Yabancılar için Diploma Denklik Başvuruları YÖK
Türkiye dışında üniversite, yüksek lisans ve doktora yapan yabancı veya Türk vatandaşları diplomalarının Türkiye’de geçerli olması için YÖK(Yüksek Öğretim Kurumu)’e denklik başvurusu yapmaları gerekmektedir. Bu yazımızda YÖK denklik başvurusu nasıl yapılır ve YÖK denklik başvurusu için gerekli belgeler nelerdir sizlere detaylı bir şekilde açıklamaya çalışacağız.
YÖK denklik başvurusu süreci nasıldır?
1- İlk olarak denklik başvurusu yapacak kişinin yabancı kimlik numarası alınır. Türk vatandaşları TC numaralarını kullanacaklardır.
2- Daha sonra yabancı kişi için e devlet şifresi alınır.
3- E-Devlet üzerinden Yurtdışı Diploma Denklik Ön Başvuru İşlemi yazılır ve çıkan başvuru sayfasından online başvuru yapılır ve YÖK’ten randevu alınır.
4- Online başvuru sonucunda gerekli belgeler hazırlanır.
5- Gerekli belgeler hazırlandıktan sonra YÖK Tanıma Ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığına gidilerek evraklar teslim edilir. (Sadece Ankara’da)
Yök Denklik başvurusu Evrakları nereye teslim edilecek ? Adres: “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Üniversiteler Mah. 1600. Cad. No:10 06800 Bilkent Ankara-Türkiye”
6- Belgeler teslim edildikten sonra YÖK ilgili ülke konsolosluğu aracılığı ile yazışmalar yapmakta ve ilgili üniversiteden gelecek olan cevabı beklemektedir. Olumlu cevap gelmesinden sonra denklik belgesini alabilirsiniz. Tüm süreç e-devlet başvuru sekmesinden kontrol edilebilir.
Avukattan yardım alarak başvuru:
Denklik başvurunuzu doğru ve profesyonel birşekilde yapmak istiyorsanız, Ankara’ya giderek evrakları teslim etmek için vaktiniz yoksa, evraklarınızı güvenilir bir avukata teslim etmek istiyorsanız BaltaşGlobal ile iletişime geçerek denklik sürecini avukat ile birlikte yapabilirsiniz.
Şimdi yukarıda özet olarak geçmiş olduğumuz sürecin ayrıntılarını sizlere açıklayalım;

YÖK denklik başvurusu nedir?
Yurt dışında alınan diplomaların Türkiye’de geçerli olabilmeleri için YÖK Tanıma ve Denklik Hizmetleri Dairesine denklik başvurusu yapılması gerekmektedir. YÖK’e yapılan denklik başvurusu ile YÖK Denklik Belgesi alarak yurtdışından alınan diplomayı Türkiye’de geçerli hale getirebilirsiniz.
Yurt dışından alınan diplomaların Türkiye’de tanıma ve denklik başvurusu yapılmasından sonra ancak Türkiye’deki üniversitelere denk bir diplomanız olacaktır.
YÖK Denklik Başvurusu Gerekli Belgeler
YÖK denklik başvurusu için online olarak başvuru yapıyoruz ve online başvuru yapıldıktan sonra devam eden sayfada bir randevu butonu karşınıza çıkıyor. Bu randevu bölmesinden randevu alarak Ankara’da bulunan YÖK Tanıma Ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığına gidilerek evraklar teslim edilir. (Sadece Ankara’da). Bu başlığımızda Ankara’ya giderken YÖK Denklik Başvurusu Gerekli Belgelerini sizlere anlatacağız.
YÖK Denklik Başvurusu Gerekli Belgeleri;
1- Denklik başvuru formu. (aşşağıda örnek görseli inceleyebilirsiniz)
Bu form online başvuru sonrasında sistem tarafından otamatik olarak oluşturulur. Online başvuru yapıldıktan sonra sistemden renkli çıktı alınarak imzalanması gereklidir.
2- Rıza Beyanı.
Sitemde bulunan Rıza Beyanı formu doldurulmalı ve imzalanmalıdır.
3- Pasaport Fotokopisi ve ikamet kartı/Çalışma izni kartı fotokopisi (Renkli fotokopi)
4- Denkliği talep edilen diplomanın aslı
Diplomanın aslını yanınızda götürerek görevlilere ibraz etmeniz gereklidir. Görevliler aslını inceledikten sonra size geri vereceklerdir.
5- Denkliği talep edilen diplomanın noter onaylı tercümesi
6- Trankript belgesinin aslı
Transkript belgesinin aslını yanınızda götürerek görevlilere ibraz etmeniz gereklidir. Görevliler aslını inceledikten sonra size geri vereceklerdir.
7- Transkript belgesinin noter onaylı tercümesi
8- Diploma Denklik Başvurusunda Bulunan Kişinin Gerekçesi
Yabancı uyrukluların ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarına mezuniyet tanıma veya diploma denklik belgesi başvurusunda bulunmalarının gerekçesini gösteren yazılı beyanları.
9- Başvuru ücretinin yatırıldığını gösteren dekont.
Başvuru ücreti ne kadardır ve nasıl yapılır?
Başvuru ücreti 2025 yılı için 1.000,00(bin) – Türk Lirasıdır. Ücret eft ile Yükseköğretim Kurulu Strateji Geliştirme Başkanlığının sitesinde bulunan İBAN numarasına açıklama yapılarak gönderilir. Açıklama “Ahmet Ahmet adına denklik başvuru ücretidir” şeklinde yapılabilir.
YÖK Denklik Başvurusu Nasıl Yapılır?
İlk olarak denklik başvurusu için online olarak YÖK’e denklik ön başvurusunda bulunmamız gerekmektedir. Ön başvuru işlemi https://denklik.yok.gov.tr/online-basvuru adresinden yapılmaktadır. Burada kişiler bu adrese girerek gerekli bilgileri doldurur ve online ön başvurusunu tamamlar.
Burada dikkat edilmesi gereken Yabancı şahıslar ve Türk Vatandaşları için iki ayrı başvuru olduğudur. TC kimlik nosuna sahip Türk Vatandaşları kendilerine uygun olan sekmeden başvuru yapmaları gerekmektedir.
99 ile başlayan yabancı kimlik numarası olmayan şahısların denklik başvurusunda bulunmaları mümkün değildir. 99 ile başlayan yabancı kimlik numarası olmayan kişiler ilk olarak ikamet izni veya çalışma izni almaları gerekmektedir.
Aşşağıda online başvuru aşamalarını detaylıca sizler için anlattık;
1- Sisteme Bilgilerin Girilmesi

Bu aşamada gerekli bilgileri dolduruyoruz. Bilgiler doldurulduktan sonra karşımıza belge yükleme bölümü çıkacaktır.
2- Sisteme Belgelerin Yüklenmesi
Bu belge yükleme bölümünden belgeleri yüklüyoruz. Sisteme yüklenmesi gereken belgeler;
1- Kimlik kartı pasaport renkli fotokopisi
2- Orjinal Diploma renkli
3- Diplomanın yeminli Türkçe tercümesi ve noter onaylı renkli fotokopisi
4- Transkriptin aslı
5- Transkriptin Türkçe tercümesi ve noter onaylı renkli fotokopisi
6- Rıza beyanı belgesi – RIZA BEYANI

3- Belgelerin Teslim Edilmesi İçin Randevu Alınması
Online olarak gerekli yerler doldurulduktan spnra karşımıza randevu alma sayfası çıkmaktadır. Bu randevu alma sayfasında randevumuzu alarak randevu gününde evrakları fiziksel olarak Ankaraya teslim etmemiz gereklidir. Evrakları şahsen teslim edebileceğiniz gibi avukata vekalet vererek te teslim edebilirsiniz.
YÖK tanıma ve denklik belgelerinin teslim edileceği adres: YÖK Tanıma Ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığına
Yök Denklik başvurusu Evrakları nereye teslim edilecek ? Adres: “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Üniversiteler Mah. 1600. Cad. No:10 06800 Bilkent Ankara-Türkiye”
4- Denklik Ön Başvuru Formu Alınması
Tüm online başvuru işlemlemleri tamamlandıktan sonra karşımıza Denklik ön başvuru formu çıkacaktır. Bu form başvuru sayfasından indirilerek yazdırılmalı, imzalanmalı ve başvuru gününde hazır edilmelidir.
Online başvuru dilekçesi örneği;

Başvuruda dikkat edilmesi gereken konular?
Denklik işlemleri ile ilgili sorun yaşamak istemiyorsanız başvurunuzu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. Diplomanızı aldığınız ülkeye göre başvurularda farklılıklar olabilmektedir. Başvurunuzun olumlu sonuçlanabilmesi için YÖK Tanıma ve Denklik Hizmetleri Dairesinin başvuruyu nasıl istediğine dikkat edilmeli ve ona göre ön hazırlık yapılarak başvuru eksiksiz olarak yapılmalıdır.
Dosya yükleme bölümünden sizden istenen belgeleri renkli olarak taratarak yükleyiniz. Yüklediğiniz belgeler PDF formatında olmalıdır.
Başvurunuzu sonlandırdıktan sonra son ekrana yönlendirileceksiniz bu ekrandan başvuru belgenizin son halini yazdırmalı ev imzalamalısınız. Bu belgeyi randevu gününde Ankara’da YÖK idaresi başkanlığına teslim edeceğiz.
Diploma denklik başvurusu ne zaman sonuçlanır?
Evraklar teslim edildikten sonra genel olarak süreler değişiklik göstermektedir. Evrakları teslim alan YÖK tanıma ve denklik daire başkanlığı diplomanın geldiği konsolosluğa yazı yazmaktadır. Yazıda denklik için başvurulan diplomanın gerçek olup olmadığı sorulmakta ve konsolosluktan cevap gelmesi beklenmektedir. Genel olarak ülkelerin cevap verme hızlarına göre başvurunuzun sonuçlanma süresi değişmektedir.
Bizim BaltaşBlobal şirketi olarak yapmış olduğumuz başvurularda tecrübelerimize göre ABD vatandaşları için sonuçlanma süresi 1,5 ay , Kıbrıs için sonuçlanma süresi 1 ay , İran vatandaşları için sonuçlanma süresi 1 yıl ve üzeri, ispanya vatandaşları için 4 ay, İngiltere için 2 ay, Brazilya için 6 ay olarak tecrübe edilmiştir. Bu süreler kesin süreler olmayıp konsolosluk çalışanlarının cevap verme sürelerine ve gösterdikleri özenlere göre değişmektedir.
Av. Cihat BALTAŞ
Avukat Cihat BALTAŞ 2006 Yılında Polis Koleji, 2010 Yılında Polis Akademisi, 2016 Yılında Yalova Hukuk Fakültesini derece ile bitirmiş olup meslek hayatı boyunca yabancı hukuku alanında çalışmalar yapmış ve uzmanlaşmıştır. Halen İstanbul Kadıköy’de avukatlık yapan Cihat BALTAŞ BaltaşGlobal hukuk ve danışmanlık bürosunun kurucusudur.