Türkiye’ye Girişi Yasak Olan Kişiler
English page is available
Yazar: Avukat Cihat BALTAŞ / İstanbul / 10.10.2024
Türkiye’ye giriş yasağı İl Göç İdaresi Başkanlığı tarafından çeşitli durumlarda yabancılar için tahdit kodu olarak konulmaktadır. Bazı durumlarda kişiler Türkiye’ye seyahat ettiklerinde sınır kapılarında ülkeye girişlerinde süprizlerle karşılaşarak Türkiye’ye girişlerine haklarında tahdit kodu olduğu gerekçesi ile izin verilmemektedir. Kişiler Türkiye’ye seyahat etmeden önce Türkiye’ye giriş yasağı sorgulama işlemi yaparak durumlarını öğrenebilirler.
Bu yazımızda;
Türkiye’ye giriş yasağı sorgulama
Türkiye’ye giriş yasağı nasıl kaldırılır?
Türkiye’ye giriş yasağı kişi hakkında bulunup bulunmadığının kesin öğrenilmesi
Yabancı kişi hakkındaki giriş yasağı nasıl öğrenilir?
Yazılı bir şekilde öğrenme veya sözlü öğrenme mümkünmü? bu konulara odaklanacağız.
Yabancı kişilere tahdit kodu konulması sebeplerinin başında Türkiye’de vize süresinden fazla kalma, Türkiye’ye yasal olmayan yollardan gelme, kişi hakkında sınırdışı etme kararı verilmesi gibi durumlarda İl Göç İdaresi kişilere Türkiye’ye girişi yasağı koyabilmektedir.
Yabancı kişilerin haklarında Türkiye’ye giriş yasağı olup olmadığı sorgusu ancak İl Göç İdareleri tarafından yapılabilmektedir. İl Göç İdarelerine dilekçe ile kişinin yasak kararı olup olmadığı sorulmalı ve kişilerin haklarındaki yasak kararı yazılı olarak öğrenilmelidir.
Aşşağıda ayrıntılarını açıkladığımız dilekçe örneği ile bu yasak kararı Göç idarelerinden sözlü olarak da öğrenilebilir.

Türkiye’ye Hangi Tarihte En Erken Girebilirim?
Türkiye’ye seyehat planlaması yapıyorsunuz ama hakkınızda Türkiye’ye giriş yasağı olup olmadığını bilmiyorsunuz. Türkiye’ye giriş yasağınızın olup olmadığını ancak giriş yasağı sorgulaması ile Göç İdaresi ilgili biriminden dilekçe ile öğrenilebilir.
Bu konuda göç idaresine vereceğiniz dilekçe ile göç idaresi yaklaşık olarak 1-2 hafta içerisinde cevap vermektedir.
Yine aynı şekilde eğer göç idaresine dilekçe verme imkanınız yok ise bu durumda bulunduğunuz ülkedeki konsolosluklardan bir avukata vekaletname vererek hakkınızda giriş yasağı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Giriş yasağının Göç İdaresinden Öğrenilmesi kaç gün sürer?
Sözlü olarak öğrenme: Vekaletname verildikten sonra 1 gün içerisinde giriş yasağı kararı öğrenilir. Avukat vermiş olduğunuz vekaletname ile birlikte Göç İdaresine gider ve Göç İdaresi sistemleri üzerinden sorgulama yapar. Yazılı olarak öğrenilemez, ancak sözlü olarak Türkiye’ye giriş yasak kararı olup olmadığı öğrenilir.
Yazılı olarak öğrenme: Vekaletname verildikten sonra 15 gün içerisinde öğrenilir. Göç İdaresine Dilekçe verilir ve Göç İdaresi bu dilekçeye yaklaşık olarak 2 hafta içerisinde yazılı olarak cevaplar.

Tahdit Kodları Yasal Dayanak
Türkiye’ye girişi yasağı İl Göç İdareleri tarafından 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun madde 9‘ a dayanılarak koyulur.
“Türkiye’ye giriş yasağı
MADDE 9 – (1) Genel Müdürlük, gerektiğinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak, kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından Türkiye’ye girmesinde sakınca görülen yabancıların ülkeye girişini yasaklayabilir.“
Türkiye’ye Giriş Yasağı Nasıl Kaldırılır?
Türkiye’ye giriş yasağını iptal etme süreci
İdare Mahkemesinde Dava Açılması
Türkiye’ye girişi yasak olan yabancılar bu kararın kendilerine tebliğ edilen tarihten başlayarak 60 gün içerisinde idari mahkemede dava açabilirler. İdari mahkemede dava süreleri yaklaşık olarak 3 ay ile 8 ay arasında süremektedir. Dava sonucunda yasak kararı kaldırılmakta ve kişi Türkiye’ye gelebilmektedir.
Dikkat: İdare Mahkemelerine dava açmak her zaman çözüm olmayabilir. Şöyleki eğer hakkınızda koyulan yasak kararı doğru ise, yani Göç İdaresi yasak kararını yasalara uygun koydu ise bu durumda yasak kararını kaldırmak kolay olmayacaktır.
BaltaşGlobal avukatları olarak bizim izlediğimiz yöntem şu şekildedir; Hakkında Türkiye’ye giriş yasağı olduğunu düşünen kişi bizlere başvurmakta ve biz kendisine şu yolları tavsiye etmekteyiz;
1- Göç İdaresinden yasak kararı hakkında yasaklamanın detaylarının öğrenilmesi. Yasak kararının bitiş tarihi, başlangıç tarihi ve nedeni.
2- Yasak kararı nedeni öğrenildikten sonra dava açma konusunun değerlendirilmesi ve dava açılarak yasak kararının kaldırılması.
Ardından kişinin Türkiye’ye rahatça gelmesi, herhangi bir sorunla karşılaşmaması.
İdare Mahkemesi Dava Açma Maliyeti:
Yazının yazıldığı sırada dava açma maaliyeti 150 USD (Amerikan Doları) Güncelleme tarihi: 12.03.2025
Aşşağıdaki örnekte görüldüğü üzere açtığımız davalar ile kişilerin giriş yasakları tarafımızdan kaldırılmakta ve gerekli işlemler güvenli,şeffaf ve dikkatli bir şekilde BaltaşGlobal avukatları tarafından gerçekleştirilmektedir.

Türkiye’ye giriş yasağı para cezası nasıl ödenir?
Hakkınızda tahdit kodu koyulması sonucunda genellikle göç idaresi tarafından tarafınıza para cezası kesilir.
Tarafınıza kesilen para cezası nasıl ödenir?
1- Türkiye’den çıkış yaptığınız sırada havalimanlarında bulunan vize ihlal birimlerine gidilerek ödenebilir.
2- Eğer Türkiye’den çıkış yaptığınız sırada ödeme yapmadıysanız, hakkınıza kesilen para cezası beklemektedir. Türkiye’ye geldiginizde de faizi ile birlikte giriş yaparken ödeyebilirsiniz.
Birkaç sık sorulan soruya cevap verelim;
Hakkımda ne kadar süreli giriş yasağı var?
-Bu konunun öğrenilmesi ancak İl Göç İdareleri tarfından yapılabilmektedir. Hakkınızda bulunan yasak kararının ne kadar olduğun ve en erken hangi tarihte Türkiye’ye gelbileceğinizi ancak İl Göç İdarelerince yapılan sorgu ile öğrenebilirsiniz.
Hakkımda konulan Türkiye’ye giriş yasağı hangi nedenden dolayı konuldu?
Hakınızda birçok nedenden dolayı giriş yasağı konulmuş olabilir. Genel olarak Türkiye’de vize sürelerinin ihlal edilemesi, interpol kararı, Türkiye’de uluslararası korumaya başvurarak daha sonra bu başvurudan vazgeçmek, istihbari nedenlerden dolayı giriş yasağı konulması gibi nedenlerden dolayı giriş yasağı konulabilir. Hakkınızda konulan giriş yasağının nedeni İl Göç İdarelerinden sözlü olarak 1 günde , yazılı olarak ise 10 gün içinde öğrenilebilinir.
Hakkımda kesilen para cezasını yurtdışından ödeyebilirmiyim?
-Hayır yurtdışından ödemek mümkün değildir, ancak havalimanlarında bulunan vize ihlal birimlerinden ödeme yapılabilir.
Hakkımda kesinlen para cezasını avukata vekalet vererek ödeyebilirmiyim?
-Hayır avukata vekalet vererek ödeme yapamazsınız, bireysel olarak sadece kendiniz ödeme yapabilirsiniz.
Türkiye’ye gelmeden avukata nasıl vekaletname vereceğim?
Türkiye’ye gelmeden de avukata vekaletname verilebilir. Yurtdışında bulunan Türk konsoloslukalrından randevu alınarak vekaletname vermek için konsolosluğa gidilebilir. Konsolosluğa gidilmeden kendi yerel kanunlarınıza göre vekaletname vererek apostil yaptırarak vekaletname de verebilirsiniz. Yaptırdığınız apostilli vekaletname Türkiye’de yeminli tercüman tarafından tercüme ettirilerek vekaletname alınmış olunur.
Türkiye’ye giriş yasağımı kaldırılabilirmiyim?
Evet Türkiye’ye giriş yasağınız idari dava açmak yolu ile kaldırılabilir.
Türkiye’ye giriş yasağı olan kişiler meşruatlı vize ile ülkeye gelebilirler mi?
Evet haklarında giriş yasağı olan kişiler meşruatlı vize ile ülkeye giriş yapabilirler.
Para cezası vize almama engel olurmu?
-Hayır para cezaları tahdit kodları gibi değildir. Eğer hakkınıza koyulan bir tahdit kodu yoksa Türkiye’ye girişinizde bir sorun olmaz. Türkiye’ye giriş yaparken para cezanızı ödersiniz ve giriş yaparsınız. Hakkınızda konulan giriş yasağı kararı sona erdikten sonra hakkınızda idari olarak para cezası bulunsa bile bu Türkiye’ye girişinizi etkilemez.
Aşşağıdaki örnek resimde görüldüğü gibi, havalimanlarında Hazine ve Maliye Bakanlığının veznesi bulunmaktadır. İlk olarak Vize ihlal birimine giderek hakkınızda kesilen cezayı hesaplatmanız gerekmekte ve ardından para tahsilat veznesine gelerek yabancılar hakkında kesilen idari para cezasını ödeyebilirsiniz.

Türkiye’ye giriş yasağı sorgulama işlemi nasıl yapılır?
Türkiye’ye giriş yasağı sorgulama işlemi yapılmasının tek yolu İl Göç İdarelerinden avukat aracılığı ile sorgulama işlemi yapılmasıdır.
Hakkında giriş yasağı olup olmadığını ve Türkiye’ye en erken hangi tarihte gelebileceğini öğrenmek isteyen kişiler Türkiye’den bir avukata vekalet vermeli ve avukat bu vekaletname ile Göç İdaresine giderek gereken bilgileri öğrenmelidir. BaltaşGlobal avukatları olarak yasak kararını sözlü ve yazılı şekilde öğrenerek tarafınıza bildiriyoruz.
Aşşağıda hakkında sorgulama yaptığımız bir müvekkilimiz hakkında vermiş olduğumuz dilekçe örneği görülmekteedir.

BaltaşGlobal’in kadrosu sadece uzman avukatlardan oluşmaktadır. BaltaşGlobal ile çalışmaya başladığınızda sizlere sadece alanında uzman avukatlar yardımcı olacaktır. Şimdiye kadar birçok kişiye hızlı, güvenilir ve sağlam bir şekilde yardımcı olduk. Sizde sorununuzu hızlı ve güvenilir bir şekilde çözmek isterseniz İletişim hattından profesyonel destek için bizlere yazabilirsiniz.
İsim Benzerliği Dolayısıyla Koyulan Yasak Kararı
Türkiye’ye girişlerde, polis kontrollerinde müvekkillerimiz ile alakalı sıkça karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi de isim ve soyisim benzerliğinden dolayı Türkiye’ye alınmamadır. Havaalanlarında yapılan pasaport kontrollerinde bazı durumlarda kontrolleri yapan görevliler sadece isim ve soyisimden sorgulama yapmaktadır.
Görevli memurar sadece isim ve soyisim sorgulaması yaptıklarında aynı isimde tahdit koduna sahip olan kişiler olduğunu görebilmektedirler. Bu durumda görevli memurlar ayrıca pasaport numarası,anne baba adı,doğum tarihi gibi detaylı sorgulamalar yapmamakta ve kişinin tahdit kodu olup olmadığını detaylı bir şekilde incelememektedir.
Bu durumlarda sadece isim ve soyisim benzerliğinden dolayı kişilerin tahdit kodları olduğu düşünülmekte ve görevli memurlar risk almayarak kişileri Türkiye’ye almamaktadır. Ancak aslında pasaport numarası üzerinde sorgulama yapıldığında bu şekilde bir tahdit kodu olmadığı görülecek ve kişilerin Tükiye’ye girişlerinde herhangi bir problem olmadığı anlaşılacaktır.
Yukarıda anlattığımız durumda yapılması gereken ise, havalimanından alınmayan yolcunun kedisini almayan görevlilerden INAD yolcu formu düzenlenmesini istemesi ve ardından 60 gün içinde karara karşı idari dava açılmasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken konu kişinin Türkiye’ye alınmamasından sonra 60 gün içerisinde davanın açılmasıdır. İdari dava sonucunda kişinin Türkiye’ye giriş yasağı kaldıralacak ve Türkiye’ye rahat bir şekilde girebilecektir.
Kişi Türkiye’ye gelmeden de bulunduğu ülkeden Türkiye’de dava açabilir. Bir avukata vekaletname ile bulunulan ülkeden yetki vererek dava açılmasını sağlayabilir.
İdare mahkemesinden yapılan araştırma sonucunda ve BaltaşGlobal uzman avukatlarının ispatlayıcı belgeleri sunmaları sonucunda kişinin pasaport numarasında tahdit kodu olmadığı görüldüğünde kişi hakkında yasak kararı olmadığı anlaşılacak ve kişi tekrar Türkiye’ye geldiğinde bu karar ile havalimanınadan rahatça Türkiye’ye girebilecektir.
INAD Yolcu Formu Nedir?
Haklarında giriş yasağı olamsına rağmen Türkiye’ye gimek için sınır kapılarına gelen yabancı şahıslar için kolluk görevlileri Kabul Edilemez Yolcu (INAD Yolcu)(Inadmissible Passenger) formu düzenlemektedirler. Bu form düzenlendikten sonra kişiler geldikleri ülkeye geri gönderilir.Yabancı kişiler bu kapsamda genellikle avukatlık desteğine ihtiyaç duyarlar.
Yasal kalış vize süresinin ihlali
Türkiye’de yasal olarak vize sürenizden fazla kalırsanız bu vize ihlalinde bulunuyorsunuz demektir. Bu durumlarda size kaçak kaldığınız sürelere göre Türkiye’ye giriş yasağı uygulanacağı anlamına gelmektedir.
Türkiye’ye giriş yasağı süreleri ;
Vize sürenizi 3 ay – 6 ay arası ihlal ederseniz 1 ay süreli giriş yasağı alırsınız.
Vize sürenizi 6 ay – 1 yıl arası ihlal ederseniz 3 ay süreli giriş yasağı alırsınız.
Vize sürenizi 1 yıl – 2 yıl arası ihlal ederseniz 1 yıl süreli giriş yasağı alırsınız.
Vize sürenizi 2 yıl – 3 yıl arası ihlal ederseniz 2 yıl süreli giriş yasağı alırsınız.
Vize sürenizi 3 yıldan fazla ihlal ederseniz 5 yıl süreli giriş yasağı alırsınız.
Ç-184 Tahdit Kodu
Ç-184 tahdit kodu genelikle sınır güvenliği ve hudut kapıları müdürlüğü tarafından konulan bir tahdit kodudur. Bu tahdit kodu genel olarak kişinin savaş bölgeleri ile bağlantılı olabileceği, Türkiye’de kamu güvenliği açısından tehdit oluşturabileceği nedenleri ile son zamanarda sıkça karşılaşılan bir tahdit kodudur. Bu tahdit kodu istihbari nitelikli tahdit kodu olmakla birlikte, istihbari raporlara göre konulan bir tahdit kodudur.
Ç-184 tahdit kodu nasıl kaldırılır?
İdare mahkemesinde dava açılması gereklidir. İdare mahkemesi dava açılması sonucunda eğer idare mahkemesi talebinizi olumlu bulacak olursa tahdit kodunu kaldırabilir. Son zamanlarda bu tahdit kodu ile alakalı mahkemelerden olumlu kararlar almaktayız.
O-100 Tahdit Kodu
O-100 tahdit kodu uluslararası koruma başvurularına ilişkin Göç İdaresi tarafından koyulan bir yasak kodudur. Bu tahdit kodunun koyulması sebebi;
*Uluslararsı koruma başvurusunda bulunan kişinin başvuru sonuçlanmadan başvurusunu kendi rızası ile geri çekmesi
*Uluslararası Koruma başvurusunda bulunan yabancı kişinin yapılan kontrollerde adresinde bulunmaması
*Başvurunun sığınma amacı dışında yapıldığının anlaşılması
*Kişinin rutin imza veya beyanlarını vermemesi; gibi durumlarda bu tahdit kodu koyulur.
Burada önemli nokta kişi başvurusundan kendi rızası ile vazgeçse bile yine de kişi hakkında O-100 tahdit kodu uygulanır.
O-100 Tahdit kodu kaç yıllık olarak uygulanır?
Son zamanlarda uygulanan O-100 tahdit kodu 1 yıllıktır. Ancak eski dönemde 2020-2021-2023 dönemleri öncesi uygulanan O-100 tahdit kodu 5 yıllık olarak uygulanmakta idi. Bu durumdan dolayı tahdit kodu eski dönemli koyulmuş ise, kişi hakkında yasak bitiş kararı hesaplanırken 5 yıl olarak hesaplanmalıdır. O-100 tahdit kodu türü genellikle yasak bitiş karar tarihi olmadan konulduğu için Göç İdaresine giderek kaldırtıması gerekmektedir. Otomatik olarak yasak tarihi bittiğinde kendiliğinden kalkan bir yasak değildir. BaltaşGlobal avukatlarından yardım alarak kaldırmak için iletişime geçebilirsiniz.
Av. Cihat BALTAŞ
Avukat Cihat BALTAŞ 2006 Yılında Polis Koleji, 2010 Yılında Polis Akademisi, 2016 Yılında Yalova Hukuk Fakültesini derece ile bitirmiş olup meslek hayatı boyunca yabancı hukuku alanında çalışmalar yapmış ve uzmanlaşmıştır. Halen İstanbul Kadıköy’de avukatlık yapan Cihat BALTAŞ BaltaşGlobal hukuk ve danışmanlık bürosunun kurucusudur.
Kalış sürem 85 gün doldu ve kalışımı yenilemek için göçmenlik bürosuna gittim ve bana 10 gün uzatma verdiler ama ben bilmiyordum ve o 10 gün içinde Türkiye’den çıktım ve tekrar göçmenlik bürosuna gittim ama polise beni sınır dışı merkezine götürmelerini söylediler daha sonra ülkeme geri dönmek için uçak bileti aldım ama ne kadar süreyle Türkiye’ye girmemin yasak olduğunu bilmiyorum.
Merhaba, Türkiye’ye giriş yasağının süresi duruma göre değişmektedir, Türkiye’de kalış sürenize göre ne kadar yasak aldığınzı kesin söylememiz mümkün değildir. Hakkınızda yasak kararı olup olmadığını ancak Göç İdaresine sorarak öğrenebilirsiniz.Hakkınızda ne kadar yasak kararı olduğunu kesin olarak öğrenmek için şirketimizin avukatlarına vekalet vermeli ve göç idaresinden avukatlarımız sizin adınıza sorgu yapmalıdır. Yasak kararının öğrenilmesi ile ilgili teklif almak istiyorsanız iletişim bilgilerinden fiyat teklifi alabilirsiniz.