İkamet İzni Başvuru Rehberi
This page is available in English please click
Yazar: Avukat Cihat BALTAŞ / İstanbul / 15.11.2024
Bu yazımızda Türkiye’de ikamet iznine başvuru konusunda sizlere detaylı bilgiler vereceğiz, ikamet iznine (oturum izni) nasıl başvurulur, başvuru sırasında nelere dikkat etmemiz gerekir sizlere detaylı bir şekilde bahsedeceğiz.
Yazımızı okuduktan sonra Türkiye’de ikamet iznine Göç İdaresi -e ikamet başvuru adresinden online olarak tek başınıza başvurabileceksiniz, başvuru sonrasında Göç İdaresi için gerekli belgeleri hazırlayabileceksiniz. Bütün işlemleri sıfırdan başlayarak sizler için açıklıyoruz. Hemen başlayalım;

İkamet İznine Nasıl Başvuracağım?
Tüm ikamet izni başvuru aşamalarını sizler için anlattık,hemen başlayalım;
1- İkamet izni başvurusu için ilk olarak size söylememiz gereken konu yasal olarak Türkiye’de kalıyor olmanız gerekliliğidir. Yasal olarak Türkiye’de bulunmayan kişiler, yani kaçak olarak Türkiye’de bulunan kişiler ikamet iznine başvuruda bulunamazlar. Göç idaresi online başvuru sistemi kaçak olarak Türkiye’de bulunan yabancıların başvurularını kabul etmemektedir. Aynı şekilde yurt dışından, Türkiye’ye giriş yapmadan da ikamet iznine başvuru yapılması mümkün değildir.
2- İkamet izni online başvuru öncesinde sağlık sigortası, kalacak bir adres, pasaporta ihtiyacımız vardır. Yabancı sağlık sigortasını yaptık, nerede kalacağımızı da biliyoruz şimdi online başvuru aşamasına geçebiliriz.
3- Google’a “-e ikamet başvuru” yazarız. Çıkan adreste online başvurumuza devam ederiz. İkamet izni resmi online başvuru sayfası : https://e-ikamet.goc.gov.tr/
Not: Kendilerini Göç İDaresi gibi göstererek sizleri dolandırmaya çalışan üçüncü kişilere itibar etmeyiniz. İkamet izni başvurusunu kendiniz bizzat yapabilir veya bir avukat aracılığı ile ancak yapabilirsiniz. Diğer kişilere itibar etmeyiniz.
4- Online başvuru aşamasını burada detaylı bir şekilde açıklamayacağız. Online başvuru aşamasını detaylı bir şekilde öğrenmek istiyorsanız detaylı açıklamalarımızın olduğu İKAMET İZNİ BAŞVUSU ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz. Sizler için ingilizce ve Türkçe olacak şekilde 40 sayfalık bir rehber hazırladık.
5- Online başvuru tamamlandıktan sonra sistem size bir randevu günü verecektir. Genellikle online başvuru tamamlandıktan 2 hafta sonraya göç idaresine randevu verilmektedir. İkamet izni başvuru formunuzu yazıdırdıysanız online başvurunuz tamamlanmış demektir.
6- Online başvuruyu tamamladık, randevu günümüz de var. Burada randevu günü ile alakalı söylememiz gereken konu ; bazen Göç İdaresi yoğun olan zamanlarda online başvuru sonrasında hemen randevu gününü bildirmemektedir. Randevu tarihi ve saati daha sonradan Göç İdaresi tarafından cep telefonunuza gönderilmektedir.
7- Randevu gününe kadar yapılması gereken ikamet izni için gerekli belgelerin hazırlanmasıdır. Bu aşamada hazırlanması gereken belgeler ile ilgili detaylı bilgi vermeyeceğiz. Detaylı bilgi için lütfen İlgili yazımızı okuyunuz. İkamet İzni gerekli Belgeler.
8- İkamet izni ile ilgili belgelerimizi hazırladık, randevu gününde göç idaresine gidiyoruz. Göç idaresine belgelerimizi pembe dosya içerisinde vermemiz gereklidir. Pembe dosya için endişelenmenize gerek yok, Göç İdarelerinin yanında bulunan her dükkandan kolayca satın alabilirsiniz.
9- Göç İdaresine gittiğinizde eğer evraklarınızda eksiklik yok ise bu durumda evraklarınız teslim alınacak ve parmak izi vererek başvurunuz tamamlanacak. Eğer evraklarınızda bir eksiklik var ise bu durumda size 30 gün süre verilecek ve bu 30 gün içerisinde evraklarınızı tamamlayarak göç idaresine tekrar vermeniz gerekmektedir.
10- Evraklarınızı eksiksiz teslim etmenizden yaklaşık olarak 2 hafta sonra online başvuru sırasında vermiş olduğunuz cep telefonuna ikamet izni başvurunuzun sonucu SMS olarak gelmektedir. Bu aşamada sonuca göre hareket etmeniz gerekmektedir.
11- Eğer ikamet izni başvurunuz kabul edildiyse bu durumda ikamet kartınızı beklemelisiniz ve ikamet izni kartınız evinize gönderildikten sonra Göç İdaresine giderek adres kaydı yapmalısınız . YABANCILAR İÇİN ADRES KAYDI ? Kanunlara göre ikamet izninız onaylandıktan 20 gün sonra adres kaydınızı yaptırmanız gerekmektedir.
Eğer ikamet izni başvurunuz red edildi ise bu durumda 10 gün içerisinde Türkiye’yi terk etmeniz gerekmektedir. İkamet izni başvurunuzun red edilmesine karşı Türk mahkemelerinde dava açabilirsiniz. Ancak unutmayın mahkeme açmanız size Türkiye’de kalma hakkı vermeyecektir. Ülkenize dönmeniz gerekmekte ve ülkenizde mahkeme sonucunuzu beklemeniz gerekmektedir.
Not: Turizm amaçlı yapılan başvurularda Turizm amacınıza uygun olarak seyahat rehberi hazırlanması sizin için uygun olacaktır.
Detaylı Başvuru Rehberi
İkamet izni başvuru aşamalarının her detayını açıkladığımız ilgili yazımızı resme tıklayarak okuyabilirsiniz.
Detaylı yazımız için : İKAMET İZNİNE NASIL BAŞVURULUR?
Maaliyet ve Süreler
İkamet izni alma maaliyeti genel olarak şu kalemlerdir;
İkamet izni harcı : 2000-3000 TL
İkamet İzni kart bedeli: 810 TL
Yabancı sağlık sigortası: 3000 TL
Diğer Giderler : Bu kalemde eğer ev kiralaması yapacaksanız ortalama bir evin kirasını bu kalemde hesaplayabilirsiniz, ikamet iznine avukat aracılığı ile başvuru yapacaksınız 300 – 500 USD arası değişen avukatlık ücreti ekleyebilirsiniz.
DETAYLI BİLGİ İÇİN : Türkiye’de Oturum İzni Alma Maaliyeti 2025
İkamet izni alma başvuru sonrası ne kadar zaman alır?
İkamet izni online başvuru sonrasında yaklaşık 2 hafta sonraya randevu verilmekte ve randevu tarihinden sonra 2 hafta içinde ikamet izni başvuru sonucumuz belli olmaktadır. Yani ikamet izni başvuruları Türkiye’de yaklaşık olarak 1 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.
İkamet izni başvurusu yurt dşından yapılırmı ?
İkamet iznine ancak Türkiye içerisinden başvuru yapabilirsiniz, yurtdışından ikamet izni başvurusu yapılamamaktadır. İkamet izni başvuru online Göç İdaresi sitesi başvuruları kabul etmemektedir.
İkamet iznine başvuru sonrasında sonucumu beklerken yurt dışına çıkış yapabilirmiyim?
Evet, 15 günü geçmeyecek şekilde yurt dışına çıkış yapılabilir. Yurt dışına çıkış için Göç İdaresine başvuruda bulunarak müracaat belgesi almanız gereklidir.
Av. Cihat BALTAŞ
Avukat Cihat BALTAŞ 2006 Yılında Polis Koleji, 2010 Yılında Polis Akademisi, 2016 Yılında Yalova Hukuk Fakültesini derece ile bitirmiş olup meslek hayatı boyunca yabancı hukuku alanında çalışmalar yapmış ve uzmanlaşmıştır. Halen İstanbul Kadıköy’de avukatlık yapan Cihat BALTAŞ BaltaşGlobal hukuk ve danışmanlık bürosunun kurucusudur.