Yabancılar İçin Ehliyet Alımı

Yabancı kişiler Türkiye’de nasıl ehliyet alırlar?

1- Yurtdışı ehliyetini Türk ehliyetine çevirmek
2- Sürücü kursuna giderek ehliyet alımı. (Türkçe veya ingilizce ehliyet sınavı geçerek ehliyet almak)

Şimdi sırası ile bu iki yöntemi detaylandıralım sizler için:

Türkiye’de yabancılar için ehliyet alımının iki yolu vardır. Yabancı kişiler kendi ehliyetlerini Türkiye’de Türk ehliyeti ile değiştirebilirler veya herhangi bir Türk vatandaşı gibi sürücü ehliyet kursuna giderek ehliyet alabilirler.

YABANCI ÜLKEDEN ALINAN EHLİYET TÜRKİYE’DE NE KADAR ZAMAN KULLANILABİLİR?

Yabancı ülkeden alınan sürücü belgeleri ile Türkiye’ye giren kişiler YABANCI EHLİYETLERİNİ Türkiye’ye girişlerinden itibaren;
*Türk Vatandaşları 1 yıl
*Yabancı vatandaşları ise 6 ay kullanabilirler.

Alman ehliyeti Türkiye’de kaç ay kullanılır sıkça tarafımıza sorulan sorulardan olduğu için burada açıklayalım;
Alman ehliyeti de yukarıda belirttiğimiz şartlara tabidir. Eğer alman ehliyetiniz varsa bu eliyeti Türk Vatandaşı iseniz 1 yıl, Alman vatandaşı iseniz 6 ay Türkiye’ye girişinizden itibaren kullanabilirsiniz.
Mavi kart sahibi kişiler Türk Vatandaşı sayılmadıkları için Alman ehliyetlerini ancak 6 ay kullanabilirler. Çift vatandaşlığa sahip ve bu vatandaşlıklardan birisi Türk vatandaşlığı ise 1 yıl kullanabilirsiniz.

YABANCI ÜLKEDEN ALINAN EHLİYETLERİN TÜRKİYE’DE KULLANILMA ŞARTLARI?

Türkiye bazı ülkeler ile ( KARAYOLU TRAFİĞİ KONVANSİYONUNA TARAF ÜLKELER ) ehliyet geçerlilik anlaşması imzalamıştır. Bu anlaşmaya taraf olan ülkelerden bir ehliyetiniz varsa Türkiye’de bu ehliyetinizi kullanabilirsiniz. Bu ehliyeti 90 günlük vize serbestesi süresi içerisinde veya ikamet izni süresi içerisinde kullanabilirsiniz. Ancak her halukarda Türkiye’ye girişinizden itibaren aralıksız 6 ay (Türk vatandaşları 1 yıl kullanabilir) bu ehliyeti kullanabilirsiniz. Bu süreler sonunda Türk ehliyetine sahip olmanız gerekmektedir.

Eğer yabancı ehliyetinizi sorunsuz olarak Türkiye’de kullanmak istiyorsanız ehliyetinizin noter onaylı Türkçe tercümesini de yaptırmanız ve araç kullanırken yanınızda taşımanız önerilir. Polis kontrollerinde noter onaylı tercümeyi gösterdiğinizde kendinizin ehliyetnini ispat edebilirsiniz.

1-Yurt Dışı Ehliyeti Nasıl Türk Ehliyetine Çevrilir

HANGİ ÜLKEDEN ALINAN EHLİYETLER DEĞİŞİM HAKKINA SAHİP?

Bu yöntemden yararlanılabilmek için ehliyetimizi aldığımız ülkenin önemi vardır. Yabancı kişinin ehliyeti almış olduğu ülke ilk olarak “Sürücü Belgesi Konvensiyona Üye Hangi Ülkeler” den birisi olması gerekmektedir.Yani ehliyeti aldığınız ülke aşşağıda sayılan taraf ülkelerden birisi olursa Türkiye’de yabancılar için ehliyet değişimi seçeneğinden yararlanabilirsiniz.

Ehliyet değişim anlaşmasına taraf ülkeler (Karayolu Trafiği Konvansiyonuna taraf ülkeler 2025):

Karayolu Trafiği Konvansiyonuna taraf ülkeler 2025

Yabancılar için ehliyet değişimi nasıl yapılır?

Yabancılar yukarıda listede gösterilen ülkelerden birsinden ehliyete sahipseler ve Türkiye’de 6 aydan fazla bulunan ikamet iznine sahipseler bu durumda ehliyetlerini İlçe Nüfus Müdürlüklerinden değiştirebilirler. İzlenmesi gereken yol şu şekildedir:

1- RANDEVU ALMA– Ehliyetlerini değiştirmek için adres kaydınızın olduğu İlçe Nüfus Müdürlüğünden randevu alıyorsunuz. https://randevu.nvi.gov.tr/ adresine giderek “sürücü belgesi” sekmesinden randevu alınır.

2- EVRAKLARI TESLİM-Randevu gününde ilçe nüfus müdürlüğüne giderek gerekli evrakları teslim ediyorsunuz. (Aşşağıda ayrıntılı evraklar açıklanmıştır)

3- YAZIŞMALARIN YAPILMASI SÜRECİ-İlçe nüfus müdürlüğü sizden gerekli belgeleri alarak ehliyeti almış olduğunuz ülkeye resmi yazı yazarak ehliyetinizin geçerli olup olmadığını öğrenecektir. Ehliyeti aldığınız ülkeden onay yazısı geldiği zaman ilçe nüfus müdürlüğü sizden almış olduğu telefon numarasına mesaj gönderiyor ve siz evraklarınız ile beraber tekrar randevu alarak ilçe nüfus müdürlüğüne gidiyorsunuz. Ehliyet başvurunuzu tamamlayarak ehliyetinizin adresinize gönderilmesini bekliyorsunuz.

Not: Burada dikkat edilmesi gereken konu ilk seferde İlçe Nüfus Müdürlüğüne gittiğinizde sizden sağlık raporu ve ehliyet harçlarının ödenmesi istenmemektedir. Eğer ehliyeti aldığınız ülkeden olumlu yazı gelirse bu durumda harçları ödeyerek ve sağlık raporunuzu alarak İlçe Nüfus Müdürlüğünden randevu alıyorsunuz ve gidiyorsunuz.

Yabancılar için ehliyet değişimi için gerekli belgeler

Yabancı kişi ehliyet değişimi için iki kere İlçe Nüfus Müdürlüğünü ziyaret etmelidir. Buna göre ilk seferde ve ikinci seferde gerekli belgeler olarak burada bir ayrıma gidilmesi gereklidir.

İLK SEFERDE GÖTÜRÜLMESİ GEREKEN EVRAKLAR

İlçe Nüfus Müdürlüğüne ilk seferde gidişimizde yanımızda götürmeniz gereken belgeler ;

1- Eğitim belgesi (İlk okul, Lise veya daha yüksek eğitim mezuniyet belgeleri olabilir)
Eğitim belgeniz noter onaylı Türkçe tercümeli olmalıdır.
2- Yabancı sürücü belgesinin noter onaylı Türkçe tercümesi ve konsolosluk onaylı
3- Yabancı sürücü belgesinin renkli fotokopisi
4- Diploma renkli fotokopisi
5- Kişinin kimlik belgesi (ikamet izni kartı veya çalışma izniş kartı, mavi kart)

Bu belgeleri sizden teslim alan İlçe Nüfus Müdürlüğü sizin ülkenize yazı yazıyor ve bu yazının cevabına göre işleminize devam ediyor. Ülkenizden eğer ehliyet belgenizin var olduğuna dair olumlu yazı gelirse sizin cep telefonunuza bir mesaj gelir ve bu mesajı aldıktan sonra yeniden İlçe Nüfus Müdürlüğünden https://randevu.nvi.gov.tr/ adresine giderek “sürücü belgesi” sekmesinden randevu alınır. Bu randevu da ise ehliyetini değiştirmek isteyen kişi yanında aşşağıdaki belgeleri götürmelidir;

İKİNCİ SEFERDE GÖTÜRÜLMESİ GEREKEN EVRAKLAR

İlçe Nüfus Müdürlüğüne ikinci seferde gidilirken götürülmesi gereken belgeler:
1- Gerekli harçların ödenmesi (dekontlara gerek yoktur sistem otomatik olarak görür)
2- Sağlık raporunun alınması
3- Ehliyetin aslının teslim edilmesi
Yabancı ehliyet belgesini İlçe Nüfus Müdürlüğü teslim almaktadır.
4- Biyometrik fotoğraf

5- Kimlik belgesi fotokopisi

2- Sürücü Kursuna Giderek Ehliyet Belgesi Almak

SINAV İLE EHLİYET BELGESİ ALMAK – İNGİLİZCE SINAV SEÇENEĞİ MEVCUTTUR

Ehliyet belgenizi sürücü kursu yardımı ile de alabilirsiniz. Buradaki süreç ise şu şekilde olmaktadır. Bir sürücü kursu ile anlaşıyorsunuz, sürücü kursu size ingilizce dersler ve ingilizce kitapçık ile dersler vermektedir.

SÜRÜCÜ KURSU İLE EHLİYET ALMA SÜRESİ NE KADARDIR?

Yaklaşık olarak 1,5 aylık öğrenme süresinden sonra araba kullanma dersleri verilmektedir. Bu derslerde yaklaşık olarak 8 saat toplam ders saati sürmektedir. Ardından bir sınav günü belirlenir.Sınav iki aşamalı olmaktadır. Toplamda 2,5 ay içerisinde ehliyet alınabilmektedir.

EHLİYET SINAVI NASIL OLMAKTADIR?

50 adet sorunun olduğu yazılı test sınavı şeklinde olmaktadır ve bu sınavı geçmek için 100 üzerinden 70 puan almak gerekmektedir. Bu test sınavını geçerseniz sizin araba kullanma becerinizin ölçüldüğü uygulamalı araba kullanma sınavı olmaktadır. Araba kullanma sınavını da geçtiğiniz takdirde ehliyet almaya hak kazanırsınız.

Araba kullanma sınavı öncesinde ingilizce bilen hocalarımız eşliğinde sizlere sürüş dersleri verilmektedir. Sürüş dersleri için ekstra ücret talep edilmez. 8 saat ücretsiz sürüş dersi hakkınız bulunmaktadır.

Ehliyet kursu kaydı için gerekli belgeler:
1- Sağlık raporu
2- Biyometrik Fotoğraf
3- Eğitim durumu belgesi (İlk okul veya sonrası olabilir)
4- Sabıka kaydı

Sürücü kursu ile ehliyet alma süreci işlemler başlandıktan sonra yaklaşık olarak 2,5 ay süremektedir.

2025 Yılı güncel fiyatlar (15.03.2025)
Sürücü kursu fiyatı; 16.550 TL

Ehliyet başvuru harcı: 7438,60 TL(sınavı geçtiğiniz takdirde bu ücreti vergi dairesine ödemeniz gerekecektir. Bu ücret ehliyet başvurma harcı olarak adlandırılabilir)

Not: Türkiye’de yaşıyorsunuz ve ehliyet işlemleri için zamanınız yok ise şirketimiz ile iletişime geçerek yardım talep edebilir, sizin için tüm işlemleri şirketimizin avukatı aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz.

Türkiye’de ehliyet almak için kaç günlük ikamet iznimin olması gereklidir?

Sürücü kursu için: Eğer 6 ay veya daha fazla oturum izni – çalışma izni sahibiyseniz bu durumda Türk Vatandaşları gibi sürücü kursuna giderek Türkiye’de ehliyet alma hakkınız vardır.

Yabancı ehliyeti Türk ehliyetine çevirmek için: Burada da en az 6 aylık ikamet izniniz olması gereklidir.

Yurt Dışından Alınan Ehliyet Türkiye’de Geçerlimidir?

Yabancı kişiler eğer 6 aydan fazla Türkiye’de kalacak iseler Türk ehliyeti almaları gereklidir.

Yabancı ülkeden alınan sürücü belgelerini Türk Vatandaşları Türkiye’de 1 yıl, yabancı vatandaşlar ise 6 ay kullanabilirler. Bu kişiler süre dolduktan sonra Türk ehliyeti almak durumundadırlar. Kısacası Türkiye’de yabancı ehliyet kullanımı ancak sınırlı bir süre için sizlere araç kullanma fırsatı tanımaktadır.

Yabancı kişiler ve Türk vatandaşları yukarıda söylediğimiz sürelere göre, sürelerinin bitiminden itibaren sürücü kursuna giderek ehliyet sınavına girerek veya yabancı ehliyetlerini değiştirmek üzere ilgili Nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunabilir.

Konu ile ilgili Dış İşleri Bakanlığının resmi ve detaylı açıklamasını okumak isteyen kişiler için : Yabancılar için ehliyet belgesi alma zorunluluğu.

Türkiye’den Aldığım Sürücü Belgesi Yurtdışında da Geçerli Midir?

TÜRK EHLİYETİNİ HANGİ ÜLKELERDE KULLANABİLİRİM?

01.01.2016 tarihinden itibaren düzenlenmeye başlayan yeni tip sürücü belgesi ile yapılan yapılan Trafik anlaşması uyarınca 84 ülkede (KARAYOLU TRAFİĞİ KONVANSİYONUNA TARAF ÜLKELER) Türkiye’den alınan ehliyetler ile araç kullanılabilmektedir. Diğer ülkelerde araç kullanma süresi ülkelerin mevzuatlarına göre değişiklik gösterebilir.

Karayolları trafik konvansiyonuna üye ülkeleri yukarıda saymış olduğumuz listede bulabilirsiniz.

Av. Cihat BALTAŞ

Avukat Cihat BALTAŞ 2006 Yılında Polis Koleji, 2010 Yılında Polis Akademisi, 2016 Yılında Yalova Hukuk Fakültesini derece ile bitirmiş olup meslek hayatı boyunca yabancı hukuku alanında çalışmalar yapmış ve uzmanlaşmıştır. Halen İstanbul Kadıköy’de avukatlık yapan Cihat BALTAŞ BaltaşGlobal hukuk ve danışmanlık bürosunun kurucusudur.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir