeye ihtiyacı olur.
Örnek: Aileler boşanmış olması durumunda çoçuk hakkında aile ikameti çıkartmak isteyen eş çocuğun velayetinin kendisinde olduğunu ispat etmelidir. Onaylı velayet belgesi gereklidir. Ayrıca boşanma durumunda çocuk üzerinde başka bir anne babanın velayeti varsa o anne babadan muvafakat name alınması gereklidir.
4)Ölüm Belgesi: Aile ikamet izninden yararlanacak eşin çocuğu ile ilgili olarak anne veya babanın ölümü halinde ölüm belgesi gereklidir.
2-Birlikte yaşamanın ispatı
Bazı durumlarda kişilere sorular sorulmaktadır ve bazı formlar doldurulmaktadır. Bu formun doldurulması sırasında kişilerin cevapları önemlidir. Ayrıca eşinizin yaşı 18 yaşından büyük olmalıdır.
Evlilik beraber yaşama amacıyla kurulmuş olmalıdır.
Aile İkamet İzni Gerekli Belgeler
Aile ikamet izni gerekli belgeleri iki ayrı grupta inceleyebiliriz;
1-Başvuruda Bulunan Kişi İçin Gerekli Belgeler
2-Destekleyici İçin Gerekli Belgeler
Aile İkamet İzni gerekli belgeler ile ilgili detaylı bilgiye ilgili yazımızdan ulaşabilirsiniz. Aile İkamet izni gerekli belgeler nelerdir?
Başvuruda Bulunan Kişi Açısından Belgeler:
1. İkamet İzni Başvuru Formu
2. Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin fotokopisi
3. iki (2) adet biyometrik fotoğraf
4. İkamet harcı ve kart bedelinin ödendiğini gösterir makbuzlar
5. Evlilik cüzdanı veya evli olunduğunu kanıtlayan belgenin fotokopisi. Başvuran çoçuk ise çocuğun anne babasını gösterir belge. Türk vatandaşı ile evli ise “vukuatlı nüfus kayıt örneği”.
6. Uzatma ve geçiş başvuruları yapacak olanlar için “yerleşim yeri belgesi”
7. Uzatma veya geçiş başvuruları için UETS adresi.
Destekleyici Açısından Gerekli Belgeler:
1. Kimlik Kartı / Nüfus Cüzdanının aslı, pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin fotokopisi
2. Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair onaylı belge. Türk vatandaşları için beyan yeterlidir.
3. Tüm aile bireylerini kapsayan geçerli sağlık sigortası.
4. Adli sicil kaydı
5. Yerleşim Yeri Belgesi + destekleyici adına güncel fatura
6. Kalınacak Yeri Gösterir Belge
7. Biyometrik 1 adet fotoğraf
Sık Sorulan Sorular
Av. Cihat BALTAŞ
Avukat Cihat BALTAŞ 2006 Yılında Polis Koleji, 2010 Yılında Polis Akademisi, 2016 Yılında Yalova Hukuk Fakültesini derece ile bitirmiş olup meslek hayatı boyunca yabancı hukuku alanında çalışmalar yapmış ve uzmanlaşmıştır. Halen İstanbul Kadıköy’de avukatlık yapan Cihat BALTAŞ BaltaşGlobal hukuk ve danışmanlık bürosunun kurucusudur.