Yabancılar Türkiye’de Nasıl Ev Kiralayabilirler
This page is available in English.
Yazar: Avukat Cihat BALTAŞ / 01.10.2024 / İstanbul
Yabancıların Türkiye’de ev kiralamaları yasak mıdır?
Kısaca hemen sizlere hukuki cevabı verelim; yasal süreleri içerisinde kaçak olarak Türkiye’de kalmayan yabancılara ev kiralaması yapmak yasak değildir. Kaçak olarak Türkiye’de kalan yabancılara ev kiralaması yapmak yasaktır. Yabancı kişinin kaçak olarak mı yoksa yasal olarak mı Türkiye’de kalıyor bu duruma bakmak durumundasınız. Eğer bir eviniz varsa uygun şartları taşıyan, yasal olarak Türkiye’de bulunan her yabancıya evinizi kiraya verebilirsiniz. Yazının devamında kanuni dayanakları ile beraber yabancılara ev kiralama prosedürlerini aşşağıda açıkladık.
Yabancı kişiler kısa dönemli veye normal olarak Türkiye’de ev kiralamak istediklerinde nelere dikkat etmeleri gerekiyor, ne gibi zorluklarla karşılaşılabilir, yabancı kişilere ev kiralamanın cezası varmı yokmu bu makalemizde bunlardan bahsedeceğiz.
Kaçak Kişilere Ev Kiralanması
Burada kelimelerin anlamlarına dikkat etmemiz gereklidir. Türkiye’de yabancı kişilere ev kiralaması yapmak yasak değildir. Türkiye’de yasal olarak olarak bulunmayan kişilere ev kiralaması yapmak yasaktır. Ev sahibi olarak bakmanız gereken ilk konu yabancı kişi yasal olarak mı Türkiye’de bulunuyor yoksa kaçak olarak mı. Kişi kaçak yollarla Türkiye’ye girmiş olabilir, vize süresi bitmiş olabilir bu durumlarda bu kişilere ev kiralaması yapamazsınız.
Kişi vize süresi içerisinde Türkiye’ye gelmiş, ev kiralaması yapmak istiyor, pasaportu var yani kısacası kaçak olarak Türkiye’de değil, evinizi bu kişilere kiraya verebilirsiniz.
Kişinin yasal olarak bulunması demek ne demek?
Birçok yabancı ülke vatandaşı ülkemizde geçiçi koruma,ikamet izni, serbest vize süresi gibi yasal nedenlerle kalmaktadır. Bu yasal sebeplerden birisine sahip olan bir yabancıya ev kiralaması yapabilirsiniz.
İkamet izni için kira kontratı örneği
Göç idarelerinde kullanılmak için kira kontratı örneği gösterdiğimiz şekil şartlarını taşımalıdır. Yabancı kişiler göç idarelerinde işlem yapmaları durumunda aşşağıda örneğini verdiğimiz kira kontratını kullanmaları gereklidir.
Yukarıdaki kira kontratı örneğimiz yabancı şahıslar ve bu yabancı şahısların kira kontratını ikamet izninde kullanmaları durumunda yapmaları tavsiye edilir. Eğer ikamet izni almayacaksanız, kira kontratınızı aşşağıdaki örnekteki dosyadaki gibi ev sahibi ve kiracı aralarında yapabilir.
Kısacası demek istediğimiz yabancı kişiler kira kontratı yaparken noterde yapma zorunlulukları yoktur, ancak kiraladıkları evi ikamet izni başvurusunda dayanak olarak gösterme durumları varsa, bu durumda evin kiralama sözleşmesini noterde düzenleme şeklinde yapmak durumundadırlar.
Kira kontratı yaparken sorun yaşamamak ve her şeyin kanunlara uygın olmasını isterseniz BaltaşGlobal avukatları sizin için kira kontratını hazırlayacak ve kira kontratının imzalanma sürecinde size yardımcı olacaktır. Eğer bir şüpheniz varsa sadece sorun. İLETİŞİM.
Yabancıların Türkiye’de ev kiralamaları
Yabancı şahısların ev kiralamak için ikamet iznine ihtiyaçları yoktur. Nasıl olduğunu açıklayalım;
Yabancı kişiler Türkiye’de yasal olarak bulunmaları koşulu ile ev kiralayabilirler. Türkiye’de yabancılar için ev kiralama yasağı ancak Türkiye’ye kaçak yollarla girmiş, geçerli seyahat belgesi olmayan ve Türkiye’de yasal olarak bulunmayan yabancılar için geçerlidir.
Eğer Türkiye’de yasal olarak bulunmuyorsanız bu durumda ev kiralayamazsınız. Ancak 90 günlük serbest vize sürenizde Türkiye’ye geldiniz ve Türkiye’de ev kiralamak istiyosunuz ve arada sırada Türkiye’ye gelerek bu evde kalmak istiyorsunuz, evet ev kiralayabilirsiniz ve bunda bir sorun yoktur.
Yukarıda söylediklerimizin yasal dayanağı;
Yabancıların Türkiye’de ev kiralaması ile ilgili yasal dayanağımız “YABANCILAR VE ULUSLARARASI KORUMA KANUNU madde 102/ 2 bentte geçmektedir. İlgili maddeye göre “Geçerli seyahat belgesi, yabancı kimlik kartı, ikamet izni veya geçerli yol izin belgesi olmayan yabancı şahıslar” bahsedilerek bu şahıslara ev kiralanmasının yasak olduğu belirtilmiştir. Eğer kişinin pasaportu VEYA seyahat belgesi VEYA ikamet izni varsa ev kiralaması yapılabilir. Madde metninde dikkat edilmesi gereken durum “VEYA” bağlacı kullanılmış ve bu belgelerden birisinin olması ev kiralamak için yeterli olmaktadır. Örneğin kişinin geçerli pasaportu varsa ve Türkiye’de yasal olarak kalıyorsa ev kiralaması yapılabilir.
Madde metninden anlaşılan şartlar kişinin yasada sayılan belgelerden sadece birisinin olması durumunda ev kiralaması yapılabilir;
1) Geçerli seyahat belgesi (pasaport) (vize süresi aşılmamış olması gerekmektedir)
2) Yabancı kimlik kartı
3) İkamet izni
4) Geçerli yol belgesi
Yukarıda sayılanlardan herhamgi bir şartın kişide bulunması halinde yabancı kişiler ev kiralaması yapabilir. Kişinin ev kiralama yapacağı sırada yasal olarak Türkiye’de bulunuyor olmalıdır.
Sizin eviniz var ise ve yabancı bir kişiye kiralama yapacaksanız, yabancı kişi yasal olarak Türkiye’de bulunuyormu bu duruma dikkat etmenizde yarar vardır. İşlemlerinizi daha profesyonel ve kiralama işelemlerinizi uzman avukat aracılığı ile yapmak isterseniz iletişim bilgilerinden bizlere mesaj yazabilirsiniz. Ev kiralama piyasasındaki dolandırıcılara dikkat etmeniz ve işlemlerinizi güvenli bir şekilde yapmanız için güvenilir bir avukatla çalışmanız sizin yararınıza olacaktır.
Bu durumda ikamet izni kartı veya çalışma izni olmadan da Türkiye’de yasal olarak bulunan kişiler ev kiralama yapabilirler.
Yabancı kişiler için yapılan ev kiralamalarında yanlızca “kiracının pasaport ile ülkeye yasal yollarla girip girmediği ve vize süresi içesinde kira kontratı yapıp yapmadığı incelenmelidir”
Türkiye’de Noterde Kira Kontartı Yapmanın Ücreti Ne Kadardır?
Türkiye’de noterde düzenleme şeklinde kira kontratı yapmanın fiyatı konusunda şunları bilmeniz gerekmektedir.
Yabancı kişi eğer Türkçe bilmiyorsa kira kontratı yapımında yanında tercüman bulunması gerekecektir. Dolayısı ile Türkiye’de noterde kira kontartı yapmanın maaliyeti iki kalem olacaktır;
1-Tercüman ücreti: 1500-2000 TL arasında değişmektedir.
2-Noter ücreti: 5500-6000 TL arasındadır. (Güncelleme tarihi 07.02.2025)
Noterde Kira Kontratı Nasıl Yapabilirim?
Noterde kira kontartı için kimlik bilgilerinize, pasaport tercümenize ve ayrıca Türkçe bilmiyorsanız tercümana ihtiyacınız olacaktır. Tercüman yeminli devlet tercümanı olmak durumundadır. Noterde kira kontratı düzenlenmesi için ayrıca ev sahibinin de notere gelmesi gereklidir. Ev sahibi ile aranızda kira kontratı düzenlenerek noterde onaylatma olmamalıdır. Notere gerekli bilgiler verilir, noter kendi formatına göre kira kontratını verir ve noterde düzenleme şeklinde kira kontratı düzenlenmiş olur.
İkamet İzni Olmayan Yabancı Kişiler Türkiye’de Ev Kiralayabilirler mi?
Evet , ikamet izni olmayan yabancılar da “YABANCILAR VE ULUSLARARASI KORUMA KANUNU madde 102/ 2’ye göre konut kiralaması yapabilirler. Zira ilk defa ikamet izni alacak kişilerde konut kiralaması yaparak gerekli kira kontratları ile birlikte ilgili göç idaresine ikamet izni başvurusunda bulunmaktadırlar. Eğerki ikamet izni olmayanların konut kiralamaları yasak olsaydı bu durumda ilk kez ikamet izni alacak olan kişiler için ev kiralamak imkansız olacaktı. Ancak ikamet izni olmayan kişilerin ev kiralaması yapabilmeleri için yasal vize sürelerinin bitmemiş olması gereklidir.
Önemli Not: Türkiye’de ikamet izni olmayan kişiler ev kiralaması yapabilirler ancak bu kişiler adres kayıtları olmadıkları için Doğalgaz,Elektrik ve Su aboneliklerini açtıramayacaklardır. Bu durumda ikamet izni olmayan kişiler üzerlerine fatura almadan elektrik,doğalgaz ve su abonelikleri olan evleri tercih etmeli ve ev sahipleri ile buna göre pazarlık yapmalılardır.
BaltasGlobal olarak sizlerin tercihlerine göre evleri size buluyoruz ve kiralama hizmetini yapıyoruz.Kiralama sürecinde sizin için kira kontratlarını inceliyoruz ve sizin ikamet iznine başvurma, adres kayıt işlemlerinizi ve fatura işlemlerinizi sizin için yapıyoruz.
Türkiye’de Ev Kiralamaları Nasıl Yapılır
Türkiye’de ev kiralamak isteyen yabancı kişi ev sahibi ile kira kontratı yapmak durumundadır. Türkçe bilmeyen yabancılar için kira kontratını noterde yapmaları tavsiye olunur.Kira kontratının noterde yapılma zorunluluğu yoktur. Ancak kira kontratını ikamet izni almak için kullanacaksanız kira kontratını noterden yapmak durumundasınız. Göç idareleri noter harici yapılan kira kontratlarını kabul etmemektedir.
Türkiye’de yerleşik olan kişiler sahibinden isimli siteden yararlanarak kiralayacakları evleri bulmaktadırlar. Türkiye’de kiralık evler bu platform aracılığı ile bulunabilir.
Ev kiralamalarında yaşanılan sorunlardan birisi de kira kontratlarında yaşanılan sorunlardır.Kira kontratları hazırlanırken yabancıkar açısından ve ev sahipleri açısından sakıncalı durumlar olabilir. Bu durumların birlikte değerlendirilerek ona göre kira kontratı hazırlanması iki tarafında faydasına olacaktır. Kira kontratı hazırlanması sürecinde avukatlarından yardım alabilirsiniz.
Do you have any questions? Please feel free to contact us from the contact section. Your questions are answered confidentially and quickly.
Kira kontratında dikkat edilmesi gereken noktalar
Yabancı kişi ev kiraladıktan sonra kiralamış olduğu ev ile birlikte ikamet izni başvurusu yapacak ise kira kontratı mutlaka noterde düzenlenme şeklinde yapılmalıdır.Yukarıda yazının girişindeki örnekte gösterildiği gibi noterden yapılmış kira kontrarı olması gerekmektedir.
Noterde düzenlenen kira kontratı Türkçe olacaktır ve yabancı kişi Türkçe bilmiyor ise yeminli tercüman ihtiyacı olacaktır.
Noterde düzenlenen kira kontratı için kira kontratı örneğine ihtiyacınız yoktur. Ev sahibi ile evi kiralayacak kişi notere giderek kira kontratı düzenleyebilir. Notere gittiğinizde noter katipleri sizin bilgilerinizi alarak kira kontratını usulüne uygun olarak düzenlenecektir.
KİRA ÖDEMELERİNİZİ NAKİT OLARAK YAPMAYIN !!!
Kira ödemelerinizi banka aracılığı ile yapmanız şiddetle tavsiye olunur. Kira sözleşmesi yapılırken mutlaka sözleşmede kiranın ödeneceği bir iban numarası belirlenmeli ve bu iban numarasına kira ödemelerinin yapılması gereklidir. Kira ödemeleri elden yani nakit olarak yapıldığında daha sonradan kişilerin icra takipleri ile karşı karşıya kaldıkları ve yüklü ödemeler yapmak durumunda kaldıkları görülmüştür.
Bazı durumlarda ev sahipleri vergi sorumluluğundan korktukları için ve noterde yapılan kira kontratlarını vergi sorumluluğunda karşılarına çıkacak diye düşündüklerinden dolayı düşük miktarlarda kira miktarları yazmaktadırlar.
Noterden kira kontratı yapmak için ne gereklidir?
Noterde kira kontratı yapımı için ev sahibi ile birlikte notere gidilmesi gereklidir. Yabancı kişi Türkçe bilmiyor ise bu durumda yeminli tercüman kira kontratı düzenlenmesi işlemlerinde hazır bulunmak durumundadır. Ayrıca sizin notere ev ile ilgili bilgileri vermeniz gerekmekte ve noter katibi diğer bütün işlemleri otamatik olarak yapmaktadır. Noter’de kira kontratı düzenleme bedeli 5500-6000 TL (Güncelleme tarihi 07.02.2025) arasında değişmektedir
Türkiye’de yabancıların ev kiralama sürecinde bilmesi gereken önemli bilgiler
Emlakçı ücreti: Genel olarak evin kiralanması sürecine bir emlakçı aracılık ediyorsa bir aylık kira fiyatını geçmemek üzere bir emlakçılık ücreti ödenir.
Depozito miktarı: Türkiye’de yabancılar için konut kiralamalarında genellikle 2 kira bedeli depozito ödenmektedir. Evi boşaltırken evin iyi bırakılması durumunda depozitonuzu geri almaktasınız.
Kira bedeli: Türkiye’de ev sahipleri yabancılara kira verirken genellikle belirli güvenceler istemekte ve kira bedellerini peşin olarak 6 aylık olarak istemektedirler. Şöyleki ; kira başlangıcında 6 aylık kira bedeli talep edilmekte ve 6 aylık dönem sonunda diğer 6 aylık kira bedeli de peşin talep edilmektedir.
Tahliye taahütnamesi: Son dönemde kiracılar ile kiraya veren kişiler arasında yaşanan sorunlar sebebiye ev sahipleri tahliye taahütnamesi istemektedirler. Tahliye taahütnamesi ev sahibi sizi evinizden çıkarmak istediğinde maheme süreçlerinin daha hızlı işlemesini sağlayan kağıda denir.
Adresin uygunluğu: Bir ev kiralanırken ilk dikkat edilmesi gereken konu ikamet izni almak istiyorsak ve kiralayacağımız evi ikamet izninde kullanacaksak, kiraladığımız evin bölgesi ikamet iznine açık olması gereklidir. İkamet iznine kapalı bölgeler için TIKLAYINIZ.
Adresin uygunluğu konusunda ikinci dikkat edilmesi gereken konu ise kiralayacağımız adresin adres kaydı için uygun olması. Örnek: İstanbul’da bazı dairelerin tapuda yazan adresleri ile gerçekte yazan adresleri veya faturada yazan adresleri farklı olabilmekte. Bu farklılık olduğu zaman adres kayıtlarında sorun yaşanabilmekte. Türkiye’de bir ev kiralamadan önce bu ev ile alakalı araştırma yapılması gerekmekte ve olası ikamet izni başvurularında yaşanacak zaman ve para kaybının önüne geçilmelidir.
Bütçe belirleme: Türkiye’de bazı sitelerde aidat masrafı olduğunu unutmayın. Bazı durumlarda 500 USD civarında aidat masrafları olabilmektedir. Evin kiralanmadan önce ev sahibi ile aidat konusu ve ekstra masraflar konuşulmalıdır.
Kira sözleşmesindeki bazı önemli detaylar: Kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi ise kiranın ödenme şeklidir. Kira aylık olarak mı ödenecek veya kira peşin olarak mı ödenecek bakılmalıdır.
Diğer önemli bir konu ise kira ödemelerini nakit olarak yapmanız kesinlikle tavsiye edilmez. Kira ödemenizi düzenli olarak yaptığınızı kanıtlamanız için kira ödemelerinizi düzenli bir şekilde bankadan yapmanız tavsiye olunur. Kira sözleşmesi yapılırken ev sahibinden mutlaka bir iban numarasını kira sözleşmesine yazmasını istemeniz tavsiye olunur ve bu iban numarasına kira ödemelerinizi yapacağınızı sözleşmede belirtmeniz olası bir dava durumunda sizin lehinize olacaktır.
100 günden daha az süreli ev kiralamaları
28.12.2023 günü yürürlüğe giren KONUTLARIN TURİZM AMAÇLI KİRALANMASI yönetmeliği kapsamında kişiler evlerini 100 günden daha az veya 100 gün kiralamaları durumunda -e devlet üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığına turizm amaçlı kiralama izin belgesi için başvurmaları gereklidir.
Özetle eğer evinizi 100 günden az sürelerle kiralıyorsanız bunun anlamı Turizm faaliyeti yürütüyorsunuz demektir. Bu faaliyet için de Kültür ve Turizm Bakanlığından izin belgesi almanız gerekmektedir.
e devlet üzerinden başvuru yapmak için tıklayın: Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi Başvurusu
Türkiye’de Kiracıların Mahkeme Süreçleri
Türkiye’de kiracıları koruyan güçlü yasal düzenlemeler vardır. Türkiye’de kiracılar ile ev sahiplerini karşılaştıracak olursak yasalar önünde kiracıların güçlü bir konumda olduğunu söyleyebiliriz.
Türk Borçlar Kanunu madde 350,351,352 maddelerinde kira konusu ele alınmıştır. Kanunları özetlemek gerekirse ev sahiplerinin kiracıları erken evden çıkarma hakları bulunmamaktadır. Bir ev sahibinin kiracıyı evden çıkarması için 10 + 1 yıl geçmesi gerekmektedir. Kiracı kira sözleşmesinin bitimine 15 gün kalaya kadar bildirimde bulunarak kira sözleşmesini her zaman sona erdirebilir(Türk Borçlar kanunu madde 347)
Türkiye’de ev kiralandıktan sonra ev sahiplerinin sizden evden çıkmanızı istemeleri için belirli şartlar vardır. Ev sahipleri istedikleri zaman sizi evinizden çıkartamazlar ve sizi evinizden çıkartmak için dava açılması gerekmektedir. Bu dava süreçlerinin sonuçlanması en az 1 yıl sürmekte ve özet geçmek gerekirse ev sahipleri en az 1 yıldan önce sizleri evinizden çıkartamazlar. Mahkeme süreçlerinizi avukat ile takip ettiğiniz takdirde süreci daha sağlıklı ve hızlı takip edebilirsiniz.