Türkiye’de Öğrenci İkamet İzni

Öğrenci ikamet izni almak için neler gereklidir, ikamet izni alım süreci nasıl işlemektedir, hangi belgelere sahip olmamız gereklidir sizlere anlatmaya çalışacağız. Bu makalemizi sonuna kadar okuyarak tek başınıza öğrenci ikametine başvuracak ve öğrenci ikameti için gerekli belgeleri hazırlayacak seviyeye gelebilirsiniz.

Hemen açıklamaya başlıyalım;

İlk olarak sizlere süreci açıklayalım;
Öğrenci ikametine başvurmanız için ilk olarak Türkiye’ye öğrenci vizesi (Üniversite,doktora ve yüksek lisans için eğitim vizesi şartı yoktur) ile girmiş olmanız gerekmektedir. Türkiye’ye girildikten sonra ilk dereceorta derecedeüniversite veya doktora öğretimlerinden birisine kayıt olmanız gerekmektedir. Kayıt aşamasından sonra kayıt belgeniz ile birlikte Göç İdaresi Online başvuru sistemi üzerinden Öğrenci İkamet izni başvursu yapmanız gerekli ve en son olarak da evraklarınızı hazırlayarak randevu gününü beklemeksizin Üniversitenize evraklarınızı teslim etmeniz gerekmektedir.

Not: Kişiler 18 yaşına kadar aile ikamet izni ile Türkiye’de öğrenci olarak eğitim alabilirler. Aile İkamet izni olan 18 yaşından küçük kişilerin öğrenci ikamet izni almalarına gerek yoktur.

Öğrenci İkamet İzni Başvuru Süreci

Not: Öğrenci ikamet izni alma süreci normal ikamet izni süreçlerinden farklılıklara sahiptir. Öğrenci ikamet izni alma sürecinde evraklar göç idaresine değil ünüversiteye ve ayrıca ikamet izni randevusu da dikkate alınmadan randevu tarihi beklenmeden işlemler yapılır.

Öğrenci İkamet izni başvurusu süreci sırasıyla ;
1- Türkiye’de bir öğretim kurumuna kayıt yaptırmak. Eğer İlk okul,ortaokul veya lise düzeyinde öğrenci ikameti alınacaksa bu durumda amacına uygun eğitim vizesi ile Türkiye’ye giriş yapılmış olması gereklidir. Eğer üniversite,doktora veya yüksek lisans öğrenci ikametine başvuru yapılacaksa Türkiye’ye eğitim vizesi ile girme şartı yoktur.
2- https://e-ikamet.goc.gov.tr/ Göç İdaresinin online başvuru adresinden başvuru yapılması. Burada dikkat edilmesi gereken konu serbest vize süresi içerisinde başvurunuzu yapmanızdır.Vize süreniz bitmeden başvurunuzu mutlaka yapın. Türkiye’de kaçak durumuna düştükten sonra ikamet izni başvurusu yapmanız mümkün değildir.
3- Online başvuru yapıldıktan sonra randevu günü beklenmeksizin ve randevu alınmadan üniversite öğrencileri parmak izi vermek için randevu verilen göç idaresine gitmek durumundadırlar. Üniversite öğrencileri ikamet izni için gerekli evraklarını Göç idaresine teslim etmeyeceklerdir. Evraklarını üniversiteye teslim edeceklerdir. Parmak izi vermek için Göç İdaresine, evraklarını Üniversiteye teslim etmeden önce gidilmesi gerekir. Parmak izi vermeye gidilirken başvuru formu, öğrenci belgesi ve pasaportunuzu yanınıza alacaksınız. Parmak izi vermek için randevu gününün beklenmesine gerek yoktur. Online başvuru sonuçlandırılarak İkamet izni müracaat belgesi alındıktan sonra randevu günü beklenmeksizin parmak izi verilmeye gidilir. Parmak izi verildikten sonra da yine randevu günü beklenmeden Üniversiteye evraklar teslim edilir.
4- Evrakların hazırlanması süreci:
a)Eğer üniversite okuyorsanız evraklarınızı hazırlayarak Göç idaresinde parmak izi verildikten sonra üniversiteye teslim ediyorsunuz.
b)Eğer İlk okul, ortaokul, lise okuyorsanız evraklarınızı hazırlayarak Göç İdaresine teslim ediyorsunuz.
5- Başvuru sonucunuz vermiş olduğunuz cep telefonuna gelir.Evrakların teslim edilmesinden yaklaşık olarak 2 hafta sonra ikamet izni sonuçları telefonunuza gelmektedir.

İkamet iznine tek başınıza başvurmak istiyorsanız sizin için faydalı olabilecek bir rehber hazırladık, ikamet iznine başvuru sürecinin tüm ayrıntılarını bu rehberimizde bulabilirsiniz; İkamet İzni Nasıl Alınır?

Öğrenci İkamet İzni Şartları

1- Türkiye’de bir eğitim kurumuna kayıt yaptırmak. (Üniversite, Doktora öğrencileri, İlk okul ve ortaokul )
İlk ve ortaokul öğrencilerinin aile ikamet izni var ise bu durumda öğrenci ikamet izni almalarına gerek yoktur.

2- Türkiye’de kalacak adres belirlenmesi. Kirada kalınacaksa noterden kira sözleşmesi yapılması, yurtta kalınacaksa Yurt Müdürlüğünden alınacak imzalı kaşeli yurtta kalındığını gösteren belge.

3- İnsani ikamet izni sahibi kişiler ve geçiçi koruma altında bulunan kişiler öğrenci ikamet iznine gerek duymadan öğrenciliklerini devam ettirebilirler.

4- Çalışma izni olan kişiler öğrenci ikameti olmadan öğrenciliklerini devam ettirebilirler.

5- Aile ikamet izni ile kişiler 18 yaşına kadar eğitim ve öğretimlerini öğrenci ikamet izni olamdan devam ettirebilirler. Kişiler 18 yaşını geçtikten sonra öğrenci ikamet iznine başvuruda bulunmak durumundadırlar.

6- İlkokul ve ortaokul için Öğrenci ikametine başvuruda bulunulacaksa eğitim vizesi ile Türkiye’ye girmiş olma şartı aranmaktadır. Üniversiteler için eğitim vizesi şartı aranmamaktadır.(Uluslararası koruma kanunu yönetmeliği madde 35)

7- Öğrenci İkamet izni süresi kişinin öğrenim süresinden fazla olamaz. Üniversite 2 yıllık ise bu durumda ancak 2 yıllık öğrenci ikamet izni düzenlenebilir. Uygulamda 1’er yıllık olarak ikamet izni düzenlenmektedir. Öğrenci İkamet izni alınması yabancı kişinin anne babası için ikamet izni alma hakkı sağlamaz.Öğrenci İkamet izni alan kişinin eşi ve çoçukları ancak İkamet izni alma hakkı kazanır.

8- Özel ders alma, uzaktan eğitim ve açık öğretim için öğrenci ikamet izni düzenlenmez.

Öğrenci İkamet İzni Gerekli Belgeler

1- Başvuru Formu: Online başvuru sonrasında sistem tarafından verilecek olan formdur. Bu formu online başvuru sonrasında Göç İdaresi Online başvuru sistemi otamatik olarak size verir.
2- Pasaport Fotokopisi: Ülkeye giriş çıkış yapıldığını gösteren sayfa ve ayrıca fotoğrafın bulunduğu sayfanın fotokopisi.
3- Dört (4) adet fotoğraf
4- Geçerli Sağlık Sigortası
: Öğrencilerin geçerli sağlık sigortalarının olması gereklidir. Bu durumda öğrenci ikamet izni olan kişiler en az 1 yıllık yabancı sağlık sigortası yaptırmalıdırlar. Yabancı sağlık sigortası yaptırmak online olarak 15 dakikayı almaktadır. Google aracılığı ile yabancı sağlık sigortası yaptırmak istiyorum şeklinde yazıldığında birçok Sigorta acentası aracılığı ile sağlık sigortanızı yaptırabilir ve PDF formatında sağlık sigortanızı başvuru aşamasında kullanabilirsiniz.
5- Öğrenci belgesi: E-devlet aracılığıyla alınabileceği gibi kayıt olunan okul öğrenci işleri müdürlüğüne bizzat gidilerek de alınabilir. E-devlet uygulamasına “Öğrenci Belgesi” yazılarak çıkan ekrandan PDF olarak öğrenci belgesi alınabilir. E devletten alınan PDF direkt olarak başvurularda kullanılabilir.
6- Adres bilgilerinin gösterildiği belge : Kişi bir apartman dairesinde kiralama yaparak yaşıyorsa noterde yapılmış kira kontratı, yurtta kalınıyor ise yurtta kalındığına dair imzalı, kaşeli yurt tarafından hazırlanmış döküman,bir kişinin taahhütnamesi ile kalınıyorsa yabancı misafir taahhütnamesi. Öğrenci İkamet iznine kapalı mahallelerden de adres göstererek başvuruda bulunabilirsiniz. Öğrenci ikamet izinleri için kapalı mahalleler şartı geçerli değildir.
7- İkamet izni harcı ve kart bedelinin ödendiğini gösterir dekont: İkamet izni kart bedeli ve ikamet izni harçları İnterrraktif Vergi Dairesinden kredi kartı ile ödenebilir.
İkamet izni harcı ve kart bedeli nasıl ödenir?
8- Yerleşim yeri belgesi: Bu belge e-devlet aracılığı ile alınabilir. İlk başvurularda bu belgeye ihtiyacınız yoktur. Bu belge uzatma başvurularında gereklidir. İkamet iznini aldıktan sonra adres kaydı yapılır ve daha sonra e-devletten yerleşim yeri belgesi almanız mümkündür.Yerleşim yeri belgesi detayları.
9- UETS adresi: UETS adresi elektronik e posta sistemidir. Bu adresi PTT müdürlüklerine giderek bizzat alabilirsiniz. Bu adrese sadece uzatma başvurularında ihtiyacınız olacaktır.

Not: Kalınan sürede yeterli maddi imkana sahip olunduğuna dair beyan ile ilgili bir belge belirtmemize gerek bulunmamaktadır. İkamet izni gerekli belgeler arasında geçen bu şart online başvuru sırasında vermiş olduğumuz gelir beyanı ile karşılanmaktadır.Bu şart için öğrenciler ayrıca banka hesabı dökümü gibi belgeler göstermek zorunda değillerdir.

İkamet izni ile ilgili gerekli belgeler ile ilgili detaylı bilgi için : İKAMET İZNİ BELGELERİ DETAYLI AÇIKLAMLAR

Öğrenci İkamet İzni Vize Şartı

Bu başlık altında anlatmak istediğimiz konu Türkiye’de öğrenci ikamet izni almak için amacına uygun vize ile Türkiye’ye gelmemiz gerekiyormu ?
Bu soruyu kanuni maddelere göre açıklayalım; Uluslararası koruma kanunu yönetmeliği madde 35’e göre;

-İlk okul
-Ortaokul
-Lise için;
öğrenci İkamet izni alınacaksa bu durumda Amacına uygun olarak Eğitim Vizesi İle Türkiye’ye giriş yapılmış olması gereklidir. Burada saydığımız seviyede eğitim kurumları için amacına uygun Eğitim Vizesi ile Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra ancak öğrenci ikamet iznine başvurulabilir.

-Üniversite
-Yüksek lisans
-Doktora öğrencileri için;
amacına uygun eğitim vizesi ile Türkiye’ye giriş yapmış olma şartı yoktur.
Örnek: Yabancı kişi turist vizesi ile Türkiye’ye giriş yaptı ise bu durumda Üniversite için öğrenci ikamet izni alma koşulları oluştuysa bu durumda öğrenci ikamet iznine başvuruda bulunabilir.

Üniversite Öğrencilerinin Çalışma Hakları

Üniversite öğrencileri ancak eğitimlerine başladıklarından 1 yıl sonra çalışma hakkı elde ederler. Bu durumda üniversite öğrencileri Çalışma Bakanlığına başvuruda bulunarak çalışma izni talebi yapabilirler.

Ayrıca Uluslararası Koruma Kanunu Yönetmeliği madde 26/4’e göre çalışma izni sahibi yabancı kişiler öğrenci İkamet izni almadan öğrenim hayatlarına devam edebilirler. Çalışma izinleri aynı şekilde devam eder. Kişilerin çalışma izinleri bitmesi durumunda öğrenci İkamet izni almaları gereklidir.

Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin çalışma hakkı
MADDE 38 – (1) Türkiye’de öğrenim gören yüksek lisans ve doktora öğrencileri,çalışma iznialdıkları takdirde çalışabilirler.
(2) Çalışma iznialan öğrencilerin çalışma izni sürelerinin tamamı, ikamet izni süreleri toplamına dâhiledilir. Aynı dönem için geçerli olan öğrenci
ikamet iznisüreleri bu hesaplamaya dâhiledilmez.
(3) Çalışma izni alan öğrenciler, çalışma izninin geçerli olduğu süre içinde öğrenci ikamet izni alma yükümlülüğünden muaf tutulurlar. Ancak
yabancı,çalışma iznisüresi bittiğinde veya uzatılmadığında öğrenci ikamet izni almak zorundadır

Uluslararası Koruma Sahipleri ve Öğrenci İkamet İzni

Türkiye’de yabancı kişiler;
-Uluslarası Koruma statüsüne
-Geçici Koruma Statüsüne
-İnsani İkamet İznine
sahipseler öğrenci ikamet izni almadan öğrenimlerini sürdürebilirler.(Uluslararası koruma kanunu yönetmeliği madde 26)

Av. Cihat BALTAŞ

Avukat Cihat BALTAŞ 2006 Yılında Polis Koleji, 2010 Yılında Polis Akademisi, 2016 Yılında Yalova Hukuk Fakültesini derece ile bitirmiş olup meslek hayatı boyunca yabancı hukuku alanında çalışmalar yapmış ve uzmanlaşmıştır. Halen İstanbul Kadıköy’de avukatlık yapan Cihat BALTAŞ BaltaşGlobal hukuk ve danışmanlık bürosunun kurucusudur.

ikamet izni,oturum izni e randevu , il göç idaersi
ikamet izni,oturum izni e randevu , il göç idaersi
istanbulda ikamet izni almak

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir