TÜRKİYE’DE LİMİTED ŞİRKET KURMAK

Türkiye’de şirket kurulumu genel olarak karmaşık bir konudur, eğer Türkiye’de ticari hayata atılmak istiyorsanız ve Türkiye’de ticari hayat hakkında bilginiz sınırlı ise şirket kurulumu sizin için zahmetli bir iş olabilir.

Bu aşamada baltaşglobal olarak sizlerin sorularını ücretsiz yanıtlıyoruz ve şirket kurulumu ile alakalı sizlere yardımcı oluyoruz. Danışmanlık almak istemiyorsanız da yazımızı sonuna kadar okuyarak da şirketiniz kolayca kurabileceğinizi düşünüyoruz.

Türkiye’de Türk Ticaret Kanununa göre 5 farklı çeşitte şirket kurulabilir:
Limited şirket kurulumu

1- Anonim Şirket
2- Limited Şirket
3- Kollektif Şirket
4- Komandit Şirket
5- Kooperatifler

*Anonim Şirket, *Limited Şirket ve *Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket sermaye şirketleridir. Sermaye şirketlerinde ortaklar yalnızca taahhüt etmiş oldukları sermaye ile şirkete karşı sorumludur.

Adi komandit şirket ve kollektif şirket ise şahıs şirketleridir. Şahıs şirketlerinde ortakların şirket borçlarından ikinci dereceden ve sınırsız sorumluluğu esası geçerlidir

Türk ticaret hayatında genel olarak yaygın olan şirket türleri %83 Limited Şirket ve %12 ile Anonim Şirketlerdir.

Bu yazımızda sizlere Limited Şirketler hakkında bilgi vereceğiz.

Do you have any questions? Please feel free to contact us from the contact section. Your questions are answered confidentially and quickly.

LİMİTED ŞİRKET

Limited Şirketlerin kuruluşu Türk Ticaret Kanununda detaylı bir şekilde düzenlenmiştir. Türkiye’de Limited Şirket tek bir kişi tarafından kurulabilir. Ortakların sayısı 50 kişiyi geçemez, ortaklar gerçek kişi veya tüzel kişi olabilir. (TTK m. 574)

Türk vatandaşı olan veya yabancı olan bir kişi tek başına Limited Şirket kurulumunu yapabilir. Ancak yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de yerleşik bir avukat aracılığıyla şirket kurulum işlemlerini tamamlamaları tavsiye olunur. BaltasGlobal in uzman avukatlarından yardım alarak şirketinizi kurabilirsiniz.

Limited Şirketin ortaklarının sorumlulukları sınırlıdır. Ortakların sorumluluklarının sınırlanması demek şirketin borçlarına karşı ortaklar sadece taahhüt ettikleri sermaye miktarları ile sorumlu olmaları demektir. Ancak ortaklar şirketten tahsil edilemeyen kamu borçları ile alakalı olarak kişisel mal varlıkları ile de sorumludurlar. Örneğin; şirketin devlete olan vergi borcundan dolayı siz sahip olduğunuz mal varlıklarını kaybedebilirsiniz ve evinizin üzerine haciz gönderilebilir.

Limited Şirket Sermaye Miktarı

Limited şirket sermayesi 7887 sayılı cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 10.000 Türk Lirasından 50.000 Türk Lirasına çıkartılmıştır. Limited şirket kurulumundan itibaren en az 2 yıl içinde bankaya bu miktar ödenmelidir. Ancak bankalarda şirket hesabı açılımında ve şirketinizin ticari hayatın işleyişinde itibarlı bir yerinin olmasını istiyorsanız burada sermaye miktarının yüksek gösterilmesinin önemi büyüktür.

Limited Şirket Kurulumu Süreci

Türkiye’de şirket kuruluş süreci ortalama olarak 2 – 3 gün arasında sürmektedir diyebiliriz. Bu bölümde sizlere ayrıntılı olarak şirketin kuruluş işlemlerini anlatacağız.

Türkiye’de şirket kuruluşu harçtan muaftır ancak kişiler Ticaret sicil müdürlüğüne gittiklerinde birçok kalem için ödeme yapmaktadırlar. Ticaret sicil sözleşme yayınlanma bedeli, defter bedelleri vb. Ticaret sicil müdürlüğünde yapılan ödemeler 2024 yılı ocak ayı için 6000 TL – 8000TL arasında değişmektedir.

Yabancı gerçek ve tüzel kişilerin Türkiye’de şirket kurması, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile aynı kurallara tabidir. Ancak Türkiye’de şirket kuracak olan yabancı kişi Türkçe bilmiyorsa bu kişinin şirket kurulumu sırasında yanında yeminli tercüman olması gerekmektedir

Size Türkiye’de yabancılar için şrket kurma süreci hakkında bilgi verebilecek ve kafanızda süreci anlayabileceğiniz bilgiler vermeye çalıştık:

Türkiye’de yabancılar için limited şirket kurulum süreci ;
1-Yabancılar için Türkiye’de şirket kurulumu için çalışma izni veya oturum iznine ihtiyaç duyulmamaktadır. Yabancılar tek başına hiçbir Türk vatandaşına ihtiyaç duymadan Türkiye’de şitket kurabilir ve şirketin tek ortağı ayrıca müdürü olabilir.

2-Yabancı kişilerin yeminli tercümandan pasaport tercümesi yaptırılmalı ve gerekli belgeler arasında bu belge de olmalı. Ticaret sicil müdürlüğü sistemine kayıt ettirilmelidir.

3-Yabancı kişi için İnterraktif vergi dairesinden geçici vergi numarası alınması gereklidir.

4-Ticaret Bakanlığı Mersis web sitesine gidilerek yabancı kişinin şirketi için online başvuru yapılarak şirket kurulum sürecine başlanması gerekmektedir.Online başvuru sürecinden önce şirket kurulumu ile alakalı bazı ön hazırlıkların yapılması gerekmektedir.

*Şirketin adersi belrilenmelidir. Sanal adres kiralanabilir veya bir ofis kiralaması yapılabilir.
*Şirketin pay sahiplari belirlenmelidir.
*Şirketin unvanı belirlenmelidir.
*Şirketin faaliyet alanı ve bu faaliyet alanına uygun ance kodları hazırlanmalıdır.
*Şirketin iletişim bilgileri belrilenmelidir.

5-Mersis adresinden online başvuru yapılır ve bu başvuru onayladıktan sonra size yaklaşık 2 gün sonraya randevu verir.

6-Randevu gününde şirketin evrakları hazırlanması gerekmektedir. Yabancı için kurulacak şirketin evrakları ile birlikte Ticaret Sicil Müdürlüğün’ne gidilir ve evraklar teslim edilir. Evraklar Ticaret Sicil Müdürlüğü yetkilisine teslim edilir ve gerekli kontroller yapıldıktan sonra yaklaşık 5 saat içinde şirket ticaret sicil gazetesinde yayınlanır ve şirket kurulmuş olur.

Randevu konusunda dikkat edilecek durumlar; randevuya gidilmeden önce şirket için gerekli harçların yatırılması ve randevu saatine geç kalınmaması gereklidir. Randevu sırasında harçların yatırılması için yanınızda nakit para götürülmesi tavsiye olunur, kredi kartı ile ödeme yapılamamaktadır.

Önemli not: Şirketi kuracak kişi Türkçe bilmiyor ise Ticaret Sicil Müdürlüğünde yabancı kişi ile birlikte yeminli tercüman bulunması gerekmektedir. Normal resmi olmayan tercüman kabul edilmemektedir.

7-Artık şirket kuruldu ancak hala şirket için bazı birkaç adıma ihtiyacımız var.

*Şirketin temsilcisi için imza sirküleri, şirketinizin muhasebe işlemeleri için Baltasglobal’e vekalet verilmesi.
*Şirketin ticari banka hesabının açılması
*Vergi dairesine başvuruda bulunularak vergi kaydının başlatılması ve gerekli online işlem şifrelerinin alınması.
*Şirket adresinde vergi memurlarının yoklaması için hazır bulunarak vergi yoklamasının yapılması.

Şirket kurulumu ile alakalı daha detaylı bilgi için ilgili makalemize ulaşabilirsiniz tıklayınız.

ikamet izni,oturum izni e randevu , il göç idaersi
ikamet izni,oturum izni e randevu , il göç idaersi
istanbulda ikamet izni almak

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir