Türkiye’de İkamet İzni Almak İçin Önemli Noktalar

Eğer herhangi bir profesyonel destek almadan Türkiye’de ikamet iznine başvurmak istiyorsanız ve olumlu sonuç almak istiyorsanız bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Yazımızı okuduğunuzda ikamet izni başvuruları için birçok önemli noktayı öğreneceksiniz, Türkiye’de ikamet izni başvuruları sırasında elde ettiğimiz tecrübeleri sizler ile paylaşacağız.

Türkiye’de ikamet izni almak için nelere dikkat edilmesi gerekir? Türkiye’de ikamet izni nasıl alınır? Son yıllarda Türkiye’de ikamet izni almak gittikçe zorlaştırılmıştır ancak gerekli dikkat ve özen gösterilirse ikamet izni almak zor değildir.

residence permit turkey

Türkiye’de oturma izni için nelere dikkat edeceğim?

Oturma izni almak istiyorsanız burada dikkat etmeniz gereken başlıca konular şunlardır;

1- Kalınacak adresin doğru bir şekilde belirlenmesi.
2- Yasal kalış süresi içerisinde başvuru yapılması
3- Sağlık sigortası süresinin doğru bir şekilde hesaplanması

1- İkamet izni için uygun bir adres

Türkiye’de ikamet izni almak istiyorsanız ilk olarak çözmeniz gereken sorunlardan biriside göç idaresi e ikamet iznine başvuruda bulunurken göç idaresine kalacağınız yer ile ilgili bir belge sunmanız gerekir. İkamet izni için Türkiye’de bir ev kiralamalısınız veya bir arkadaşınızın yanında yabancı misafir taahhütnamesi ile kalmanız gereklidir.

Genel olarak ikamet iznine başvururken gerekli belgeleri öğrenmek için İlgili yazımızı okuyabilirsiniz. Kısa dönem ikamet izni gerekli belgeler için tıklayabilirsiniz. Bu yazımızda bu gerekli belgelerden bazı önemli noktalara değineceğiz.

İkamet izni için nasıl adres gösterebilirim?

1- Tükiye’de bir ev kiralayabilirsiniz.
Bu durumda noterden bir kontrat yapmanız gerekmektedir. Aşşağıda ikamet izni için örnek kira kontratını sizler için sitemize ekledik.
2- Bir arkadaşınız size “yabancı misafir taahhütnamesi” verebilir ve onun yanında kalabilirsiniz.
3- Öğrenci kişiler öğrenci yurtlarında kalabilir.

İkamet izni başvurularına kapalı adresler

İkamet izni için başvuruda bulunacağınız adresi seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli konu ikamet izni için başvuruya kapalı adresler olacaktır. Bu adreslerden adres gösterilerek göç idaresi e ikamet randevu adresinden başvuruda bulunamazsınız. İkamet için seçtiğiniz adres ikamet iznine açık adreslerden olmalıdır. (Çalışma izni ve öğrenci ikamet izinleri hariç) Çalışma iznine sahip ve öğrenci ikamet iznine sahip kişiler her adresten kendilerine uygun adresi seçebilirler.

Eğer kapalı bir adresten ev kiralar ve bu adres ile başvuruda bulunursanız bu durumda İkamet izni başvurunuz red edilecektir.

İstanbul için yabancılara Adres Kaydına Kapalı İlçeler (28.10.2024 güncelleme tarihi):
*Avcılar-Bahçelievler-Bağcılar-Başakşehir-Esenler-Esenyurt-Fatih-Küçükçekmece-Sultangazi-Zeytinburnu

İkamet izni adres kaydına kapalı yerleri öğrenmek için; Tıklayınız.

İkamet kartı alımı sonrası yabancılar için adres kaydı

Burada dikkat edeceğimiz önemli bir kural vardır. İkamet iznini aldıktan sonra, yani ikamet izni başvurumuzu yaptık, başvurumuz onaylandı, artık Türkiye’de ikamet izni sahibiyiz; herşey bitmedi. İkamet izni kartımızı aldıktan sonra 20 gün içerisinde İl Göç İdarelerine giderek adres kaydımızı yaptırmamız gereklidir.

Bu açıdan ikamet izni başvurumuzu yapmadan önce adres bir ev kiralarken ikamet izni kartı alımı sonrasındaki adres kaydı sürecinin düşünülmesi gereklidir. Çünkü bazı evler adres kaydı için uygun değildir. Bazı evleri kiralayarak ikamet izni alabilirsiniz ancak daha sonra adres kaydı zamanında evlerin bazı adres eksikliklerinden dolayı adres kaydını yaptırmakta sorun yaşayabilirsiniz. Bu açıdan evlerin kiralanmadan önce adres kaydı için uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Adres kayıt işlemi olmadan kişi Türkiye’de birçok işlemi yapamamaktadır. Adres kayıt belgesi olmayan kişiler kamet izni uzatma işlemini yapamaz, bankalardan hesap açması mümkün olmamaktadır, bazı işyerleri adres kaydı istemektedir, bazı devlet kurumlarında işlemlerinizde adres kaydı gerekmektedir

Türkiye’de yabancılar için adres kaydı meşakkatli bir süreçtir, adres kaydının nasıl yapılacağı ile ilgili detaylı yazımız için ; Yabancılar için adres kaydı nasıl yapılır?

Adresimin uygun olup olmadığını nasıl kontrol edebilirim?

İkamet izni başvurularında kullanacağınız adresin adres kaydı için uygun olup olmadığı belediyelerden ve kiraladığınız evin tapu belgesi incelenerek kontrol edilebilir. Sizin için en kolay adresinizi kontrol etme yöntemi şu olabilir;

Örnek: Kiraladığınız evin açık adresini öğrenin. “örnek mah.ornek sok. No:3 Daire:2 Fatih/İstanbul” bu şekilde açık adresini öğrenin. Bu adresi öğrendikten sonra evin kira kontratında bu adresin doğru bir şekilde yazıldığından emin olun. Evin resmi tapusunda yazan adres/belediyeden alınan numarataj ile kontratta yazan adres aynı olmalıdır. Daha sonra kiraladığınız evin eski bir Doğalgaz Faturasını (Elektrik değil,su değil !!!!) alın. Bu fatura ile kiraladığınız evin adresi birebir aynı olmalıdır.

Yani kısaca şuna bakın , doğalgaz faturası adresi, kira kontratı adresi ve tapu adresi aynı olmalıdır.

Eğer kiralayacağınız evde sizden önce bir Türk Vatandaşı oturmuş ise ve hala adres kaydı bu adreste ise, bu durumda adres kaydınızı yaptırmanız daha uzun sürecektir.Sizden önceki kiracıya ulaşarak, kiracının adres kaydını bu evden aldırmanız sizin için adres kaydı sürecini 2 ay kısaltacaktır.

Bazı evlerin doğalgaz faturasında yazan adresleri ile gerçekte yazan adresleri farklı olabilir, bu adreslerin kontrol eilmesi gerekli ve doğalgaz fatura adresleri yanlış olan evler kiralanmamalıdır. Zira doğalgaz fatura adresini düzeltmek daha sonradan mümkün değildir.

Bu işlemler sonucu adresinizin uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz.

2- İkamet izni için kira kontratı noterde düzenlenmelidir

Ev sahibiniz ile birlikte notere gidilmeli ve kira kontratı noterde düzenlenmelidir. Göç idareleri noterde düzenlenmeyen kira kontratlarını kabul etmemektedirler. Noterde kira kontratı yapabilmeniz için pasaport tercümeniz olmalı ve kontrat yapacağınız sırada bir tercümana ihtiyacınız bulunmalıdır. Türkiye’de ev kiralamak için ikamet izni kartına ihtiyacınız yoktur.

Örnek kira kontratı:

Noterden kira sozleşmesi yabancılar için.
Örnek kira sözleşmesi noterden.
Oturma izni için noterde düzenlenmiş kira kontratı örneği

3- Dikkat edilmesi gereken süreler

Yasal kalış süresi içerisinde başvuru yapılmalı

İkamet izni başvurularınızı yasal süre içerisinde yapmanız gerekmektedir. 3 aylık serbest vize süreniz bitmeden önce veya ikamet izni süreniz bitmeden önce başvurunuzu yapmanız gerekmektedir. Türkiye’de kaçak yollarla kalan kişilerin ikamet izni başvuruları alınmamaktadır.

*Türkiye’de hali hazırda ikamet izni bulunan kişiler ikamet izinlerini uzatmak için; ikamet izninizin bitimine 2 ay kala başvurularınıza başlayabilirsiniz.

*Türkiye’ye serbest vize veya normal vize ile geldiyseniz; vize sürenizin bitiminden itibaren ise 10 gün içerisinde yapılan başvurular değerlendirilir.

İkamet başvurusu sonrasında geçerli sürenizin kalmaması

Uygulamada en çok karşılaşılan sorulardan bir taneside “ikamet başvurusu yaptım, ancak ikamet izni sürem randevu gününden önce sona eriyor, randevu gününe kadar Türkiye’de kaçak olarak mı kalacağım?”

Bu sorunun cevabı hayır, kaçak olarak kalmayacaksınız. Eğer online yasal kalış süreniz içerisinde ikamet izni başvurunuzu yapmış iseniz ve ikamet izni için randevunuzu almış iseniz bu durumda ikamet izni başvurunuz sonuçlanıncaya kadar Türkiye’de yasal olarak kalıyorsunuz demektir.

İkamet izni başvurunuzu süresi içerisinde göç idaresi e ikamet portalı üzerinden yaptınız ve size bir randevu günü verildi. Bu randevu günü 15 gün sonraya verildi ve 15 gün sonra sizin vize süreniz bitmiş oluyor. Bu durumda ne yapılır. Bu durumda siz vize süreniz bitmeden önce başvuruda bulunduğunuz için ikamet işlemelerinizin sonuçlanma süresi boyunca Türkiye’de yasal olarak kalıyor sayılırsınız. İkamet izniniz red olunursa 10 gün içerisinde ülkeden çıkmanız gerekmektedir.

Gerekli sağlık sigortası ve kira kontratınızın süresi

İkamet izni başvurularında hazırlamamız gereken belgelerden iki önemli belge, ikamet izni için kira kontratı ve ikamet izni süresini kapsayacak sağlık sigortası.

Başvurmak istediğiniz süre kadar bu tarihleri kapsayan ikamet izni sağlık sigortanız olmalı ve ayrıca başvuracağınız yıl kadar kira kontratınızın süresi olmalıdır.

ÖNEMLİ !!! Şöyleki e ikamet göç idaresi web sitesinden yapacağınız başvuru tarihiniz sizin ikamet izniniz onaylanırsa izninizin başlayacağı tarih olacaktır. Siz 05.06.2024 tarihinde 1 yıllık ikamet iznine online olarak başvuruda bulunuyorsanız, bu demek olacaktır ki ikamet izni süreniz 05.06.2023-05.06.2025 tarihleri arasında olacaktır. Bu başvuru tarihlerini kapsayacak bir sağlık sigortanız olmalıdır ve bu tarihleri tamamen kapsayacak bir kalacak yer temininiz olması gereklidir. Bunun aksi olması durumunda ikamet izni başvurunuz reddedilecektir.

Türkiye’de kaçak kalan kişiler ikamet iznine başvuruda bulunabilir mi?

Türkiye’de kaçak kalan kişiler, Türkiye’de yasal kalma süresi bulunmayan kişiler ikamet izni başvurusunda bulunamazlar. Bu kişilere uygulamada kaçak olarak adlandırmaktayız. Türkiye’de ikamet izni, çalışma izni veya yasal vize süresi olmadan kaçak kalan kişiler göç idaresi e ikamet sistemi üzerinden başvurularına başladıklarında sistem başvurularını kabul etmemektedir.

Bu kişilerin yapabileceklei tek şey ülkeden çıkıp yasal olarak ülkeye tekrar giriş yaparak ikamet iznine başvuruda bulunabilirler.

Do you have any questions? Please feel free to contact us from the contact section. Your questions are answered confidentially and quickly.

Hangi durumlarda ikamet iznim kesin olarak onaylanır

Türkiye’de ikamet izniniz olmasını istiyorsunuz ancak son yıllarda Turizm amaçlı ikamet iznine başvuruda bulunarak bu ikamet iznini almak pek kolay olmamaktadır.

Türkiye’de ikamet iznini kesin olarak alabilirim diyebileceğiniz ikamet izni türü, Türkiye’de konut satın alarak ikamet izni almak olabilir. 16.10.2023  itibari ile İç İşleri bakanlığının İl Göç İdarelerine göndermiş olduğu genelge ile birlikte artık Türkiye’de konut satın alarak ikamet izni alınabilmesi için Büyükşehirlerde 200.000 Dolar değerin üstünde ev alınması gerekmektedir.

Eğer Türkiye’de 200.000 Dolar değerinde bir ev satın alırsanız evinizi elinizde tuttuğunuz süre boyunca Türkiye’de ikamet izni alabilirsiniz. Türkiye’de konut satın alımı sonrası ikamet izni alımı kesindir. Kanun’da açık olarak belirtildiği için konut alımı sonrası ikamet izni alımlarında sorun yaşanmamaktadır.

İkamet izni çeşitleri ile ilgili ayrıntılı bilgi için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz; Kısa Dönem İkamet İzni Çeşitleri

ikamet izni,oturum izni e randevu , il göç idaersi
ikamet izni,oturum izni e randevu , il göç idaersi
istanbulda ikamet izni almak

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir